Innan, under och efter montering - generella tips - Classicum

Black weekend 20-50% | Till kampanjen »

Generella tips - innan, under och efter montering

När du beställt ditt hus finns några saker som du bör tänka på innan, under och efter det har monterats. Även om det tar lite extra tid så kommer det löna sig i slutänden med god förberedelse. För att du ska få svar på några av dina frågor som kan dyka upp längst vägen, har vi satt ihop en guide till dig för att du ska kunna komma i gång så enkelt som möjligt här.  

Råd inför plattläggning och stenläggning

Inför montering av ditt glasade rum

Med planering, noggrannhet och riktiga redskap kan du lägga din stenlagda yta själv, men det finns även hjälp att få och vi tipsar dig gärna. I våra utomhusutställningar visar vi både olika typer av plattläggningar och murar. Börja med att fundera på vad växthuset ska fylla för funktion, vart i trädgården det kan placeras, vad det ska användas till och hur det ska nyttjas. Kanske är det för glädje och sociala tillställningar, exklusivt för odling och gröna projekt eller både och? Kika gärna runt här på vår hemsida för inspiration kring hur du vill ha det, eller besök våra utställningar! Om du vill ta hjälp för markarbetet har vi har flera erfarna samarbetspartners runt om i landet som du kan kontakta. Du hittar våra samarbetspartners här.  

Grundläggning – Förbered marken inför montage

Att förbereda marken innan växthuset ställs på plats är väldigt viktigt för att huset ska kunna stå länge och stabilt. Har du en planlagd yta sedan tidigare så behöver du säkerställa att den klarar av det glasade rummets vikt. Tänk på att måttangivelserna för alla växthus och orangerier som är angivet på hemsidan enbart är vägledande, exakta yttermått på ditt hus får du i samband med order.  

Classicum rekommenderar ett plattbelagt område utanför växthuset på minst 30-50 cm. Detta ramar in växthuset och lyfter fram hela konstruktionen på ett positivt och tilltalande sätt. Inramningen minimerar även vattenstänk, att jord från rabatter skvätter upp samt att det minimerar risken att gräs växer upp intill växthuset. Ytan underlättar dessutom gräsklippningen betydligt. Med fördel kan du även utöka ytan ytterligare till exempel i anslutning till entrén för krukväxter eller en liten sittgrupp.
Tänk på att förbereda för eventuella eluttag och vattenutkast redan nu. Vill du ha det inne i växthuset eller i anslutning utanför för att enkelt kunna vattna dina växter?  

Mer tips och information om grundläggning hittar du här 

 

Grundläggning – förbered muren inför montering

Har du valt ett hus som är anpassat för att monteras på mur? När huset monteras skall muren vara helt i våg och kryssmätt. För att garantera att du har en helt vinkelrät mur är kryssmåttet bra (för att säkerställa att du har rätt vinkel i hörnen). Först ser du till att motstående sidor är lika långa och därefter mäter du ut diagonalerna, dvs. från hörn till hörn. Är de två måtten lika är hörnens vinklar 90 grader. 

  • Gör hål för ventiler i muren för bättre ventilation. Vi ger dig gärna råd om hur många som krävs till ditt hus.  
  • Lägg alltid en täckplåt med droppnäsa på murens topp för att skydda den. Täckplåten kan beställas hos en plåtslagare.  
  • Om marken är vattenhållande behöver du lägga dräneringsrör runt murens yttersida.  
  • Mura med lecablock/betongblock till ca 3-5 cm ovan mark. Detta förhindrar vattendragning när du ska mura den synliga delen av muren med fasadtegel. 

För fler tips kring vad du behöver tänka på vid murläggning läs här 

Leverans och förvaring inför montage

Leverans

När du beställt ditt hus varierar leveranstiden beroende på vilken konstruktion du beställt. Du får alltid en indikation på leveranstiden i samband med kontakten med Classicums rådgivare.  

Vanligtvis levereras växthusen med en bakgavellift och därför behöver vägen fram till leveransplatsen vara farbar med lastbil. För vissa större växthus sker leverans med kranbil. Aluminiumprofilerna levereras i kartonger, längd och antal varierar mellan våra olika modeller. Glasen levereras i trälådor.  Leveranssättet för just ditt växthus informerar Classicum om i samband med order.  

