Vanliga frågor om Växthus, Orangeri och Uterum - Classicum Växthus

Vanliga frågor

Vanliga frågor

Här har vi samlat de frågor vi ofta får av våra kunder. Förhoppningsvis hittar du svar på dina frågor om växthus, orangeri, uterum, bygglov, montering och mycket mer. Annars är du alltid varmt välkommen att höra av dig till oss!

Växthus & orangeri

Att tänka på

 • Vad är skillnaden på ett orangeri och växthus hos Classicum?

  På Classicum kallar vi våra enkelglaskonstruktioner för växthus eller orangeri, beroende på modell och form. Idag används ordet orangeri ofta när du vill använda ditt glasade rum för sociala tillställningar, middagar, omgiven av medelhavsväxter. Du kan skapa ditt egna orangeri i alla våra glasade rum, både i enkelglas och i isolerade glasrum. Våra oisolerade orangerier är liksom våra växthus tillverkade av aluminium och 4 mm härdat säkerhetsglas. Hos Classicum kallar vi våra T-formade modeller för orangeri och de rektangulära konstruktionerna för växthus. Våra isolerade konstruktioner används oftast som uterum och är tillverkade av PVCu med aluminiumkärna samt 24-28 mm härdat dubbelglas.

  Fråga oss gärna så berättar vi mer om våra olika produkter. Du kan också läsa mer under lilla växthusskolan.

 • Varför heter det orangeri?

  På Classicum har vi valt att kalla våra enkelglaskonstruktioner för växthus och orangerier. Anledningen att vi kallar en del av modellerna för orangeri, är för att vi tycker att vissa former av våra växthusmodeller, tex de T-formade växthusen, har bra förutsättningar för att bygga sitt orangeri. Men du kan använda vilken modell du vill för att skapa ditt helt egna orangeri – i enkelglas eller som ett isolerat system. Läs mer i växthusguiden.

 • Vad skall jag tänka på innan jag bestämmer mig?

  Vi vill gärna förmedla vår kunskap och långa erfarenhet till dig. Tankar kring storlek, form, placering, läge, dörrtyp, vädringsmöjligheter, typ av stenläggning, mur, modell och allt annat som du kan behöva tänka på. Välkommen att besöka någon av våra visningsträdgårdar eller att boka in en kostnadsfri rådgivning.

 • Vilka regler finns när man bygger ett växthus eller orangeri?

  Regler för att bygga växthus, orangeri eller uterum varierar beroende på hur mycket av tomten som är bebyggd, område samt vilken placering och storlek man väljer. Generellt sett behöver man bygglov för fristående konstruktioner över 30 kvm och väggfasta konstruktioner över 15 kvm. Kolla alltid med kommunen om vad som gäller på just din tomt. Man behöver även undersöka om placeringen av konstruktionen kräver en särskild brandklass. På boverket.se hittar ni mer information kring regler för bygglov och brandklasser.

 • Behöver man bygglov för växthus och orangeri?

  Storlek på tomten och hur mycket som är bebyggt avgör hur stort glasat rum du får lov att bygga på din tomt. Generellt kan man säga att upp till 15 kvm och 3 m nockhöjd är det friggebodsregler som gäller. För mellan 15-30 kvm för fristående växthus och max 15 kvm för väggmonterat växthus och 4 m nockhöjd så är det attefallsregler som gäller. Därutöver är det bygglov som gäller. Tänk på att du oftast behöver bygglov för vedspis. Läs gärna mer under bygglovsguiden.

  Classicum har fasadritningar för en del av våra konstruktioner. Då vi har väldigt många modeller med olika mått, valmöjligheter och design, tex dörren placerad på olika ställen, etc så finns inte alla ritningar klara. Vi hjälper dig gärna ta fram ritningar i den mån det går.

 • Jag vill använda mitt växthus som lusthus för att umgås i – vad ska jag tänka på?

  Det är viktigt att tänka på att det är en oisolerad enkelglaskonstruktion vilket innebär att det inte är en helt tät konstruktion. Det förekommer kondens vid väderomslag, när värme möter kyla. Det är viktigt med en väldränerad grund och bra ventilation för att minska kondensen. Läs mer i vår växthusguide.

 • Jag vill ha ett växthus att förlänga säsongen, både odla och sitta, vad behöver jag tänka på?

  Fundera på storleken – av erfarenhet är det ingen som ångrar att man tar en storlek större – men många som ångrar motsatsen. En del köper ett växthus att ”bara odla i”, men upptäcker hur avkopplande och fridfullt det är att kunna sitta där, bland grönskan och doften från blommor och blad. Här har vi samlat sådant du kan behöva tänka på när du planerar ditt växthus.

  Tänk också på att ett växthus, orangeri, isolerat uterum och vinterträdgård kan vara en bra investering och höjer värdet på ditt hus. Storleken styrs ju också av möjligheterna på din tomt; friggebodsregler, attefallsregler eller bygglovsplikt. Läs mer om detta i bygglovsguiden, men kolla alltid upp vad som gäller för din kommun.

  Växthus är en oisolerad enkelglaskonstruktion. Dessa är framtagna främst för att odla i men den senaste tiden använder vi växthusen mer och mer som ett socialt rum i trädgården för att förlänga säsongen. Det är därför vanligt att man benämner sitt växthus även som ett uterum. Läs mer om våra växthus och orangerier här.

