Vinterisolering för Växthus - Tips för att övervintra dina växter - Classicum

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Få 15% på nästa köp* | Läs mer & skriv upp dig här »

Tips för att övervintra dina växter och skapa optimal vinterförvaring

Vinterisolering för Växthus

Att vinterbona ditt växthus är nyckeln till att njuta av din trädgårdshobby året runt. Genom att isolera det ordentligt skapar du en miljö där du kan övervintra frostkänsliga växter och bevara dem i trädgården under många år. Här är några viktiga tips för att lyckas med vinterisoleringen och skapa optimal vinterförvaring:

Placering av växter och luftcirkulation:

Undvik att placera växter för tätt ihop för att möjliggöra god luftcirkulation (och att de tenderar att bli fler varje år). En jämn värme och optimal fuktighet kräver god luftcirkulation. Stora krukor placeras lämpligen på kruktassar/något som gör att det även kan cirkulera luft under krukan och för att de känsliga rötterna inte skall stå direkt mot den kalla marken.
Se till att växthuset är i optimalt skick och fritt från skadedjur. En grundlig rengöring och eventuell reparation av eventuella läckage är avgörande.

Isolering med bubbelfolie:

I ditt växthus eller orangeri kan du på ett smart och kostnadseffektivt sätt att vinterisolera ditt växthus med bubbelfolie, som kan användas från år till år. Börja med att välja rätt typ av bubbelfolie. För växthusisolering rekommenderas en folie med större bubblor och fler skikt för optimal värmebesparing. Se till att bubbelfolien är 3-skiktig, UV-stabiliserad för att undvika gulnande och har 30 mm breda och 8 mm höga bubblor.

Placera bubbelfolien så att det bildas en luftspalt mellan folien och växthusets täckmaterial för att maximera isoleringseffekten. Vår bubbelfolie för växthus ger ett U-värde på 2,44 vid glaset, vilket innebär effektiv isolering av hela växthuset inklusive stommen. Läs mer om bubbelfolien och hur du isolerar växthuset här.

Om du inte fyller ditt växthus med övervintrande växter, kan du med fördel dela av rummet med bubbelplasten. Då behöver inte hela ytan användas för övervintrande växter. Du kan också sänka taket så att uppvärmningsvolymen blir mindre.

Frostvakt och värmefläkt – Optimal uppvärmning och ventilation:

Oavsett om du behöver en frostvakt för vinterförvaring eller en värmefläkt för bättre ventilation, rekommenderar vi en termostatstyrd fläkt för effektiv och energieffektiv användning.I ett isolerat system räcker det med en frostvakt för att hålla lagom temperatur för vinterförvaring.

För att kunna övervintra frostkänsliga växter i en enkelglaskonstruktion så rekommenderar vi även en fläkt med frostvakt eller termostatstyrd värmefläkt avsedd för att klara ytan. På så sätt kan du behålla 5 – 10 grader i växthuset och växterna kan övervintra. Det blir dessutom ett behagligt rum att vistas i tillsammans med dina växter. För under vintern finns alltid något att pyssla med. Vi städar bort fallna löv och tar hand om våra suckulenters sidoskott så fort våren har kommit.

Ventilering och tätning av mur:

Om du skall använda växthuset på mur att förvara växter kan du fördelaktigt täta ventilerna, särskilt om du vill använda växthuset under vintern. Även om du använder växthuset till att sitta i (med en värmekälla) kan det vara nödvändigt att täta ventilerna.

Anpassning av uppvärmningsområde:

Om du inte fyller hela ytan av ditt växthus med övervintrande växter, kan du med fördel dela av rummet med bubbelplasten. Då behöver inte hela ytan användas för övervintrande växter. Du kan också sänka taket så att uppvärmningsvolymen blir mindre.

Att använda ett fristående tält eller övervintringstält är ett alternativ, men det ger inte alls samma isoleringseffekt och innebär således högre uppvärmningskostnad. Det är bättre att i så fall isolera halva växthuset, men på rätt sätt med bubbelfolien och på rätt sätt för att undvika högre uppvärmningskostnader.