Förvaring – i väntan på montage

Växthuset monteras oftast en tid efter leverans och i väntan på montage är det viktigt att glaslådan förvaras på en plan och hårdgjord yta, helst under tak. Observera att om glaslådan förvaras under bar himmel är det väldigt viktigt att glaslådan täcks över med en presenning för att förhindra att glaset skadas av fukt kombinerat med sol. Skadan kallas” glassjuka” och kan uppstå eftersom glaset är tätt paketerat i lådan. När växthuset och glaset sedan är monterat klarar det givetvis av både fukt och sol. 

Innan du öppnar glaslådan, se till att den står stadigt för att förhindra att den välter. Glaslådan får aldrig läggas ner så länge det finns glas i den. Öppna glaslådan med försiktighet och vid hantering av glas används glassug och lämpliga handskar. Glas kan vara vasst, så var försiktig.  

Inför montage av ditt orangeri och växthus

För en säker och enkel montering av ditt växthus eller orangeri är det viktigt att noggrant följa våra förankringsinstruktioner. Läs mer här:

Förankring med gjutrör
När du har beställt ett växthus får du en grundritning med exakta yttermått. För att vår garanti skall gälla måste instruktioner för förankring efterföljas. En säker förankring av ditt växthus är viktigt och vi rekommenderar att du gjuter fast förankringsjärnen på konstruktionen. Vid skyddade platser går det också bra att montera växthuset med vinklar rakt i den fackmannamässiga utförda stenläggningen, gjutna plattan eller trädäcket. Dubbelkolla alltid vilken typ av skruv som bör användas beroende på vilket typ av material du har på din bottenplatta. Vid förankring direkt med vinklar kan man kapa de medföljande profilerna som egentligen är avsedda för gjutröret. Classicum kan också tillhandahålla vinklar mot en extra kostnad.
Rören kan antingen placeras i marknivå med markstenen eller i markstenens underkant. Av estetiska skäl rekommenderar vi att anpassa efter markstenens underkant (se illustration). Om du placerar rören i markstenens underkant kan du efter att du monterat och gjutit fast huset göra klart stenläggningen. Detta blir snyggt då gjutrören inte syns. För extremt vindutsatta lägen rekommenderar vi att rören ligger i marknivå, alternativt att antalet gjutrör utökas. Fråga oss gärna om råd.

 

Väggmonterade växthus och orangerier
När du har beställt ett väggmonterat hus får du en grundritning med exakta yttermått. Tänk på att vinkeln måste vara 90º mellan väggen/ram och grunden/stenläggningen. Det är viktigt att du kontrollerar så att höjdmåttet mot fasaden är rätt och att ingen lutning av marken från väggen förekommer.
Säkerställ också att väggens beskaffenhet är sådan att det går att fästa konstruktionen i den. Marken måste vara i våg och väggen måste vara i lod. Du som kund ansvarar helt för att väggen är förankringsbar och ev. åtgärder står du som kund för. Om en ram erfordras på väggen skall denna vara monterad innan du, Classicum eller tredje part monterar huset. Mått för eventuell ram är ej medräknad i måtten angivna i grundritningen. Eventuella ritningar som skickas i samband med offert är preliminära. Växthuset beställs enligt informationen i er orderbekräftelse. Tätning och ev. plåtning mot vägg och på mur ingår inte och bör beställas av en plåtslagare. Det är viktigt att ev. puts och plåt räknas in i totala yttermåtten, då måtten i vår grundritning är slutgiltiga yttermått.

Inför montage av uterum & vinterträdgård

För en säker och smidig montering av ditt uterum eller vinterträdgård är det viktigt att noggrant följa våra förankringsinstruktioner. Läs mer här:

Förankring
I samband med order av ett uterum/vinterträdgård skickas en grundritning med exakta yttermått och ett informationsblad anpassat för aktuell modell. Här rådgör Classicum inför grundläggningen och vad som är viktigt att tänka på när grunden anläggs till uterummet.
Hur grunden ska vara utformad och specifikationer beror på vilket uterum ni har beställt. Det som är gemensamt för samtliga uterum är att vi rekommenderar en helgjuten platta som man kan klä med valfritt innergolv efter avslutat montage. Det är viktigt att anvisningarna och måtten efterföljs för att garantin på det glasade rummet skall gälla.

