Så stormsäkrar du växthuset - Classicum Växthus

Köp växthus och orangerier till kampanjpriser! Läs mer här »

Anna-Karin @nytthem har ett Helios Victorian Kampanj på mut i sin trädgård. Ett växthus från Classicum.

Stormsäkra ditt växthus

Växthuset och orangeriet blir ofta ett favoritrum i trädgården med plats för både njutning och odling. Huset ska vara tryggt och säkert för såväl dig som dina växter många år framöver, och därför är det viktigt att du säkrar det mot väder och vind.

Classicums konstruktioner är anpassade efter det nordiska klimatet och det väder vi har här, oavsett vart i vårt avlånga land du bor. Vi har en 5-årig stormgaranti som täcker skador som uppstår vid vindstyrkor upp till orkan (32,7 m/s). För att stormgarantin ska gälla ska växthuset stormsäkras innan storm:

Så gör du för att säkra växthuset inför storm:

1. Töm runt växthuset

Plocka in alla lösa trädgårdsdetaljer såsom till exempel redskap, studsmattor, krukor och utemöbler för att undvika att de skadar ditt växthus eller orangeri. Det finns annars risk att glasrutorna krossas vid hårt väder.

2. Kontrollera växthuset – montering, skick och förankring

Efterspänn muttrar:
Gå igenom och efterspänn växthusets muttrar inför stormvarningen. Vibrationer som uppstår i konstruktionen vid blåst kan i värsta fall lossa muttrarna. Det är även viktigt är att se över stagen i taket och kontrollera att de är ordentligt spända, eftersom de drar in gaveln på växthuset och stabiliserar konstruktionen. Om stagen sitter löst kan taknocken börja bukta nedåt vilket kan resultera i att ditt växthus börjar ta in vatten.

Se över växthusglasen:
Kontrollera att husets alla glas är hela så att de klarar av snö och vind. Alla våra växthus och orangerier levereras med 4 millimeter säkerhetsglas, men om olyckan trots allt är framme kan glasen gå i bitar. Nya glas beställs hos din lokala glasmästare. Behöver du hjälp med att ta reda på dina glasmått hjälper vi gärna till.

Inspektera aluminiumprofilerna regelbundet:
Gör regelbunden tillsyn av profilerna och se till att även de är hela. Det är viktigt att växthusets eller orangeriets profiler har monterats enligt monteringsanvisningen. Även om växthuset inte blåser omkull kan kraftig vind orsaka spänningar som spräcker glas och gör metallstagen sneda.

Säkerställ att huset är ordentligt förankrat:
Se till att växthuset är väl förankrat enligt våra instruktioner.

3. Se till att växthuset är tätt

Håll växthuset så tätt som möjligt vid stormiga dagar. Så länge dörrar och fönster är stängda och säkrade och huset är tätt, klarar det mycket kraftig vind. Om en dörr står öppen eller ett glas går sönder finns det en risk för att det blir övertryck i växthuset, vilket kan resultera i ett skadat växthus.

4. Stormsäkra dina lucköppnare

Säkra växthusets takluckor i ett stängt läge med till exempel buntband eller kraftiga band för att undvika att de tvingas upp av vinden. Koppla ur och ta in vaxpatronen/kolven till de automatiska fönsteröppnarna. Kom ihåg att smörja kolvarna cirka 2 gånger per år. Använd lättflyktig olja som till exempel symaskinsolja.

5. Säkra upp dörrarna

Lås och säkra alla dörrar för att undvika att de blåser upp eller öppnas av vinden. Saknar du lås bör du säkerställa att de inte kan blåsa upp eller vibrera på ett sådant vis att vinden kan ta sig in.

6. Se över din försäkring

Tänk på att alltid anmäla till ditt försäkringsbolag att du byggt växthus, orangeri eller uterum. En del hemförsäkringar erbjuder tilläggsförsäkringar för eventuella skador orsakade av till exempel nedfallna träd, studsmattor eller andra lösa föremål.

Stormgaranti - En självklarhet på Classicum

Visste du att Classicum erbjuder stormgaranti på alla sina växthus och orangerier? Vi har en 5-årig stormgaranti som täcker skador som uppstår vid vindstyrkor upp till 32,7 m/s. För att stormgarantin ska gälla ska växthuset stormsäkras innan storm.

Vid skador orsakade av väderfenomen – kontakta ditt försäkringsbolag.

Läs mer om våra garantier här.

VÄXTHUSHJÄLPEN

Enkelglas eller isolerad konstruktion? Orangeri, växthus, uterum eller vinterträdgård? Ska jag bygga själv eller ta hjälp av montörer? Behöver jag ansöka om bygglov?

Vi har samlat alla tänkbara frågor här!

Vanliga frågor
Helios Kampanj Växthus
0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.