Grundläggning för mur - Classicum

16/10 Gratis föredrag i Kabbarp: Att bygga växthus/uterum | Läs mer och anmäl dig här »

Anna-Karin @nytthem har ett Helios Victorian Kampanj på mut i sin trädgård. Ett växthus från Classicum.

Grundläggning för mur till växthus

RÅD INFÖR DIN GRUNDLÄGGNING

Med planering, noggrannhet och riktiga redskap kan du lägga din stenlagda yta själv. Men det finns hjälp att få och vi tipsar dig gärna. Vi har redan flera duktiga samarbetspartners i Sverige, men söker fler duktiga markläggare för att kunna tipsa våra kunder runt om i vårt avlånga land.

I våra utomhusutställningar visar vi både olika typer av plattläggning och mur. Kika gärna runt här på vår hemsida för inspiration på hur du vill ha det, eller besök våra utställningar!

Se våra utställningsträdgårdar

Att tänka på vid grundläggning:

  • Att planera för indragning av vatten och el, om du önskar det.
  • Att konstruktionen skall förankras med medföljande förankringsprofiler först då hela konstruktionen är uppmonterad och färdigglasad. Detta gör det lättare för eventuella justeringar under hela uppmonteringen.
  • Att göra hål för ventiler i muren för bättre ventilation, vi ger dig gärna råd.
  • Att alltid lägga en täckplåt med droppnäsa på murens topp för att skydda muren då vattnet leds bort, (kan beställas hos en plåtslagare)
  • Att måtten på hemsidan enbart är vägledande. Kontakta oss för exakta yttermått.
  • Att muren skall vara helt i våg och kryssmätt.
  • Att lägga dräneringsrör runt murens yttersida om marken är vattenhållande.
  • Att mura med lecablock/betong- block till ca 3-5 cm ovan mark. Det förhindrar vattendragning när du skall mura den synliga delen av muren med fasadtegel.

1. Gräv

Markera ytan, gräv en ränna ner till frostfritt djup ca 80-100 cm. Fråga lokalt vad som gäller där du köper ditt stenmaterial. Plattbelägger du inuti konstruktionen behöver bara ca 20-30 cm av marken grävas ur där plattläggningen skall vara. Lägg en fiberduk i botten av rännan och under hela den eventuellt plattlagda ytan. Fyll på med ca 5-10 cm dränerande material i rännan.

Förbered redan nu för indragning av vatten och el. Tänk även på att dra en värmekabel om du vill ha vatten året om.

2. Mura eller gjut

Alternativ 1: Tillverka en ca 10-20 cm hög gjutform av virke/plyfa i vilken du placerar armeringsjärn och sedan fyller med betong. Låt betongen torka, ta bort gjutformen och mura sedan med Lecablock/betongblock till ca 5 cm ovan markytan.

Alternativ 2: Mura med lecablock/betongblock från botten till markytan. Se till att använda armeringsjärn mellan blocken för att förhindra sprickbildning (se även info ovan).

Vill du isolera grunden kan du ställa skivor av Frigolit, Isodrän eller Pordrän på utsidan av den del som ligger under mark.
Eventuella dräneringsrör skall nu placeras i rännan på utsidan av grunden.

Var noga med att kryssmäta så att murens yttermått blir så exakt som möjlig.

3. Bärmaterial & Isolering

Fyll på med bärmaterial på insidan och utsidan av muren. Om extra isolering önskas under en eventuellt plattbelagd yta inuti konstruktionen, kan 5-10 cm tjock isolering av Frigolit, Isodrän eller Pordrän läggas ovanpå bärmaterialet.

4. Puts eller tegel

Ovan mark murar du med önskat material som kommer att synas t.ex. fasadtegel eller fortsätt med lecablock/betongblock som sedan kan putsas och målas. Vi rekommenderar en murbredd på minst 15 cm, dvs helstensmur om det är tegel, men diskutera med muraren för att komma fram till bäst lösning för just ert glasade rum.

Tänk på att göra hål för ventiler i muren för bättre ventilation, vi ger dig gärna råd, samt lägg en plåt med droppnäsa på muren, antingen plåt på hela muren om man vill det, eller under profilen bara, om man tycker det är snyggare.

Det är mycket viktigt att muren är i våg och att den har räta vinklar, kryssmät noga! Grundritning med murens exakta yttermått och dörrarnas ställmått erhålles vid order. Ställmått anges för att det skall finnas en marginal så vi inte riskerar att dörrhålet är för litet. Detta måste antingen muras eller mjukfogas efter montage.

5. Plattläggning

När muren är klar läggs plattbeläggningen inuti konstruktionen. För ytterligare info se om stenlagd yta, se våra råd för plattläggning.

Lägg gärna en täckplåt som ett lock på murens topp för att skydda muren, leda bort vatten och för att jämna ut eventuella ojämnheter. Denna kan beställas hos en lokal plåtslagare. Tänk på att våra mått är inkl. plåt, samt att plåten måste böjas vid dörröppningen, så den inte skadar dörrarna.

6. Låt bränna innan montage

Konstruktionens grundprofil förankrar du i muren med vinkeljärn först när hela konstruktionen är uppsatt. Tänk på att muren behöver bränna klart (ca 4 veckor) innan montage. Dubbelkolla med tiden där du köpt murmaterialet!

INSPIRATION

Här hittar du inspiration och tips för trädgårdens alla rum.

Ta mig till inspiration Till Lilla Växthusskolan
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
Se mer
0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.