  Vinterträdgården är en isolerad konstruktion som vi även kallar uterum. En vinterträdgård/Isolerat uterum är ett perfekt rum för en middag med nära och kära. Läs mer om våra isolerade uterum och vinterträdgårdar här.

 • Jag vill ha ett växthus som håller, hur går det med era när det blåser? Det blåser jättemycket där vi bor. Klarar era konstruktioner det?

  Våra växthus och orangerier är tillverkade av aluminium och har 4 mm säkerhetsglas.  Fördelen med att bygga växthus eller orangeri med aluminiumstomme är att det är ett material som är lättskött, håller i många generationer och att det tål vårt nordiska klimat.
  Vilket gör dem mycket tåliga. Vi har en 5-årig stormgaranti som täcker skador som uppstår vid vindstyrkor upp till orkan (32,7 m/s). För att Classicums stormgaranti ska gälla ska växthuset stormsäkras innan storm. Classicums konstruktioner är anpassade efter det nordiska klimatet och det väder vi har här, oavsett vart i vårt avlånga land du bor.

  För väldigt utsatta lägen lämpar sig vissa av våra modeller bättre än andra. Kontakta oss gärna för rådgivning.

 • Får man bygga ett växthus eller orangeri utan bygglov?

  Generellt kan man bygga ett fristående orangeri eller växthus under 30 kvm utan bygglov. Men kolla alltid med kommunen för säkerhets skull. Läs mer här.

Classicums Växthus & Orangerier

 • Vad är skillnaden mellan växthus, uterum och vinterträdgård?

  Växthus är en oisolerad enkelglaskonstruktion. Dessa är framtagna främst för att odla i men den senaste tiden använder vi växthusen mer och mer som ett socialt rum i trädgården. Det är därför vanligt att man benämner sitt växthus även som ett uterum. Vinterträdgården är en isolerad konstruktion som vi även kallar uterum. En vinterträdgård/Isolerat uterum är ett perfekt rum för en middag med nära och kära, eller varför inte för en ensam stund med en bra bok? Till vinterträdgården behöver man ha en värmekälla, vi föreslår en kamin, golvvärme eller luftvärmepump.

  Läs mer om våra isolerade uterum och vinterträdgårdar här.
  Läs mer om våra växthus och orangerier här

 • Vilka tillbehör rekommenderar ni till ett växthus eller orangeri?

  Automatiska lucköppnare, även kallar automatiska fönsteröppnare, är bra för vädring och ventilation av ditt växthus eller orangeri. Dessa är mekaniska och snälla mot miljön. Skuggväv, bubbelplast/bubbelfolie för tilläggsisolering vintertid samt våra odlingstillbehör är populära produkter. Vi rekommenderar ofta att man lägger till en dörr eller ett sidofönster för att få möjlighet till extra bra genomdrag.

 • Vad är skillnaden mellan Helios och Serralux?

  Vi har sålt både Helios och Serralux i många år och är väldigt stolta över båda dessa populära produkter.

  Vi har samma garanti på båda och de är av väldigt hög kvalitet. Serralux är aluminiumkonstruktion med inre takstolsförstärkning och en av de bästa och tåligaste på marknaden. Serralux har skjutdörrar och nockdekoration i aluminium. Helios är en något robustare konstruktion med dekorativ takstol från 5.30 m längd.

  Helios kan fås med skjut eller slagdörr. Helios finns även att få som T-modell. Nockdekorationen är av återvunnen pvc med spiror på ändarna.

 • Vad menas med standardhögt växthus?

  Standardhöjden på våra växthus skiljer sig åt från modell till modell. Under specifikationer på respektive produktsida finner ni både sidohöjd och nockhöjd samt om produkten finns med olika sidohöjder/nockhöjder eller kontakta oss för rådgivning.

 • Vad menas med förhöjt växthus?

  Om växthuset är förhöjt så betyder det att sidohöjden är högre än standard, vilket även gör att nockhöjden blir högre. Hur man kan förändra sidohöjden är olika från modell till modell. Specifik information finner ni under varje produkt eller kontakta oss för rådgivning.

 • Vilket är det bästa alternativet för växthuset - lackerat eller olackerad?

  Classicums växthus kan levereras både med olackerade och pulverbrännlackerade aluminiumprofiler i olika färger. Vad som är det bästa alternativet beror främst på vad man föredrar rent utseendemässigt. Bor man nära kusten är ett lackerat hus att föredra med anledningen att ett olackerat hus är obehandlat och färgen på aluminiumprofilerna kan påverkas av salthalterna. Hållfastighetsegenskaperna påverkas mycket litet, men en viss förändring i aluminiumets färg kan ske med tidens gång. Valbara färger varierar från modell till modell.

 • Vilka färger finns det på era växthus?

  Classicums växthus kan levereras både med olackerade och pulverbrännlackerade aluminiumprofiler i olika färger. Vad som är det bästa alternativet beror främst på vad man föredrar rent utseendemässigt. Bor man nära kusten är ett lackerat hus att föredra med anledningen att ett olackerat hus är obehandlat och färgen på aluminiumprofilerna kan påverkas av salthalterna. Hållfastighetsegenskaperna påverkas mycket litet, men en viss förändring i aluminiumets färg kan ske med tidens gång. Valbara färger till växthusen varierar från modell till modell.

