Idag används växthuset både för odling och som ett enklare uterum. Det är ju en underbar plats att vistas i, skyddad för vind och regn. Solen ger snabbt ett ljumt klimat, både tidig vår och sen höst.
Växthus är oftast av enkelglas och det är viktigt att känna till att det kan förekomma kondens på glaset, vilket kan ge kondensdropp då fukt följer glaset. Växthuset är inte ett isolerat uterum och inte lika tätt som ett isolerat uterum, vilket det inte heller ska vara.
Tänkvärt då man inreder sitt växthus som ett uterum;
Välj möbler som kan stå i detta klimat. Välj golv där fukt kan dräneras bort t.ex. genom fogarna mellan stenar.
Växthus med mur är väldigt vackra och här kan man förverkliga sin egna unika stil genom materialval. När man ska bygga ett växthus på mur är det dock en del att tänka på. Läs mer i vår guide för grundläggning för mur.
Livet i växthuset
Skapa ett bra klimat i växthuset
Under de varma sommarmånaderna börjar det bli dags att tänka på skuggning och ventilation för ditt älskade växthus. Ett optimalt klimat och ventilationsmöjligheter är viktigt för att skapa en trivsam miljö både för dig och dina nära, men även för att blommor, växter och grönsaker ska trivas.
Funderar du på att börja odla i ditt växthus? Eller är du kanske redan en professionell hemmaodlare?
Oavsett så har dina växter ett stort behov av vatten och näring för en så rik tillväxt och skörd som möjligt. Det finns lite olika metoder beroende på hur stor odlingen är och vilka förutsättningar du har hos dig. Här listar vi några olika olika bevattningssätt.
Att bygga växthus eller orangeri innebär inte bara en långsiktig investering utan också en långvarig relation. En relation som kräver både omvårdnad och kärlek. Att ta hand om ett växthus med aluminiumkonstruktion behöver inte vara krångligt, tvärtom! Här tipsar vi om några insatser kan göra stor skillnad i längden.
Växthus ger ett unikt utrymme i din trädgård som kan användas både som ett traditionellt växthus och en plats för avkoppling där du kan njuta av att vara utomhus, året om. Bygga ett växthus innebär en investering i såväl ökad livskvalitet, men det kommer dessutom att öka din fastighets värde. Vi har samlat våra bästa tips på saker som kan vara bra att tänka på när man planerar ett växthus.
Växthuset och orangeriet blir ofta ett favoritrum i trädgården med plats för både njutning och odling. Huset ska vara tryggt och säkert för såväl dig som dina växter många år framöver, och därför är det viktigt att du säkrar det mot väder och vind.
Classicums konstruktioner är anpassade efter det nordiska klimatet och det väder vi har här, oavsett vart i vårt avlånga land du bor. Vi har en 5-årig stormgaranti som täcker skador som uppstår vid vindstyrkor upp till orkan (32,7 m/s). För att stormgarantin ska gälla ska växthuset stormsäkras innan storm:
När växthuset står färdigt börjar en kreativ och rolig del av projektet. Hur du ska inreda beror naturligtvis på dina behov samt ändamålet för växthuset. Stilen, färgsättningen och möbleringen ska lämpa sig för dig och vad du trivs med, det här är din plats! Här delar vi 5 tips på vägen!
Vill du möjligtvis förlänga säsongen i ditt växthus? Då är en sprakande kamin som ger både värme och en härlig atmosfär ett bra komplement. Även om det kan krävas tillstånd och en del förarbete är det sannerligen värt det när kaminen väl är på plats.
Förkultivering av växter – gro dina plantor i växthuset
Under våren när luften blir varmare, dagarna blir längre och kvällarna fylls av fågelkvitter och sång, då det en god idé att börja fundera på att förkultivera, så att dina plantor hinner gro innan de får komma ut i din trädgård. Trots vårens mildare klimat finns det fortfarande risk för köldknäppar under nätterna och därför bör dina grödor stå varmt och tryggt i ett växthus. Det finns många olika tips när det gäller förkultivering av växter och vi delar med oss av några här.
Att vinterbona ditt växthus är nyckeln till att njuta av din trädgårdshobby året runt. Genom att isolera det ordentligt skapar du en miljö där du kan övervintra frostkänsliga växter och bevara dem i trädgården under många år. Här är några viktiga tips för att lyckas med vinterisoleringen och skapa optimal vinterförvaring.
Har du gott om plats i ditt orangeri kan du låta passionsblomman klättra uppför en spaljé. Vissa sorter kan få rankor upp till fyra meter.
VINDRUVA
Vissa druvor trivs bra inne i ett orangeri och planterar man den i marken så letar rötterna sig utanför orangeriet. Eller plantera vinrankan utanför orangeriet, för in den genom ett rör och låt den klättra och njut av färgprakten under olika årstider. Tänk på att ta en svagväxande sort för annars kan vinrankan lätt ta över.
BLÅREGN
Prova att stamma upp ett blåregn och låt kronan forma ett parasoll, kanske över matbordet eller din favorithörna. Mycket dekorativt med blommor på bar kvist i april-maj. Men glöm inte gödningen om du planterar den i en kruka.
KLEMATIS
Vissa sorter av klematis trivs också i orangeriet året runt. För att dina växter ska trivas inne i orangeriet även på sommaren krävs att du har en god ventilation och riktigt varma dagar kan man ge växterna en lätt dusch med vattenslangen. Beroende på var du bor i vårt avlånga land kan det krävas att du klär in ditt orangeri med bubbelfolie vintertid och använder dig av en frostvakt.
TIPS – SÅ LYCKAS DU MED ODLING I VÄXTHUS
VÄRMEFLÄKTAR
Tidig vår och kalla nätter måste extra värme tillföras i växthuset för att uppnå den temperatur din odling önskar. Fläkten hjälper även till att torka ut luften så att det inte blir för fuktigt.
Skuggväven är ett av de viktigaste tillbehöret i växthuset. Den skyddar dina växter och dig från det starka solljuset, hjälper till att sänka temperaturen varma dagar och ger en extra isolering under natten. Classicum har skuggväv till de allra flesta av våra växthusmodeller. Den är vit, brandklassad, har 5 års garanti och kan även tvättas i tvättmaskin. Skuggväven kommer färdigkrokar med infästningsdetaljer och linor.
Öppnar takluckorna utan ström. En kolv känner av värme, expanderar och trycker upp takluckan. När det blir kallt i växthuset krymper innehållet i kolven och luckan går sakta tillbaka och stängs. Automatiska takluckor öppnar då du inte är hemma och det tillsammans med skuggväven, hindrar att det blir för hög temperatur i växthuset. Classicum har olika alternativ beroende på takluckans utsatthet.
Många takluckor ger snabbare ventilation, temperaturen sjunker, det blir inte så varmt för dina växter och du får ett jämnare klimat. Man kan inte ventilera bort värmen om det finns för lite takluckor, se hur yrkesodlarväxthusen ser ut. Har du frågor om takluckor till ditt växthus?
ANMÄL DIG OCH TA DEL AV ERBJUDANDEN, TÄVLINGAR & MASSOR AV INSPIRATION
I samband med dina kontakter med Classicum kommer vi att ta del av och behandla dina personuppgifter. För mer information, se vår personuppgiftspolicy. Genom att kryssa i rutan bekräftar jag att jag har tagit del av Classicums personuppgiftspolicy.
VÄXTHUSHJÄLPEN
Enkelglas eller isolerad konstruktion? Orangeri, växthus, uterum eller vinterträdgård? Ska jag bygga själv eller ta hjälp av montörer? Behöver jag ansöka om bygglov?