Uterum & vinterträdgård monterat på mur
Man kan även skräddarsy våra uterum för att placera de på en mur. Vilken tjocklek på muren som krävs beror på hur er uterumslösning ser ut – rådgör med din rådgivare.

Väggmonterade uterum & vinterträdgårdar
När du har beställt ett väggmonterat uterum får du en grundritning med exakta yttermått. Tänk på att vinkeln måste vara 90º mellan väggen/ram och grunden/stenläggningen. Det är viktigt att du kontrollerar så att höjdmåttet mot fasaden är rätt och att ingen lutning av marken från väggen förekommer. Säkerställ också att väggens beskaffenhet är sådan att det går att fästa konstruktionen i den. Marken måste vara i våg och väggen måste vara i lod. Du som kund ansvarar helt för att väggen är förankringsbar och eventuella åtgärder inför montage står du som kund för.
Om en ram erfordras på väggen skall denna vara monterad innan du, Classicum eller tredje part monterar huset. Mått för eventuell ram är ej medräknad i grundritningen. Tätning och ev. plåtning mot vägg och på mur ingår inte och bör beställas av en plåtslagare. Det är viktigt att ev. puts och plåt räknas in i totala yttermåtten, då måtten i vår grundritning är slutgiltiga yttermått.

Montering av det glasade rummet

När markarbetet är klart och växthuset levererat är dags för montering. kan du antingen ta hjälp av våra erfarna montörer om ni bor i Skåne eller angränsande landskap, eller montera på egen hand. Vi har även etablerade samarbetspartners på olika platser runt om i landet som känner till våra konstruktioner. Observera att några av våra konstruktioner och de isolerade uterummen kräver erfarna montörer. Vi lämnar dessutom 2 års garanti på montage som utförs av Classicums montörer. Vi finns tillgängliga för rådgivning per telefon, både om du monterar själv eller för den du anlitar för montaget. Några tips på vad du behöver tänka på inför montering hittar du här: 

Vid montagehjälp

För att säkerställa att montörerna kan sätta i gång direkt på monteringsdagen är det några saker som du som växthusägare kan kontrollera dagarna innan för att undvika förseningar:  

  • Kontrollera att alla delar finns med. Detta gör du enklast genom att placera ut delarna runt grunden där de sedan skall monteras/fixeras. 
  • Vid murväxthus: Kontrollmät muren, kryssmät och se till att den är i våg. 

För att garantera att du har en helt vinkelrät mur är kryssmåttet bra (för att säkerställa att du har rätt vinkel i hörnen). Först ser du till att motstående sidor är lika långa och därefter mäter du ut diagonalerna, dvs. från hörn till hörn. Är de två måtten lika är hörnens vinklar 90 grader. 

 

Vid montage på egen hand

Läs monteringsanvisningen och studera bilderna noggrant innan du börjar montera växthuset. Detta är väl investerad tid och minimerar risken för fel. Monteringsanvisningen skickar vi digitalt i samband med att vi beställer huset från fabriken (efter mottagen handpenning).  

Det fungerar bra att montera växthuset ensam men vi rekommenderar verkligen att ni är två personer. Detta både underlättar och minimerar risken för skador, kanske även missförstånd. 

Tag god tid på er. Det är till exempel viktigt att rätt antal rostfria bultar förs in i profilernas spår så att ni senare slipper borra upp hål i profilen för att få dem på plats. Ni kan även använda de medskickade trapetsskruvarna med rektangulärt huvud som förs in i spåret i efterhand utan att borra i profilerna. Trapetsskruvarna finns även som tillbehör att köpas i efterhand. 

Om du monterar själv är du självklart välkommen att ringa eller mejla oss för rådgivning.  

 

Vid montering behöver du

Ingår:
1 st glassug
1 par lämpliga handskar
1 st ringnyckel 10 mm.
 