 • Var kan vi se och uppleva era växthus, orangerier och isolerade uterum?

  Vi har tre visningsträdgårdar i landet; Kabbarp i Skåne, Brunnsvikens trädgård i Solna och Brunsbo Gästgifveri och hotell utanför Skara.

  I Skåne och Solna kan du boka tid för rådgivning med oss och inspireras av våra glasade rum i naturlig miljö. Vi har också en utställning med 8 hus på Brunsbo utanför Skara. Vi har ingen personal på plats här, men du kan uppleva våra konstruktioner och ringa till oss så hjälper vi dig med råd och offert om du vill det.

  På alla tre utställningar har vi olika konstruktioner uppsatta utomhus i sin naturliga miljö. I Kabbarp har vi även ett café och en stor inspirerande butik. Här kan du strosa runt och uppleva på de olika konstruktionerna samt besöka vår butik där du kan köpa allt ifrån vackra trädgårdsredskap till härliga kuddar och plädar att pryda ditt hem och växthus med. Här hittar du våra öppettider och adresser till våra visningsträdgårdar.

   

 • Kan jag använda ett orangeri som uterum?

  Det går bra att använda orangerierna som uterum. Det man behöver bestämma sig för innan köp av ett orangeri eller uterum är om man önskar nyttja det året om eller om man vill förlänga säsongen. Om man vill förlänga säsongen så kan man titta på våra orangerier under kategorin ”växthus och orangeri”, där du hittar våra enkelglaskonstruktioner.
  Önskar du ett vinterbonat och helisolerat orangeri så hittar ni flera olika modeller under kategorin ”isolerat uterum & vinterträdgård”.

 • Kan jag ha ett växthus, orangeri eller isolerat uterum på mur?

  Absolut! Nästan alla våra glasade rum kan monteras på mur – både våra växthus och orangerier och våra isolerade uterum och vinterträdgårdar. Det finns vanliga murmodeller – men ofta kan man göra en liten anpassning, tex förlänga en dörr eller beställa ett glas ovanför dörren, för att sätta en vanlig modell på mur – och utöka sido- och nockhöjd!

  Vi har olika växthus som är anpassade för att stå på mur, men man kan även specialanpassa ett växthus för att få extra hög sidohöjd och större volym. Man väljer själv vilken typ av sten man vill använda. Det är viktigt att man anpassar bredden på stenen efter vilken murhöjd och växthus eller uterum man väljer. Till alla isolerade uterum måste man ha en helstensmur om man väljer en murmodell. Till växthusen varierar det om man behöver helstens- eller halvstensmur. Läs gärna mer på vår guide för grundläggning för mur.

 • Jag vill ha ett växthus mot en vägg, vilka modeller kan jag välja mellan?

  Det går bra att montera ett väggväxthus mot ett garage eller förråd som mot boningshuset. Det finns många olika sätt att placera ett växthus eller orangeri mot bostaden. Man kan använda sitt orangeri som entré eller som en tillbyggnad för att få ett extra sällskapsrum att tillbringa tid med släkt och vänner i. Har du en liten trädgård, är detta även ett mycket bra alternativ.

  Vi har flera modeller som du kan förankra intill en vägg. Dels våra populära orangerier med pulpettak, Serralux vägg och Arcadia vägg. Du kan också välja ett traditionellt rektangulärt växthus att använda som väggväxthus, tex Helios, Antique, Serralux eller Gigant och sätta ena gaveln mot en vägg. Vi har också orangerisystemet med lite fler möjligheter på förhöjda väggar, gavelmodul och mycket mer. Du kan även ha ett isolerat uterum mot husväggen: Victoriasystemet – vårt helisolerade system som vi kundanpassar och ritar i CAD. Detta system kan vi anpassa med mycket hög flexibilitet.

 • Vad gäller vid väggmonterade växthus – är det något speciellt man behöver tänka på?

  När du har beställt ett väggmonterat hus får du en grundritning med exakta yttermått. Tänk på att vinkeln måste vara 90º mellan väggen/ram och grunden/stenläggningen. Det är viktigt att du kontrollerar så att höjdmåttet mot fasaden är rätt och att ingen lutning av marken från väggen förekommer. Säkerställ också att väggens beskaffenhet är sådan att det går att fästa konstruktionen i den. Marken måste vara i våg och väggen måste vara i lod.

  Om en ram krävs på väggen behöver denna vara monterad innan växthuset monteras. Tänk på att mått för eventuell ram, plåt eller puts inte är medräknad i grundritningen.

 • Vilket golv kan man ha i sitt orangeri eller växthus?

  Man kan ha många olika typer av golv i sitt växthus t.ex. marktegel, gjuten platta eller klinker. När man väljer golv är det viktigt att tänka på att materialet ska klara av växthusklimatet. Det är viktigt att man ser till att grunden är jämn så att sockeln har en plan yta att stå på. Läs mer om råd kring markarbetet här.

 • Kan jag gjuta platta till mitt växthus?

