Bygglovsguiden - Classicum
orangeriet

Bygglovsguiden

RÅDGIVNING

Du kan behöva bygglov för ditt växthus, orangeri, isolerade uterum och vinterträdgård. Det är alltid bra att involvera byggnadsnämnden i kommunen i tidigt skede, genom telefonkontakt eller träffas på ett kort möte och berätta / visa upp hur ni tänkt er. Du behöver också godkännande från grannar om det är närmre än 4.5 m till tomtgränsen.

Vi har sammanställt information nedan, men läs ordentligt på Boverkets hemsida och dubbelkolla eventuella specialregler med din kommun, tex vid havsnära boenden (strandskydd) och prickad mark. Det finns också regler om hur många procent av ens totala yta man får lov att bygga på – och detta kan variera mellan kommuner och till och med mellan olika områden inom samma kommun.

 

Allmänna råd

Vårt råd är att alltid kontakta din kommun för att vara riktigt säker vad som gäller just för ditt växthus, orangeri, isolerade uterum och vinterträdgård, även för attefall då det kan finnas specialregler. Vi rekommenderar också att du får godkännandet från dina grannar skriftligt, om det är närmre än 4.5 m till tomtgränsen. Friggebodsreglerna och Attefallsreglerna kan du läsa mer om på Boverket hemsida. För alla andra typer och storlekar av växthus behöver du alltid bygglov.

Classicum har fasadritningar för en del av våra konstruktioner. Men eftersom vi har väldigt många modeller med olika mått, valmöjligheter och design, tex dörren placerad på olika ställen, etc så finns inte alla ritningar klara. Vi hjälper dig gärna ta fram ritningar i den mån det går.

Vår erfarenhet är att grannarna oftast godkänner din dröm om att sätta upp ett växthus, orangeri, isolerat uterum eller vinterträdgård. Det blir ju ett smycke i trädgården och ett Rum att Älska. Kanske dina grannar drömmer om samma sak och gärna kommer över på en fika.

 

Friggebodsregler

Friggebodsregler gör det möjligt att bygga en komplementbyggnad tex fristående växthus, orangeri, uterum eller vinterträdgård upp till 15 kvm och max 3 m nockhöjd, utan bygglov och begränsas inte av några planbestämmelser i detaljplan. Reglerna kring prickad mark och areabestämmelser kring bebyggd mark, gäller således vanligtvis inte. Dubbelkolla på Boverkets hemsida och var uppmärksam på strandskydd.

Attefallsregler

Attefallsreglerna ger dig möjlighet att bygga ett väggmonterat växthus, orangeri, uterum eller vinterträdgård på upp till 15 kvm eller ett fristående växthus, orangeri, uterum eller vinterträdgård på upp till 30 kvm och max 4 m i nockhöjd, utan bygglov. Attefallsreglerna kräver dock att du lämnar en bygganmälan till din kommun, innan du börjar bygga och dokumentationen som efterfrågas kan, enligt vår erfarenhet, nästan vara lika omfattande som vid ett bygglov.

VÄXTHUSHJÄLPEN

Enkelglas eller isolerad konstruktion? Orangeri, växthus, uterum eller vinterträdgård? Ska jag bygga själv eller ta hjälp av montörer? Behöver jag ansöka om bygglov?

Vi har samlat alla tänkbara frågor här!

Vanliga frågor
Helios Victorian Kampanj

CLASSICUMS NYHETSBREV

ANMÄL DIG OCH TA DEL AV ERBJUDANDEN, TÄVLINGAR & MASSOR AV INSPIRATION

I samband med dina kontakter med Classicum kommer vi att ta del av och behandla dina personuppgifter. För mer information, se vår personuppgiftspolicy. Genom att kryssa i rutan bekräftar jag att jag har tagit del av Classicums personuppgiftspolicy.

0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.