Lilla växthusskolan - Så lyckas du med odling i växthus - Classicum

Lilla växthusskolan

RUM ATT ÄLSKA

Idag används växthuset både för odling och som ett enklare uterum. Det är ju en underbar plats att vistas i, skyddad för vind och regn. Solen ger snabbt ett ljumt klimat, både tidig vår och sen höst.

Växthus är oftast av enkelglas och det är viktigt att känna till att det kan förekomma kondens på glaset, vilket kan ge kondensdropp då fukt följer glaset. Växthuset är inte ett isolerat uterum och inte lika tätt som ett isolerat uterum, vilket det inte heller ska vara.

Tänkvärt då man inreder sitt växthus som ett uterum;
Välj möbler som kan stå i detta klimat. Välj golv där fukt kan dräneras bort t.ex. genom fogarna mellan stenar.

Växthus med mur är väldigt vackra och här kan man förverkliga sin egna unika stil genom materialval. När man ska bygga ett växthus på mur är det dock en del att tänka på. Läs mer i vår guide för grundläggning för mur.

TIPS – VÄXTER SOM TRIVS I ORANGERIET

PASSIONBLOMMA

Har du gott om plats i ditt orangeri kan du låta passionsblomman klättra uppför en spaljé. Vissa sorter kan få rankor upp till fyra meter.

VINDRUVA

Vissa druvor trivs bra inne i ett orangeri och planterar man den i marken så letar rötterna sig utanför orangeriet. Eller plantera vinrankan utanför orangeriet, för in den genom ett rör och låt den klättra och njut av färgprakten under olika årstider. Tänk på att ta en svagväxande sort för annars kan vinrankan lätt ta över.

BLÅREGN

Prova att stamma upp ett blåregn och låt kronan forma ett parasoll, kanske över matbordet eller din favorithörna. Mycket dekorativt med blommor på bar kvist i april-maj. Men glöm inte gödningen om du planterar den i en kruka.

KLEMATIS

Vissa sorter av klematis trivs också i orangeriet året runt. För att dina växter ska trivas inne i orangeriet även på sommaren krävs att du har en god ventilation och riktigt varma dagar kan man ge växterna en lätt dusch med vattenslangen. Beroende på var du bor i vårt avlånga land kan det krävas att du klär in ditt orangeri med bubbelfolie vintertid och använder dig av en frostvakt.

NULL

TIPS – SÅ LYCKAS DU MED ODLING I VÄXTHUS

VÄRMEFLÄKT

Tidig vår och kalla nätter måste extra värme tillföras i växthuset för att uppnå den temperatur din odling önskar. Fläkten hjälper även till att torka ut luften så att det inte blir för fuktigt.

SKUGGVÄV

Skuggväven är ett av de viktigaste tillbehöret i växthuset. Den skyddar dina växter och dig från det starka solljuset, hjälper till att sänka temperaturen varma dagar och ger en extra isolering under natten. Classicum har skuggväv till de allra flesta av våra växthusmodeller. Den är vit, brandklassad, har 5 års garanti och kan även tvättas i tvättmaskin. Skuggväven kommer färdigkrokar med infästningsdetaljer och linor.

TAKLUCKOR

Många takluckor ger snabbare ventilation, temperaturen sjunker, det blir inte så varmt för dina växter och du får ett jämnare klimat. Man kan inte ventilera bort värmen om det finns för lite takluckor, se hur yrkesodlarväxthusen ser ut. Har du frågor om takluckor till ditt växthus?

AUTOMATISK LUCKÖPPNARE

Öppnar takluckorna utan ström. En kolv känner av värme, expanderar och trycker upp takluckan. När det blir kallt i växthuset krymper innehållet i kolven och luckan går sakta tillbaka och stängs. Automatiska takluckor öppnar då du inte är hemma och det tillsammans med skuggväven, hindrar att det blir för hög temperatur i växthuset. Classicum har olika alternativ beroende på takluckans utsatthet.

NULL

CLASSICUMS NYHETSBREV

ANMÄL DIG OCH TA DEL AV ERBJUDANDEN, TÄVLINGAR & MASSOR AV INSPIRATION

I samband med dina kontakter med Classicum kommer vi att ta del av och behandla dina personuppgifter. För mer information, se vår personuppgiftspolicy. Genom att kryssa i rutan bekräftar jag att jag har tagit del av Classicums personuppgiftspolicy.

VÄXTHUSHJÄLPEN

Enkelglas eller isolerad konstruktion? Orangeri, växthus,
uterum eller vinterträdgård? Ska jag bygga själv eller ta
hjälp av montörer? Behöver jag ansöka om bygglov?

Vi har samlat alla tänkbara frågor här!

FAQ
0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.