  Det går bra att gjuta en platta till växthusen. Det är fördelaktigt med en avrinning, till exempel en brunn, då man kan behöva tvätta växthuset invändigt efter säsongen och då är det viktigt att vattnet har någonstans att ta vägen. Det är mycket viktigt att betongplattan är helt i våg.

 • Kan jag köpa enbart tak till mitt orangeri hos er?

  Vi säljer enbart partier och tak-konstruktioner i vårt isolerade Victoriasystem. Kontakta oss för vidare information.

 • Ska jag välja slagdörr eller skjutdörr?

  Vi får många frågor kring vilken dörr man skall välja. Det finns fördelar med båda.

  Slagdörren kommer komplett med låg tröskel och integrerat lås. Nu finns även tillval av en dörrstopp så dörren inte blåser upp i blåsten. Men att hålla dörren bara lite öppen är helt klart en större utmaning med slagdörr.

  Skjutdörren kan vara öppen helt eller delvis och är mindre känslig i blåsten. Kan också fås med låg tröskel och lås.

  Oavsett vilken dörr man väljer, så är det bra med dörr på två sidor – eller att man kompletterar med sidofönster. Allt för bästa klimatet i det glasade rummet. För du kommer inte vilja lämna det. På en del av våra konstruktioner kan man bara få skjutdörr men på majoriteten kan man välja den dörr man vill. Dessutom möjliggör våra dörrar nästan alltid för valfri placering. Det är viktigt – för vi vet att varje trädgård inte är den andra lik och att behovet hos våra kunder ser olika ut.

  Fråga oss gärna om råd utifrån just dina förutsättningar.

 • Hur mycket snö tål ett växthus?

  Växthusen tål ca 30kg/m². Dock behöver man som växthusägare hålla taket fritt från snö.  Torr och kall snö isolerar visserligen, men den blir väldigt tung när det töar vilket kan skada konstruktionen. Växthus och orangerier är inte konstruerade för att klara snötyngd en längre tid. Därför är det viktigt att avlägsna den. Vid stora mängder snö rekommenderar vi att sätta in en stolpe/stag i mitten av växthuset från golv till nock. Då undviker du att det blir snedlastning och att nocken sätter sig om det blir tungt på taket. Missa inte att ta bort snön från taket även om du satt in ett stag. Även väggarna är bra att hålla fria från snö.

  Det är mycket viktigt att man skrapar av snön från taken på alla våra konstruktioner för att garantin ska gälla.

 • Kan man ha en kamin i ett växthus eller orangeri?

  Man kan installera en kamin i ett växthus eller orangeri. Det är en specialanpassning våra kunder gör på egen hand. För konstruktioner som inte står på mur, är det vanligaste att man byter ut ett av de härdade glasen mot antingen ett standardglas som man kan skära i eller en plåt och leder ut skorstenen där igenom. För murmodeller är det många kunder som i stället väljer att mura upp för en eller flera sektioner och leder ut skorstenen genom muren. Vill man göra denna anpassning så hjälper vi er med råd. Läs våra tips och idéer för att sätta in en kamin i växthuset här.

  Det är viktigt att man som kund kontrollerar med kommunen vad som gäller för att få installera en kamin. Läs gärna mer på boverket.

   

 • Var tillverkas era produkter?

  All vår produktion av växthus, orangerier, isolerade uterum och vinterträdgårdar sker i Europa. Våra leverantörer har fabriker i Belgien där våra växthus och orangerier tillverkas, samt i Wales, där vårt isolerade uterumssystem tillverkas. En liten linje av våra glaspaviljonger kommer i från Danmark.

 • Ingår muren i priset?

  Nej, murmaterial ingår inte i priset vid beställning av ett växthus anpassat för mur. Men vi hjälper gärna till att komma fram till vilken variant som passar dig. Till exempel har vi ett mindre utbud av tegel till försäljning.

 • Kan jag göra muren själv?

  Absolut, se bara till att den har rätt mått, är fackmannamässigt gjord och följer våra riktlinjer – så står ditt växthus stadigt i många år! Läs här för fler tips om vad du behöver tänka på vid grundläggning av mur.

 • Kan ni göra muren till oss?

  Classicum har inga egna murare, men vi samarbetar med olika företag runt om i landet som kan hjälpa till med både mark och murläggning. Vilka kan du se här.

   

 • Vad mer än stenläggning behöver man ha hjälp av en hantverkare med?

  Det är alltid bra att förbereda för el- och vattenindragning vid ett tidigt skede. Plåtarbete kan förekomma samt ev förändringar på fasad / takstol eller att göra en befintlig mur helt i våg. Om du önskar hjälp grund-, mark eller plattläggning något av detta kan vi till rekommendera någon av våra samarbetspartners.

 • Jag vill använda mitt glashus året om, vad skall jag välja då?

  Då bör du kika på vårt isolerade uterumssystem, Victoria. Hör gärna av dig till oss så berättar vi mer. Även våra växthus kan ibland användas under milda vintrar året om – med en hög mysfaktor med tända ljus, filtar och en extern kamin eller gasolvärmare. Varför inte bjuda in till glöggfikan här.

 • Kan man använda ett orangeri eller växthus som drivhus?