Ingår ej: 

1 st popnittång
2 st ringnycklar 10 mm. 1 ringnyckel ingår
2 st ringnycklar 13 mm
1 st skiftnyckel
2 st trappstegar (fristående)
1 st borrmaskin med borr. 4.0 mm (om ni t.ex har satt en popnit fel), 6.5 mm  och 8.5 mm 
1 st lång vinkelhake 
1 st vattenpass 
1-2 par skyddsglasögon 
1 st sax
1 st måttband
1 st spade
1 st stjärnskruvmejsel 
Snöre/Rep 

Monteringsföljd

Ibland kan det vara svårt att veta vart man skall börja. Här radar vi upp några punkter för att ni ska få lite råd på vägen. Monteringsföljden är den samma för alla växthus. 

  1. Sortera upp profilerna och placera dem i den ordning de ska monteras. 
  2. Montera ihop hela aluminiumkonstruktionen innan glasning. 
  3. Silicon: I samband med montering av takrännor och stuprör används silikon för att täta skarvarna. Silikonet appliceras vid skarvarna mot takrännornas stopp, vid ändarna samt vid stuprören. Om växthuset är längre än 6 meter är det skarvat och ska även där tätas med silikon. Classicum rekommenderar transparant silikon för att minimera synligheten.
    Tänk på att det skall vara torrt och rent på de ytor där silikonet skall appliceras.  
  4. Kryssmät (Viktigt!) samt använd ett vattenpass innan glasning påbörjas. För att garantera att ni har ett helt vinkelrätt hus är kryssmåttet bra (för att säkerställa att du har rätt vinkel i hörnen och för att kunna montera takglasen). Se först till att motstående sidor är lika långa och mät därefter ut diagonalerna, dvs. från hörn till hörn. Är de två måtten lika är hörnens vinklar 90 grader. 
  5. Sätt konstruktionen på grunden/muren. Aluminiumkonstruktionen ska vara monterad och placerad på sin grund, mur eller sockel innan glaset sätts in (men ej förankrad då det kan behövas justering vid glasningen).  
  6. Glasning. Vid hantering av glas, använd glassug och lämpliga handskar. Glaset kan vara vasst, så var försiktig. Börja med fördel att glasa väggarna och avsluta med taket om glasningen behöver delas upp på flera dagar. Det är viktigt att takglasen ligger dikt an mot takfotsprofilen för att minska risken för läckage. 
    Glasen måste vara torra och fria från dammpartiklar innan glassugen sätts fast. 
  7. Rostfria bultar. Om ni glömt eller missat att föra in en eller flera rostfria bultar någonstans i profilerna, går det bra att åtgärda detta i efterhand. Borra med en 10 mm borr så att spåret på profilen blir stort nog och för sedan in den rostfria bulten. Det går även bra att använda trapetsskruvar som passar i profilernas spår. 
  8. Låt ”extrabitarna” av gummilisterna som sticker ut (ca 30 mm) vara kvar även efter att ni färdigställt huset. Detta för att listerna ”krymper/återgår” under de kommande 12 månaderna. Efter ca 3-6 månader ska listerna ”tryckas upp” och detta kan behöva upprepas då och då. Efter ca 12 månader när gummilisterna krympt färdigt, kan ni kapa av dem på långsidorna och gavlarna. Tänk på att de skall pressas upp mot takfot, utan att det glipar. Viktigt: Gummilisterna på taket får aldrig kapas av, de ska vara 30 mm längre för att täcka de glipor som finns mellan glasskivorna och takfoten. 

Behöver du hjälp? Vid frågor vänligen kontakta Classicums kunniga rådgivare. Vi hjälper er gärna.

Livet med det glasade rummet- Underhåll

Att bygga växthus eller orangeri innebär inte bara en långsiktig investering utan också en långvarig relation. En relation som kräver både omvårdnad och kärlek. Att ta hand om ett växthus med aluminiumkonstruktion behöver inte vara krångligt, tvärtom! Ett fåtal insatser kan göra stor skillnad i längden. Med rätt vård förlänger du livslängden på ditt växthus, värnar om miljön och ger även dig själv möjligheten att kunna njuta av en varmare plats – i många år! 