Underhåll av automatiska lucköppnare:

Ta in vaxpatronen/kolven för automatiska fönsteröppnare för att undvika skador vid låga temperaturer. Men även för att hålla ev. uppvärmd luft inne. Säkra takluckorna i stängt läge med buntband eller kraftigt band under stormiga förhållanden.

Växthusvänliga växter för övervintring:

Medelhavsträd så som olivträd, citrusträd och rosmarin samt kyla-tåliga grönsaker som sallad och spenat är exempel på träd och växter som trivs att övervintra i växthus.

Ta hand om dina växter

Ett vinterbonat växthus blir dessutom ett behagligt rum att vistas i tillsammans med dina växter. För under vintern finns alltid något att pyssla med.

Regelbunden bevattning:

Under vinterförvaringen är det viktigt att hålla jorden fuktig, men undvik övervattning. Regelbunden bevattning bidrar till att upprätthålla en stabil fuktighetsnivå.

Skydda rötterna:

Lägg ett lager av organiskt material, som juteväv, ullfilt, halm eller torv, runt rötterna eller ställ krukan i ett vinterskydd för kruka. Detta hjälper till att isolera och skydda dem mot kyla. Vi städar bort fallna löv och tar hand om våra suckulenters sidoskott så fort våren har kommit.

Se våra produkter till vinterförvaring av växter här.

Vårvård och utplantering:

När våren närmar sig, hjälper vi de vinterförvarade växterna att vakna upp ut ur sin vinterdvala. Öka gradvis exponeringen för ljus och minska användningen av frostskydd. Att använda skuggvävsbitar kring trädkronor för att skydda bladverken från den starka vårsolen är ett bra knep. Gå igenom dina växter och efter tecken på ny tillväxt och börja gradvis återinföra normal vattning. Vid behov, omplantera och ge dina växter tid att anpassa sig till utomhusförhållandena igen.

BLI INSPIRERAD

Orangeri, växthus, isolerat uterum eller vinterträdgård?
Vad är skillnaden, vad skall jag tänka på och hur väljer jag? I vår växthusguide kan du både inspireras och få information om vad du bör tänka på inför ditt uterums- eller växthusköp.

Växhusguiden

VI FINNS HÄR FÖR DIG

Classicum handlar om dig och de du älskar. Hos oss finns glasade rum för alla användningsområden. Ibland kan det vara svårt att veta vilket som passar bäst just för dig och din trädgård. Vår personal har stor kunskap om våra glasade rum som de gärna delar med sig utav till dig. Oavsett hur era drömmar ser ut förverkligar vi dem tillsammans. Läs några tips på vägen till ditt glasade rum här:

Vi finns här från idé till er första skörd

BOKA RÅDGIVNING

Välkommen att boka ett kostnadsfritt möte med oss för att gå igenom dina frågor och funderingar inför ditt köp. Vi träffas i våra inspirerande visningsträdgårdar i Kabbarp, Solna eller över telefon. Med både råg i ryggen, gröna fingrar och stor kunskap om växthus, orangerier, helisolerade uterum och vinterträdgårdar vill vi dela med oss av det vi lärt oss genom åren till dig!

Boka rådgivning
Melbourne Isolerat Uterum

VISNINGSSTRÄDGÅRDAR

Det bästa sättet att ta del av alla möjligheter vi erbjuder är att besöka någon av våra utställningsträdgårdar.

Här visar vi våra konstruktioner av växthus, orangerier, helisolerade uterum och vinterträdgårdar i en naturlig miljö som ger dig det rätta perspektivet och en äkta känsla av hur det kan se ut hemma i din egna trädgård.

Visningsträdgårdar
Välkommen till Classicums Visningsträdgård av Växthus, orangerier och uterum vid Brunnsviken i Solna, Stockholm. Classicums utställning av växthus, orangerier och uterum är utomhus i inspirerande trädgårdsmiljö.
0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.