  Det går bra att odla i sitt orangeri. Man kan inreda sitt orangeri, växthus eller drivhus på många olika sätt, till exempel så kan man placera drivbänkar längs ena sidan eller i direkt anslutning till orangeriet. Det finns många olika användningsområden för växthus och orangerier, bläddra gärna bland våra olika modeller eller spana in Lilla Växthusskolan för massvis med inspiration!

 • Vilka glas är det i Classicums orangerier och växthus?

  I alla våra växthus och orangerier är det 4 mm härdat säkerhetsglas som standard. Det betyder att till skillnad från standardglas som blir stora vassa skärvor när det går sönder, så delar sig säkerhetsglaset i många bitar med ovassa kanter. Så att miljön kring det glasade huset blir lite tryggare.

  Vi säljer inte säkerhetsglas separat, utan skulle ett glas i växthuset gå sönder, är dessa enklast att beställa hos din lokala glasmästare. Men vi hjälper er gärna med rätt mått på glas om olyckan skulle vara framme!

Leverans

 • Hur lång leveranstid har ni?

  Leveranstiden varierar beroende på vilken produkt du beställer hos oss. En del växthus och orangerier har vi på lager och en del standardhus kan du få hem på 4–6 veckor. För kundanpassade produkter är det oftast 8–10 v leveranstid under normala förhållanden. Vi hjälper gärna till att kolla upp det.

  Covid-19 eller andra extrema händelser utanför vår kontroll och semesterperioder på fabrikerna kan göra att leveranstider påverkas. För aktuella leveranstider, kontakta oss!

 • Vad krävs vid leverans av växthus?

  Vanligtvis levereras växthusen med en bakgavellift och därför behöver vägen fram till leveransplatsen vara farbar med lastbil. För vissa större växthus sker leverans med kranbil. Aluminiumprofilerna levereras i kartonger, längd och antal varierar mellan våra olika modeller. Glasen levereras i trälådor. I väntan på montage är det viktigt att glaslådan förvaras på en plan och hårdgjord yta, helst under tak. Observera att om glaslådan förvaras under bar himmel är det väldigt viktigt att glaslådan täcks över med en presenning för att förhindra att glaset skadas av fukt kombinerat med sol. Skadan kallas” glassjuka” och kan uppstå eftersom glaset är tätt paketerat i lådan. När växthuset och glaset sedan är monterat klarar det givetvis av både fukt och sol.

  Innan du öppnar glaslådan, se till att den står stadigt för att förhindra att den välter. Glaslådan får aldrig läggas ner så länge det finns glas i den. Öppna glaslådan med försiktighet och vid hantering av glas används glassug och lämpliga handskar. Glas kan vara vasst, så var försiktig. Fler tips på vad du kan tänka på inför, under och efter att ditt växthus monteras kan du läsa här.

 • Måste jag ha lastmaskin vid leverans?

  Nej, det behöver du inte. För vissa större växthus sker leverans med kranbil. Om ni önskar extra stor kranbil pga tillgänglighet, hör av er så undersöker vi det och ger er offert. Fler tips på vad du kan tänka på inför, under och efter att ditt växthus monteras kan du läsa här.

 • Hur stor är en leverans av era glasade rum?

  Leveransens storlek varierar beroende på hur stort hus man beställt, men även också beroende på modell. När växthuset är packat och redo att lämna fabriken, ungefär 2 veckor innan växthuset levereras, skickar vi ut en bekräftelse per mail med beräknad leveransvecka samt måtten på just din leverans.

  Generellt sett så kan man säga att huset levereras med ett antal olika kollin.
  Aluminiumprofilerna: kommer uppdelat i ett par kartonger. En låda som är lika lång som huset är brett och en låda som har samma längd som längden på växthuset (dock max 6,5 m). De är långa men inte så tunga.
  Glaset: levereras på en ”glaspall”/”glaslåda” som väger mellan 400–800 kg.
  Den har oftast måttet Bredd 80 x Längd 90 x Höjd 230cm, men kan även levereras liggande: Bredd 80 x Längd 200 x Höjd 120cm.

  Fler tips på vad du kan tänka på inför, under och efter att ditt växthus monteras kan du läsa här.

 • Vad kostar leverans av växthus och orangerier?

  Leverans ingår alltid fram till tomten inom Sverige. Leverans sker med bakgavellift. För vissa större växthus sker leverans med kranbil. Om ni önskar extra stor kranbil pga. tillgänglighet, hör av er så undersöker vi det och ger er offert. För leverans till Gotland debiteras fraktbolagets “Gotlandstillägg”.

 • Vad händer om något saknas i leveransen?

  Det är ovanligt men mänskliga fel förekommer. Vi har en hel del extrasaker på lager, så hör av dig direkt så hjälper vi dig! Om en produkt behöver beställas gör vi detta så fort vi får informationen från dig.

 • Vad händer om något är skadat i leveransen?

  Classicum ersätter alltid skadat gods och gör detta så fort som möjligt, genom att skicka en felfri vara. Det händer, men tack vara gott samarbete med fraktbolaget så håller vi nere antalet transportskador.

 • Levererar ni växthus och orangerier till öar?

