Förkultivering av växter - gro dina plantor i växthuset! - Classicum

Förkultivering av växter - gro dina plantor i växthuset!

Luften blir varmare, dagarna blir längre och kvällarna fylls av fågelkvitter och sång. När våren är i antågande är det en god idé att börja fundera på att förkultivera, så att dina plantor hinner gro innan de får komma ut i din trädgård. Trots vårens mildare klimat finns det fortfarande risk för köldknäppar under nätterna och därför bör dina grödor stå varmt och tryggt i ett växthus. Det finns många olika tips när det gäller förkultivering av växter och vi delar med oss av några här.

Vad innebär förkultivering?

Till att börja med, vad betyder det att förkultivera växter? Förkultivering innebär att du i förebyggande syfte väljer att så dina fröer inomhus, för att skydda dessa från hårdare och kallare klimat. När de förkultiverade växterna har vuxit till sig blir de desto mer motståndskraftiga och klarar sig bättre när de planteras utomhus. Dessutom blir förkultiverade grödor oftast större och kan stå emot angrepp av skadedjur bättre.

Förkultivering sker oftast i krukor eller i ett pluggbrätte/miniväxthus för att sedan enkelt kunna förflyttas till sin slutgiltiga plats. Ett pluggbrätte/miniväxthus är ett slags tråg som består av flera celler i vilka du planterar individuella frön. Du hittar vårt utbud av odlingstillbehör här!

5 tips vid förkultivering av dina växter.

1. Börja med förkultivering i god tid

Om du vill försäkra dig om att dina växter och grödor är redo inför sommaren, gäller det att börja i god tid med din förkultivering. Självklart beror det på vilka grödor och växter du väljer att förkultivera, men en del växter bör man redan plantera så tidigt som i februari. Så se till att du kollar upp när fröna ska ner i jorden innan du sätter igång och sår.

2. Lägg grunden med rätt jord

För att dina förkultiveringar ska bli så bra som möjligt, är det viktigt att du ser till att välja en bra typ av jord. Även om det skiljer sig mellan vissa typer av grödor, är det bra om jorden är både luftig och har lågt näringsvärde.

Förkultivering sker oftast i krukor eller i ett pluggbrätte/miniväxthus för att sedan enkelt kunna förflyttas till sin slutgiltiga plats.

Förkultivering sker oftast i krukor eller i ett pluggbrätte/miniväxthus för att sedan enkelt kunna förflyttas till sin slutgiltiga plats.

3. Såhär förkultiverar du

  1. Fyll krukan eller pluggbrättet med jord och vattna rikligt så att jorden är fuktig inför planteringen.
  2. De flesta frön bör planteras ytligt, eller bara några millimeter under jorden. Läs på fröförpackningen för en mer exakt placering.
  3. Vattna gärna med en blomdusch/blomspruta i början, då en alltför kraftig stråle från en vattenkanna riskerar att förflytta fröerna. Se till att jorden aldrig torkar ut, utan att den håller sig jämnt fuktig.
  4. Glöm inte bort att markera vilka frön du har sått. Du kan till exempel göra små skyltar med växtetiketter, glasspinnar eller namnge med tejpbitar.

4. Håll en varm och behaglig temperatur i växthuset

För att dina förkultiveringar ska bli så bra som möjligt, ska de helst inte utsättas för frost och kalla temperaturer. Om du väljer att förkultivera i ett oisolerat växthus kan det därför vara en god ide att investera i en värmefläkt, för att försäkra dig om att ditt glasade rum håller en god temperatur. Du hittar vårt utbud på värmefläkt och isolering här.

Nysådda frön trivs bäst i ett fuktigt klimat, och därför bör du även täcka över krukan eller pluggbrättet med plast så att växterna eller grödorna inte torkar ut.

5. Då är det dags för omplantering av växter och grödor.

När din plantor har grott till sig är det viktigt att de omskolas, eftersom de nu kräver mer utrymme för att växa. Omskola till större såkrukor för att ge den lilla plantan så bra förutsättning som möjligt att utveckla rötter. För att inte riskera att de små känsliga rötterna skadas vid omplantering kan du till exempel använda en prickelpinne. Det är ett praktiskt verktyg för att lätt lyfta upp dina små plantor vid omkrukningen, utan att förstöra de känsliga rötterna. Den breda änden gör du hål med för att lätt plantera om och med en tunna kan du lyfta upp den nätta plantan.

Beroende på var du bor i Sverige, och i vilken odlingszon du befinner dig i, så kan det skilja sig åt när det är dags att plantera ut dina förkultiverade grödor. Vanligen är det här runt slutet av maj i södra Sverige, början av juni i mellan Sverige och längre in på sommaren för de norra delarna av landet.

Vi hoppas att du fick med dig lite användbara tips och inspiration inför din förkultivering!

Om du är ny på odlingsfronten vill vi även tipsa dig om vår odlingsguide för nybörjare och våra bevattningstips, som du hittar i vår Lilla växthusskola. Annars är du varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar gällande odling och växthus.

INSPIRATION

Här hittar du inspiration och tips för trädgårdens alla rum.

Ta mig till inspiration Till Lilla Växthusskolan
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
Se mer
0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.