 

 

Anmäl växthuset till ditt försäkringsbolag 

Tänk på att alltid anmäla till ditt försäkringsbolag att du byggt växthus, orangeri eller uterum. En del hemförsäkringar erbjuder tilläggsförsäkringar för eventuella skador orsakade av till exempel nedfallna träd, studsmattor eller andra lösa föremål. Även om Classicum har en stormgaranti de första 5 åren som täcker skador som uppstår vid vindstyrkor upp till 32,7 m/s och garanti i 10 år på konstruktionen – så täcker den inte yttre påverkan, som till exempel fallande träd eller krossat växthusglas.  

 

Stormsäkring 

För att Classicums stormgaranti ska gälla ska växthuset stormsäkras innan storm. Classicums konstruktioner är anpassade efter det nordiska klimatet och det väder vi har här, oavsett vart i vårt avlånga land du bor. Vi har en 5-årig stormgaranti som täcker skador som uppstår vid vindstyrkor upp till orkan (32,7 m/s). Läs mer om hur du stormsäkrar ditt växthus här.

 

Vintertid/Vid snöfall 

Håll taket fritt från snö. Snö ska alltid tas bort från taket eftersom växthus och orangerier inte är konstruerade för att klara snötyngd. Torr och kall snö isolerar visserligen men blir väldigt tung när det töar, och därför är det viktigt att du avlägsnar all snö från växthuset. Vid stora mängder snö rekommenderar vi att sätta in en stolpe/stag i mitten av växthuset från golv till nock för att undvika att det blir snedbelastning och att nocken sätter sig. Kom ihåg att ta bort snö från både tak och väggar även om du satt in ett stag. Det går även bra att använda en värmefläkt så att snön smälter och rinner av väggar och tak. Vid riktigt kalla vintrar kan smältvattnet frysa i tak- och stuprännor vilket kan medföra att de spricker, men för att undvika detta kan du placera en värmekabel i takrännan. 

Säkra växthuset. Se över rutiner för stormsäkring, bland annat så att dina luckor och dörrar hålls stängda vid kraftigare vindar. 

Värme och isolering. I en oisolerad konstruktion försvinner värmen snabbt, men då kan du vinterisolera för dina växter med bubbelfolie och komplettera med en termostatstyrd fläkt för att hålla en bra temperatur. Vid uppvärmning för stunden kan tex en kamin ge både värme och höja myskänslan.  

Här har vi samlat några tips för vad du kan tänka på innan du sätter in en kamin i växthuset. 

Vårda växthuset 

Eftersom ditt växthus står ute året om får det uthärda årstidernas varierande väder, något våra konstruktioner i hållbart aluminium självklart är byggda för att tåla. Aluminium kräver inget underhåll men lite städning då och då kan behövas för att hålla växthuset fräscht och fint. Läs mer här. 

Kondens i växthuset 

Våra växthus och orangerier är otäta konstruktioner. Beroende på säsong och hur mycket du odlar kommer det bildas kondens, vilket innebär att du alltid bör ha inredning och möbler som är anpassat för utemiljö. 

Garanti 

Vi har 12 års garanti på våra aluminiumkonstruktioner gällande fabriksfel. Garantin gäller material- och bearbetningsfel på aluminiumstommen upp till 21 m/s. De första 5 åren upp till storm, 32,7 m/s förutsatt att huset är korrekt stormsäkrat. På vårt isolerade system så har vi 10 års garanti på konstruktionen och 5 år på glaskassetterna. Läs gärna mer på vår  Garantisida. 

Vinterisolering för växthus

Att vinterbona ditt växthus är nyckeln till att njuta av din trädgårdshobby året runt. Genom att isolera det ordentligt skapar du en miljö där du kan övervintra frostkänsliga växter och bevara dem i trädgården under många år. Några viktiga tips för att lyckas med vinterisoleringen och skapa optimal vinterförvaring hittar du här.

Vanliga frågor 

Har du fler frågor om vård av ditt växthus? Eller funderar du på att bygga växthus och vill ha råd? Här har vi samlat de frågor vi ofta får av våra kunder. Förhoppningsvis hittar du svar på dina frågor om växthus, orangerier, isolerade uterum, bygglov, montering och mycket mer. Tveka inte att höra av dig till vår erfarna och kunniga personal, vi hjälper dig mer än gärna! 

Här hittar du några vanliga frågor om växthus & orangeri.  

Kontakta oss för rådgivning.  

0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.