  Vid leverans till ö utan fast förbindelse levererar vi till markplan avgående kajplats. Trafikverkets färjor räknas som fast förbindelse. Vissa färjebolag har som krav att godset ska vara sjöemballerat, kontakta oss för prisuppgift. Godset skall alltid inspekteras av köparen och fraktsedeln/handdator signeras vid lossningstillfället.
  Ring oss gärna om du har frågor!

Montering

 • Får man med monteringsanvisningar till växthuset?

  Ja, man får med monteringsanvisning till alla våra växthus, denna finns även att ladda ner på vår hemsida under respektive modell. Till våra kundanpassade vinterträdgårdar krävs det att det är av Classicum utbildad personal som monterar.

 • Kan ni hjälpa till med montering av mitt växthus?

  Ja, självklart! Vi hjälper till med montering av växthus, orangeri och uterum i stora delar av landet. Vi har egna montörer i södra Sverige som arbetar året runt med montage. På montage som hanteras av Classicum har du 2 års garanti.

  Vi har samarbetspartners i bland annat Stockholm och Göteborg, om du skulle behöva hjälp med monteringen. Vi söker duktiga montörer över hela landet så hör av dig om du är intresserad av ett samarbete.

 • Kan man montera växthuset själv?

  Det kan man för många av våra växthus och orangerier. Vi har egna montörer i södra Sverige som arbetar året runt med montage. Vi har samarbetspartners i Stockholm och Göteborg, om du skulle behöva hjälp av oss. Om du monterar själv är du självklart välkommen att ringa eller maila oss. Ett prioriterat område hos Classicum är att förbättra våra monteringsanvisningar. Till vissa konstruktioner finns det också en instruktionsvideo. Våra isolerade vinterträdgårdar måste monteras av en erfaren montör.

 • Hur förankrar jag växthuset i marken?

  Det bästa är att gjuta ner växthuset, med medföljande stag. Vi rekommenderar förankring i gjuthål i alla hörnor och på långsidan. Du får en grundritning av oss vid beställning av ditt växthus vilken visar exakta förankringsställen. Man kan också förankra huset med vinklar, om det står skyddat. Vid förankring i mur görs detta direkt i muren med vinklar, 10 mm plugg och fransk bult för infästning. Viktigt är att man gör en helstensmur (dubbla tegel) om muren överstiger 50 cm i höjd för tillräckligt väl förankring.

 • Kan jag montera mitt orangeri eller växthus på ett trädäck?

  Det går bra att montera sitt orangeri på trädäck. Se bara till att det är stabilt, tål växthusets tyngd och att träräcket är helt i våg.  När man monterar ett växthus på trädäck fäster man aluminiumsockeln med vinklar i trädäcket. Man behöver dubbelt så många fästpunkter som när man gjuter fast växthuset i marken.

 • Behöver man dra in vatten och el?

  Nej, det behöver du inte. Men många väljer att göra det då det underlättar för både bevattning, uppvärmning och livet i växthuset. Då är det fördelaktigt att ha med det tidigt i planeringen så du kan planera in det redan när mark-, mur- och grundarbetet görs.

 • Hur skall grundarbetet utföras?

  Att förbereda marken innan växthuset ställs på plats är väldigt viktigt för att huset ska kunna stå länge och stabilt. Har du en planlagd yta sedan tidigare så behöver du säkerställa att den klarar av det glasade rummets vikt, är plan och i våg. Tänk på att måttangivelserna för alla växthus och orangerier som är angivet på hemsidan enbart är vägledande, exakta yttermått på ditt hus får du i samband med order. Classicum rekommenderar ett plattbelagt område utanför växthuset på minst 30–50 cm. Detta ramar in växthuset och lyfter fram hela konstruktionen på ett positivt och tilltalande sätt. Inramningen minimerar även vattenstänk, att jord från rabatter skvätter upp samt att det minimerar risken att gräs växer upp intill växthuset. Tänk på att förbereda för eventuella eluttag och vattenutkast redan nu. Fler tips och information om grundläggning hittar du här.

 • Vad heter de olika profilerna och delarna på växthuset?

  Att köpa ett växthus eller orangeri behöver inte vara komplicerat. Men ibland kan det bli många nya termer och ord i samband med montering och köp. Detta är en guide som kommer att hjälpa dig när du pratar med oss för att förstå terminologin, delarna och hur de passar ihop. Vill du veta mer? Kontakta oss!

  Växthusets och oraneriets delar och namn. Taknock, takfot, krysstag, taklucka mm och vart de sitter.

Skötsel och livet i växthuset

 • Hur stormsäkrar jag mitt växthus?

  För att Classicums stormgaranti ska gälla ska växthuset stormsäkras innan storm. Då kan du gå igenom dessa steg:

  1. Töm runt växthuset
  2. Kontrollera växthuset – montering, skick och förankring
  3. Se till att växthuset är tätt
  4.  Säkra upp dörrarna
  5. Storm-/vintersäkra dina lucköppnare
  6. Se över din försäkring

  För mer utförlig beskrivning av punkterna och för mer information kan du kika här.

 • Hur vintersäkrar jag mitt växthus?

