Skötselråd: Så tar du bäst hand om ditt växthus - Classicum

Kostnadsfri rådgivning för växthus och uterum | Boka rådgivning här >

Anna-Karin @nytthem har ett Helios Victorian Kampanj på mut i sin trädgård. Ett växthus från Classicum.
Skötselråd:

Så tar du bäst hand om ditt växthus

Att bygga växthus eller orangeri innebär inte bara en långsiktig investering utan också en långvarig relation. En relation som kräver både omvårdnad och kärlek. Att ta hand om ett växthus med aluminiumkonstruktion behöver inte vara krångligt, tvärtom! Ett fåtal insatser kan göra stor skillnad i längden. 

Vi på Classicum värnar om att våra växthus och orangerier ska kunna stå från generation till generation. Därför har vi sammanfattat de viktigaste sakerna som du behöver göra för att ta hand om ditt växthus på allra bästa sätt. Med rätt vård förlänger du inte bara livslängden på ditt växthus, utan du värnar även om miljön och ger dig själv möjligheten att kunna njuta av en varmare plats – i många år!

SKÖTSELRÅD

Vårda växthusets yttre  

Eftersom ditt växthus står ute året runt får det uthärda årstidernas väderpåverkan. Något våra konstruktioner i hållbart aluminium självklart är byggda för att tåla. Aluminium kräver inte något underhåll men lite städning då och då kan behövas för att hålla växthuset fint.

 För att hålla ditt växthus, orangeri eller uterum fräscht och snyggt är det viktigt att: 

  1. Rensa bort löv och kvistar från både stuprör och tak, likaså snö vid rika mängder. Du hittar vårt utbud av verktyg och tillbehör här.
  2. Några gånger om året göra en ordentligt fönsterputs av växthusets insida och utsida. Till exempel med vårt proffsiga fönsterputs-kit.
  3. Torka av aluminiumkonstruktionen och gummilisterna från lera och jordstänk, så att man kan se vilken färg ditt kära växthus har!
  4. Kontrollera växthuset och se över omgivningen inför storm – montering, skick och förankring. Läs mer här om vad du kan tänka på när du stormsäkrar ditt växthus.
  5. Håll taket fritt från snö. Undvik olyckor genom att hålla taket på ditt glasade rum fritt från snö. Torr och kall snö isolerar visserligen, men den blir väldigt tung när det töar. Växthus och orangerier är inte konstruerade för att klara snötyngd. Därför är det viktigt att avlägsna den. Vid stora mängder snö rekommenderar vi att sätta in en stolpe/stag i mitten av växthuset från golv till nock. Då undviker du att det blir snedlastning och att nocken sätter sig om det blir tungt på taket. Missa inte att ta bort snön från taket även om du satt in ett stag. Även väggarna är bra att hålla fria från snö.

Säsongsstädning

Vare sig du använder ditt växthus för att odla grödor och växter, eller för att styra upp festliga middagar, är säsongsstädning alltid en god idé. Lyft ut alla möbler och växter och ge ditt växthus och orangeri en grundlig städning i alla dess kanter och vrår när hösten gör sig påmind. Det minskar risken att du får små övervintrande skadedjur. Likaså kan du passa på att ge dina möbler och verktyg lite extra kärlek genom att putsa och olja om dessa! Även en högtryckstvätt under vår och höst brukar vara behövligt.

Tvätta din skuggväv  

Du förlänger livslängden på din väv om du tvättar den en gång per år och förvarar den inomhus under vinterperioden. Skuggväv kan tvättas i 30 grader – utan sköljmedel – med skuggvävskrokarna kvar i väven. Centrifugera ej skuggväven. Skuggväven skall dropptorkas.

Vintersäkra växthuset  

För många av oss är växthuset ett favoritrum många månader om året. Vare sig du använder det som ett rum för vinterförvaring av dina växter eller för att bjuda in till glöggmys, finns det några saker att tänka på. Speciellt nu när snön faller i stora delar av vårt avlånga land.

HÅLL TAKET FRITT FRÅN SNÖ: Växthus och orangerier är inte konstruerade för att klara snötyngd. Torr och kall snö isolerar visserligen, men den blir väldigt tung när det töar. Därför är det viktigt att avlägsna den. Vid stora mängder snö rekommenderar vi att sätta in en stolpe/stag i mitten av växthuset från golv till nock. Då undviker du att det blir snedlastning och att nocken sätter sig om det blir tungt på taket. Missa inte att ta bort snön från taket även om du satt in ett stag. Även väggarna är bra att hålla fria från snö.
SÄKRA VÄXTHUSET: Se över rutiner för stormsäkring, bland annat så att dina luckor och dörrar hålls stängda vid kraftigare vindar.
KONDENS: Ett växthus eller orangeri inte är en helt tät konstruktion, och beroende på säsong och hur mycket du odlar, kommer det finnas kondens, så du bör alltid ha inredning och möbler som tål utemiljö.
VÄRME: I en oisolerad konstruktion stannar inte värmen i rummet. Vinterisolera för dina växter med bubbelfolie och sätt in en frostvakt, för att hålla en bra temperatur. Vid uppvärmning för stunden kan tex en kamin både ge värme och höja myskänslan. Sätt in en etanol- eller gasolkamin om du inte vill söka bygglov för en vedkamin.

Anmäl växthuset till ditt försäkringsbolag  

Slutligen, kanske ett av de viktigaste stegen för att hålla ditt växthus och orangeri i toppskick – att anmäla ditt växthusköp hos ditt försäkringsbolag där du har din hemförsäkring. Ett växthus kan råka ut för mer än väder och klimat under sin livstid. En del hemförsäkringar erbjuder tilläggsförsäkringar för eventuella skador orsakade av till exempel nedfallna träd, studsmattor eller andra lösa föremål. Även om Classicum har en stormgaranti de första 5 åren som täcker skador som uppstår vid vindstyrkor upp till 32,7 m/s och garanti i 12 år på konstruktionen – så täcker den inte yttre påverkan, som till exempel fallande träd eller krossat växthusglas. För att stormgarantin ska gälla ska växthuset stormsäkras innan storm. Därför är det viktigt att du själv ser till att den typen av händelser är försäkrade så fort växthuset är på plats. Vill du veta mer om Classicums garantier kan du läsa om dem här!

Har du fler frågor vad det gäller vård av ditt växthus? Eller går du i tankarna på att bygga växthus och vill ha lite råd? Tveka inte på att höra av dig till vår erfarna och kunniga personal, vi hjälper dig mer än gärna!

VÄXTHUSHJÄLPEN

Enkelglas eller isolerad konstruktion? Orangeri, växthus, uterum eller vinterträdgård? Ska jag bygga själv eller ta hjälp av montörer? Behöver jag ansöka om bygglov?

Vi har samlat alla tänkbara frågor här!

Vanliga frågor

INSPIRATION

Här hittar du inspiration och tips för trädgårdens alla rum.

Ta mig till inspiration Till Lilla Växthusskolan
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
Se mer
0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.