Så stormsäkrar du växthuset - Classicum Växthus

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Få 15% på nästa köp* | Läs mer & skriv upp dig här »

Anna-Karin @nytthem har ett Helios Victorian Kampanj på mut i sin trädgård. Ett växthus från Classicum.

Stormsäkra ditt växthus i 6 steg

Växthuset och orangeriet blir ofta ett favoritrum i trädgården med plats för både njutning och odling. Huset ska vara tryggt och säkert för såväl dig som dina växter många år framöver, och därför är det viktigt att du säkrar det mot väder och vind. Classicums växthus är anpassade för det nordiska klimatet och designade för att stå i din trädgård länge. Classicum handlar om dig och dem du älskar. Om att du ska kunna umgås med dem under en längre tid på året – på en vacker och trygg plats. Som är lite varmare.

Classicums konstruktioner är anpassade efter det nordiska klimatet och det väder vi har här, oavsett vart i vårt avlånga land du bor. Vi har en 5-årig stormgaranti som täcker skador som uppstår vid vindstyrkor upp till orkan (32,7 m/s). För att stormgarantin ska gälla ska växthuset stormsäkras innan storm:

Så gör du för att säkra växthuset inför storm:

1. Töm runt växthuset

Plocka in alla lösa trädgårdsdetaljer såsom till exempel redskap, studsmattor, krukor och utemöbler för att undvika att de skadar ditt växthus eller orangeri. Det finns annars risk att glasrutorna krossas vid hårt väder.

2. Kontrollera växthuset – montering, skick och förankring

Efterspänn muttrar:
Gå igenom och efterspänn växthusets muttrar inför stormvarningen. Vibrationer som uppstår i konstruktionen vid blåst kan i värsta fall lossa muttrarna. Det är även viktigt är att se över stagen i taket och kontrollera att de är ordentligt spända, eftersom de drar in gaveln på växthuset och stabiliserar konstruktionen. Om stagen sitter löst kan taknocken börja bukta nedåt vilket kan resultera i att ditt växthus börjar ta in vatten.

Se över växthusglasen:
Kontrollera att husets alla glas är hela så att de klarar av snö och vind. Alla våra växthus och orangerier levereras med 4 millimeter säkerhetsglas, men om olyckan trots allt är framme kan glasen gå i bitar. Säkerhetsglas spricker i mindre och rundare bitar vilket är tryggare än vanligt glas som spricker i stora vassa skärvor. Nya glas beställs hos din lokala glasmästare. Behöver du hjälp med att ta reda på dina glasmått hjälper vi gärna till.

Inspektera aluminiumprofilerna regelbundet:
Gör regelbunden tillsyn av profilerna och se till att även de är hela. Det är viktigt att växthusets eller orangeriets profiler har monterats enligt monteringsanvisningen. Även om växthuset inte blåser omkull kan kraftig vind orsaka spänningar som spräcker glas och gör metallstagen sneda.

Säkerställ att huset är ordentligt förankrat:
Se till att växthuset är väl förankrat enligt våra instruktioner.

3. Se till att växthuset är tätt

Håll växthuset så tätt som möjligt vid stormiga dagar. Så länge dörrar och fönster är stängda och säkrade och huset är tätt, klarar det mycket kraftig vind. Om en dörr står öppen eller ett glas går sönder finns det en risk för att det blir övertryck i växthuset, vilket kan resultera i ett skadat växthus.

4. Säkra upp dörrarna

Lås och säkra alla dörrar för att undvika att de blåser upp eller öppnas av vinden. Saknar du lås bör du säkerställa att de inte kan blåsa upp eller vibrera på ett sådant vis att vinden kan ta sig in.

5. Storm-/vintersäkra dina lucköppnare

Vid blåsigt väder eller när vintern närmar sig behöver du säkra växthusets automatiska lucköppnare för att inte riskera att huset eller luckorna tar skada. Även om du använder en extern värmekälla i växthuset och vill behålla värmen inne i det glasade rummet kan fölande åtgärder vidtas. Proceduren ser lite olika ut beroende på vilken typ av öppnare du har:

Univent

När temperaturen sjunker och fönstret inte ska öppnas mer, eller om en värmekälla används i växthuset:
1. Skruva ur vaxpatronen ur cylinderhuset. Vaxpatronen hänger nu i bygeln och kan inte öppna fönstret. Vaxpatronen kan hänga kvar i denna position under hela vintern, men den kan även tas in och förvaras inomhus.
2. Sätt ett band kring öppnaren för vintersäkring runt den delen av båda armarna som är närmst fönstret. Använd buntband eller medföljande kardborreband för vintersäkringen förhindrar att vinden slår upp fönstret. Kom ihåg att smörja kolvarna cirka 2 gånger per år. Använd lättflyktig olja som till exempel symaskinsolja.

Se instruktionsvideo här.

Megavent/Megavent Storm

Om du vill att öppnaren inte ska fungera, t.ex. om det finns en värmekälla i växthuset, eller inför vintersäsongen gör du så här:

1. Ta ut sprinten ur justeringsskruven. Då fungerar inte öppnaren.
2. Förvara sprinten på en säker plats.
3. Säkra öppnaren genom att sätta ett buntband/kardborreband runt båda armarna i nederkant mot fönstret. Cylindern kan sitta kvar på öppnaren under vintern.

Kom ihåg att smörja kolvarna cirka 2 gånger per år. Använd lättflyktig olja som till exempel symaskinsolja.

Se instruktionsvideo här

6. Se över din försäkring

Tänk på att alltid anmäla till ditt försäkringsbolag att du byggt växthus, orangeri eller uterum. En del hemförsäkringar erbjuder tilläggsförsäkringar för eventuella skador orsakade av till exempel nedfallna träd, studsmattor eller andra lösa föremål.

Stormgaranti - En självklarhet på Classicum

Visste du att Classicum erbjuder stormgaranti på alla sina växthus och orangerier? Vi har en 5-årig stormgaranti som täcker skador som uppstår vid vindstyrkor upp till 32,7 m/s. För att stormgarantin ska gälla ska växthuset stormsäkras innan storm.

Vid skador orsakade av väderfenomen – kontakta ditt försäkringsbolag.

Stormsäkra ditt växthus i 6 steg

VÄXTHUSHJÄLPEN

Enkelglas eller isolerad konstruktion? Orangeri, växthus, uterum eller vinterträdgård? Ska jag bygga själv eller ta hjälp av montörer? Behöver jag ansöka om bygglov?

Vi har samlat alla tänkbara frågor här!

Vanliga frågor
Helios Kampanj Växthus

INSPIRATION

Här hittar du inspiration och tips för trädgårdens alla rum.

Ta mig till inspiration Till Lilla Växthusskolan
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
Se mer
0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.