  Eftersom ditt växthus står ute året om får det uthärda årstidernas varierande väder, något våra konstruktioner i hållbart aluminium självklart är byggda för att tåla. Men däremot behöver du se över några punkter under vinterhalvåret:

  1. Håll taket fritt från snö. Snö ska alltid tas bort från taket eftersom växthus och orangerier inte är konstruerade för att klara snötyngd. Torr och kall snö isolerar visserligen men blir väldigt tung när det töar, och därför är det viktigt att du avlägsnar all snö från växthuset. Vid stora mängder snö rekommenderar vi att sätta in en stolpe/stag i mitten av växthuset från golv till nock för att undvika att det blir snedbelastning och att nocken sätter sig. Kom ihåg att ta bort snö från både tak och väggar även om du satt in ett stag. Det går även bra att använda en värmefläkt så att snön smälter och rinner av väggar och tak. Vid riktigt kalla vintrar kan smältvattnet frysa i tak- och stuprännor vilket kan medföra att de spricker, men för att undvika detta kan du placera en värmekabel i takrännan.
  2. Säkra växthuset. Se över rutiner för stormsäkring, bland annat så att dina takluckor, sidofönster och dörrar hålls stängda vid kraftigare vindar.
  3. Värme och isolering. I en oisolerad konstruktion försvinner värmen snabbt, men då kan du vinterisolera för dina växter med bubbelfolie och komplettera med en termostatstyrd fläkt för att hålla en bra temperatur. Vid uppvärmning för stunden kan tex en kamin ge både värme och höja myskänslan.

  Aluminium kräver inget underhåll men lite städning då och då kan behövas för att hålla växthuset fräscht och fint. Läs mer här.

 • Kan jag försäkra mitt växthus?

  Ett växthus kan råka ut för mer än väder och klimat under sin livstid. En del hemförsäkringar erbjuder tilläggsförsäkringar för eventuella skador orsakade av till exempel nedfallna träd, studsmattor eller andra lösa föremål. Även om Classicum har en stormgaranti de första 5 åren som täcker skador som uppstår vid vindstyrkor upp till 32,7 m/s och garanti i 12 år på konstruktionen – så täcker den inte yttre påverkan, som till exempel fallande träd eller krossat växthusglas. För att stormgarantin ska gälla ska växthuset stormsäkras innan storm. Därför är det viktigt att du själv ser till att den typen av händelser är försäkrade så fort växthuset är på plats. Vill du veta mer om Classicums garantier kan du läsa om dem här!

 • Vad händer om ett träd trillar på växthuset?

  Direkt när du har monterat ditt växthus eller orangeri så bör du anmäla detta till ditt försäkringsbolag. Vår garanti gäller inte för yttre påverkan, tex om ett träd eller en stol skadar växthuset.

 • Hur lång garanti har ni på era produkter?

  Vi har 12 års garanti på våra aluminiumkonstruktioner gällande fabriksfel. Garantin gäller material- och bearbetningsfel på aluminiumstommen upp till 21 m/s. De första 5 åren upp till storm, 32,7 m/s om huset är korrekt stormsäkrat. På vårt isolerade system så har vi 12 års garanti på konstruktionen och 5 år på glaskassetter. Läs gärna mer på vår Garantisida.

 • Kan man vinterförvara växter i växthuset?

  Det går jättebra! Beroende på var du bo i vårt avlånga land så kan du använda dig av en speciell bubbelplast för en bra isolering av hela eller en del av växthuset, samt en bra värmefläkt med frostvakt. Du hittar våra produkter för isolering och värme i växthuset här.

 • Hur byter jag enklast ut gummilisterna på växthustaket?

  Efter några säsonger kan du behöva trycka till de befintliga gummilisterna eller byta ut dem. För att undvika vikt på glastaket och för att lättare komma åt intill nocken har vi tips på hur du enklast byter ut dem:

  1. Om du har taklucka: Ställ dig på en stege inne i växthuset och koppla bort den automatiska lucköppnaren om du har en sådan. Öppna sedan takluckan inifrån strax över 45 grader, lyft takluckan så den blir fri från gummilisten och för luckan åt sidan. Nu kan du stå genom öppningen och trycka fast de nya gummilisterna. Ta hjälp av någon som står på en stege på utsidan och som trycker till dem den sista biten, längst ner på taket.
  2. Om gummilisterna känns svåra att trycka dit kan du spraya på en blandning (av ca 50% diskmedel och resten vatten) på glasprofilerna samt på insidan av gummilisterna.

  Du kan även stå på en stege utanför växthuset (vid takrännan), trycka fast gummilisterna i spåren och mata dem upp mot nocken.

 • Det läcker in vatten i mitt växthus, vad kan det bero på?

  Om du nyligen monterat ditt växthus eller orangeri kan det ta 6 månader eller mer innan huset börjar ”täta sig”. Inget växthus eller orangeri är helt tätt i konstruktionen. Beroende på säsong och hur mycket du odlar kommer det även bildas kondens inne i växthuset. När det blåser och regnar samtidigt kan vatten pressas upp under takluckorna och komma in den vägen, något som är svårt att undvika.

  Om det kommer in vatten utifrån kan du kontrollera följande:

  • Att glasen ligger dikt mot kanten vid takrännan.
  • Att gummilisten ligger plant från taket och inte viks ner i takrännan.
  • Att gummilisten täcker det hål som bildas mellan glasen nere vid takrännan.

