Kamin i växthus - tips och idéer - Classicum

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Få 15% på nästa köp* | Läs mer & skriv upp dig här »

Kamin i växthus – tips och idéer

Vill du möjligtvis förlänga säsongen i ditt växthus? Då är en sprakande kamin som ger både värme och en härlig atmosfär ett bra komplement. Även om det kan krävas tillstånd och en del förarbete är det sannerligen värt det när kaminen väl är på plats.

 

I planeringen av ditt växthus, orangeri eller vinterträdgård är en av de viktigaste aspekterna hur du tänker dig att du vill använda ditt glasade rum. Ska det vara en odlingsplats, ett härligt extrarum i trädgården, eller både och – en plats för dig, din familj, vänner och dina favoritväxter. En dröm som många av våra kunder har är att sitta med tekoppen en blåsig kylig höstdag framför brasan i sitt favoritrum, läsa en bok och njuta av en avkopplande stund. Eller bjuda in till glöggmingel med en värmande kamin för extra myskänsla.

Med en skorstensfri kamin som energikälla får du snabbt och enkelt värme och mys.

 

Val av kamin i växthuset – vedeldat eller skortensfritt

En putsad mur med en putsad murstock som värmeskydd är ett utmärkt alternativ som ger ett lite modernare intryck.

Det finns ett stort sortiment av vedeldade kaminer med skorsten men det går även bra att placera en skorstensfri kamin i växthuset.
De skorstensfria kaminerna med etanol eller gasol ger en friare placering och är till och med flyttbara. De ger dock generellt mindre värme än de vedeldade men för många användare är det fullt tillräckligt. Med skorstensfria kaminer kan du få eld utan rök, sot eller aska. En liten varning för eventuell lukt. De vedeldade kaminerna ger en mer genuin känsla med sprakande vedträn och den karaktäristiska doften av brinnande trä.
Tänk på att välja en kamin som både matchar växthusets storlek samt ditt uppvärmningsbehov.

 

Bygglov eller bygganmälan för kaminer i växthus

Tegel som material ger ett rustikt och klassiskt intryck, men kom ihåg att mura med dubbla rader tegel.

Det är viktigt att du meddelar kommunen och frågar vad som gäller när att du ska installera en kamin i ditt växthus. Kaminen behöver också besiktigas och inspekteras av en yrkesprofessionell innan den får lov att användas.

Läs mer om bygglov i vår bygglovsguide.

 

Var noga med att sota och besiktiga kaminen regelbundet och elda endast med torr ved. Foto: Caroline Tengen

 

Placering av kaminer i växthus

Även om det kan krävas tillstånd och en del förarbete är det sannerligen värt det när kaminen väl är på plats. Foto: Johanna Bank

Olika modeller och varianter av kaminer kräver olika säkerhetsavstånd till brännbart material. För gamla kaminer krävs ofta ett helt annat säkerhetsavstånd, så var säker på att din kamin placeras tillräckligt långt ifrån brännbara material.

Planera hur du vill inreda runt kaminen samt vilka material du använder.

 

Installation av kaminer i växthus

Bakansluten kamin installerad med icke brännbar plåt som värmeskydd. Det går även bra att låta skorstenen gå ut genom en plåt placerad i taket.

Bakom kaminen krävs ett värmeskydd och det är därför nödvändigt att du byter ut en eller flera glasrutor i växthuset. Ett alternativ är att du murar upp en murstock antingen till takfoten eller nocken i växthuset och sedan låter skorstenen gå ut genom den murade väggen för att sedan följa fasaden och upp över nock.
Du kan även ersätta en eller flera glasrutor med en icke brännbar plåt och bakansluta kaminen i plåten eller låta skorstenen gå ut genom en plåt i taket.
Väljer du en äldre kamin så har den ofta en kraftig bakåtstrålning i förhållande till en ny, vilket innebär att det behövs ett bättre skydd bakom kaminen.

Hur du än väljer att gå till väga så finns det möjlighet att göra det i samband med murning och montage, men också i efterhand – även efter att du haft växthuset i flera år.

 

3 heta tips

  1. Hör med kommunen och ta reda på vilka regler som gäller för att installera en kamin i ditt växthus och vad som krävs för den typ du väljer. Kaminen ska besiktigas och inspekteras av en yrkesprofessionell innan den får lov att användas.
  2. Fundera på vilken typ av kamin du vill ha, vedeldad eller skorstensfri, och väg för- och nackdelarna noga innan du tar ett beslut.
  3. Du behöver inte bestämma dig direkt. Det går även bra att installera en kamin efter att växthuset är monterat och klart. Fråga gärna personalen hos oss på Classicum om du behöver veta mer om tillvägagångssättet.

VÄXTHUSHJÄLPEN

Enkelglas eller isolerad konstruktion? Orangeri, växthus, uterum eller vinterträdgård? Ska jag bygga själv eller ta hjälp av montörer? Behöver jag ansöka om bygglov?

Vi har samlat alla tänkbara frågor här!

Växhusguiden
Helios Victorian Kampanj

INSPIRATION

Här hittar du inspiration och tips för trädgårdens alla rum.

Ta mig till inspiration Till Lilla Växthusskolan
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
Se mer
0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.