  Åtgärder som kan göras för att minska läckage:

  1. Rätta till glasen rätt nere vid takrännan och kontrollera att gummilisterna sitter där de ska.
  2. Trycka in silikon mellan glaset och kanten vid takrännan.
  3. Lägga silikon mellan glasen vid takrännan (mellan glasen finns ett rektangulärt hål)
  4. Om växthuset har dubbeldörr kan det bli en ”svacka” i takrännan. Detta kan bero på att marken har satt sig eller att förstärkningen monterats felaktigt. Om det läcker in vatten ovanför dörren kan detta åtgärdas genom att profilen ovanför höjs till ett rakt läge.
  5. Om det, trots nämnda åtgärder, fortfarande läcker in vatten till den inre rännan (kondensrännan) kan detta åtgärdas genom att borra ett hål på ca 6-8 millimeter från den inre takrännan och ut till den yttre takrännan. Detta gör att det blir en förbindelse mellan dessa, men då är det viktigt att takrännorna hålls rena eftersom vattnet annars kan rinna ”baklänges” och in i växthuset.

  Dessa läckage kan uppstå på alla våra växthus.

 • Jag hör konstiga ljud från mina automatiska lucköppnare, vad kan det bero på?

  De konstiga ljuden från de automatiska fönsteröppnarna kan bero på att de behöver smörjas. Du kan smörja dem med tex. symaskinsolja 2-3 gånger/år. Droppa några droppar olja där gängorna tar slut och kolven kommer ut. Det enklaste sättet är att stå på en stege, lyft upp takluckan droppa på oljan och stäng takluckan. Detta gör då att oljan följer med kolven in i öppnaren.

 • Finns det reservdelar?

  Det finns reservdelar till våra konstruktioner. Några kan du beställa direkt här på vår hemsida. Hittar du inte den delen du saknar? Kontakta oss för mer information och beställning.

 • Hur använder man sitt växthus på vintern?

  Om du under de svalare månaderna använder ditt växthus som ett extra rum i trädgården för umgänge, räcker det att värma upp växthuset i anslutning till att ni vistas i rummet. Vi använder det till allt från glöggmingel och kransbindning inför jul! Om du dessutom investerar i en elektrisk värmare eller frostvakt/värmefläkt av något slag kan du även förvara orangeriväxterna i ditt växthus vintertid. Komplettera då med någon form av bubbelfolie för att bli mer energieffektiv och att undvika att värmen läcker ut mer än nödvändigt. Uppvärmning i växthus handlar inte bara om att införa värme utan även om att behålla den.

  Tänker du däremot använda hela, eller en del av växthuset som vinterförvaring av dina krukväxter blir det viktigt att titta på olika isolerings alternativ som förhindrar att värmen läcker ut.

  Kika in här för andra tips på vad du kan tänka på för att förlänga säsongen i växthuset här.

 • Vad gör jag med snön på växthuset?

  Eftersom växthuset står ute året om får det uthärda årstidernas varierande väder, något våra konstruktioner i hållbart aluminium självklart är byggda för att tåla. Dock skall snö alltid tas bort från taket eftersom växthus och orangerier inte är konstruerade för att klara snötyngd. Torr och kall snö isolerar visserligen men blir väldigt tung när det töar, och därför är det viktigt att du avlägsnar all snö från växthuset. Vid stora mängder snö rekommenderar vi att sätta in en stolpe/stag i mitten av växthuset från golv till nock för att undvika att det blir snedbelastning och att nocken sätter sig. Kom ihåg att ta bort snö från både tak och väggar även om du satt in ett stag. Det går även bra att använda en värmefläkt så att snön smälter och rinner av väggar och tak. Vid riktigt kalla vintrar kan smältvattnet frysa i tak- och stuprännor vilket kan medföra att de spricker, men för att undvika detta kan du placera en värmekabel i takrännan.

 • Vad gör jag när ett fönster- eller takglas har gått sönder i mitt växthus?

  Har du en trasig glasruta i ditt växthus? Alla våra växthus och orangerier levereras med 4 millimeter säkerhetsglas, men om olyckan trots allt är framme kan glasen gå i bitar. Säkerhetsglas spricker i mindre och rundare bitar vilket är tryggare än vanligt glas som spricker i stora vassa skärvor.

  Nya glas beställs hos din lokala glasmästare. Detta då det är svårt att skicka enstaka glas från Classicums lager då det är stor risk att de går sönder under transporten. Behöver du hjälp med att ta reda på dina glasmått hjälper vi gärna till.

  När det är dags att sätta in den nya glasrutan är det ytterst viktigt att allt glaskross är borta i spåret där glaset ska sitta/vila. Använd alltid handskar och skyddsglasögon vid hantering av glas.

HÄR KAN DU FÅ HJÄLP AV OSS

Har du frågor till oss som du inte hittar svar på ovan? Vi hjälper dig gärna. Hör av dig till oss via formuläret nedan.
Det går också bra att ringa direkt till oss på 040-40 51 90

INSPIRATION

Här hittar du inspiration och tips för trädgårdens alla rum.

Ta mig till inspiration Till Lilla Växthusskolan
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
Se mer
0
  Din varukorg
  Din vagn är tom.