Orangeri, Växthus, Isolerat uterum eller vinterträdgård? - Classicum

10-30% på ALLA växthus, orangerier, uterum & pergolas | Till kampanjen »

Växthusguiden

ORANGERI, VÄXTHUS, ISOLERAT UTERUM ELLER VINTERTRÄDGÅRD?

Vad är skillnaden, vad skall jag tänka på och hur väljer jag? 

På Classicum har vi valt att kalla våra enkelglaskonstruktioner för växthus och orangerier. Anledningen att vi kallar en del av modellerna för orangeri, är för att vi tycker att vissa former av våra växthusmodeller, tex de T-formade växthusen, har bra förutsättningar för att bygga sitt orangeri. Men du kan använda vilken modell du vill för att skapa ditt helt egna orangeri – i enkelglas eller som ett isolerat system.

Du kan också skapa ditt orangeri i en isolerad konstruktion, det vi på Classicum kallar isolerat uterum eller vinterträdgård. Dessa rum har alla förutsättningar till att uppskattas och användas året runt, till julfirandet, till nyårsfesten, likväl som till påskbordet eller sitta och läsa semesterromanen på sommarkvällarna.

Orangeri & Växthus

Ordet orangeri innebär olika saker för olika personer. Längre  tillbaka användes orangerier till att övervintra frostkänsliga växter och således var det oftast isolerat och bestod av tätare tak och kraftiga väggar. Under sommarmånaderna flyttades växterna, som oftast stod i vackra krukor, urnor och kärl ut och orangeriet användes för fester och middagar. Ordet orangeri kommer från orange, apelsin på franska, och många förknippar just orangeri med citrusväxter.

För att kunna övervintra frostkänsliga växter i en enkelglaskonstruktion så rekommenderar vi en fläkt med frostvakt, samt speciellt framtagen bubbelplast, som kan användas från år till år. På så sätt kan du behålla 5 – 10 grader i växthuset och växterna kan övervintra. Du kan också sätta in ett ”litet växthus av isolerplast”, vilket ger samma resultat. I ett isolerat system räcker det med en frostvakt för att hålla lagom temperatur för vinterförvaring.

Våra växthus och orangerier kommer säkert bli ditt favoritrum i många månader om året, det förlänger utesäsongen genom att tjuvstarta våren tidigt under året och förlänger sommaren till långt in på hösten. Men det är inte sällan vi hör kunder som bjudit på glöggmyset i sitt växthus eller orangeri, eller avnjutit första semlan däri.

Det du skall tänka på är att ett växthus eller orangeri inte är en helt tät konstruktion, och beroende på säsong och hur mycket du odlar, kommer det finnas kondens, så du bör alltid ha inredning och möbler som tål utemiljö. Eftersom aluminiumkonstruktionen inte är isolerad så kommer heller inte värmen att stanna i rummet vid uppvärmning, men en kamin värmer för stunden och höjer myskänslan. Du kan alltid sätta in en etanol- eller gasolkamin om du inte vill söka bygglov för en vedkamin.

Isolerat uterum eller vinterträdgård

Till våra isolerade uterum och vinterträdgårdar behöver du tillföra någon form av värme om det skall vara ett åretruntrum, i form av värmepump, golvvärme eller vedkamin. Då har du ett rum som i princip utökar ytan av ditt boningshus, och i många fall det rum som av alla, både stora och små, som ofta blir favoritplatsen.

Om du skall välja ett växthus & orangeri eller ett isolerat uterum & vinterträdgård beror således på hur du vill använda rummet. Odling, social yta, eller både och? Året runt eller för att förlänga utesäsongen? Fristående eller integrerat?

Tips inför ditt val

Fundera på storleken – av erfarenhet är det ingen som ångrar att man tar en storlek större – men många som ångrar motsatsen. En del köper ett växthus att ”bara odla i”, men upptäcker hur avkopplande och fridfullt det är att kunna sitta där, bland grönskan och doften från blommor och blad. Har har vi samlat sådant du kan behöva tänka på när du planerar ditt växthus

Tänk också på att ett växthus, orangeri, isolerat uterum och vinterträdgård kan vara en bra investering och höjer värdet på ditt hus. Storleken styrs ju också av möjligheterna på din tomt; friggebodsregler, attefallsregler eller bygglovspliktigt. Läs mer om detta i bygglovsguiden, men kolla alltid upp vad som gäller för din kommun. 

Möblering i växthuset

Tänk efter hur möbleringen ska se ut och vilket utrymmen den får ta. Planera arbetsytor, förvaring samt hyllor och övrig inredning och tänk på att det är viktigt att kunna röra sig fritt runt möblerna i rummet. Flyttbara möbler är praktiskt och odling i krukor likaså. Tänk på att inget växthus med enkelglas är tätt utan att vatten kan komma in i samband med regn, så ett bra tips är att inreda med möbler som tål fukt. En god idé är att plocka in textilier under vinterhalvåret på grund av fukt, speciellt om växthuset saknar uppvärmning.
Läs fler tips här


Tips på tillbehör från oss:
Etagebord – flyttbar möbel med två etage där ett lärkplan ingår.
Hyllorbra för förvaring.

Skuggväv i tak och sidogardiner

Sommartid kan det bli mycket varmt i ett växthus och det är betydligt behagligare att vistas i rummet om man skapar skydd mot solen. Skugga är dessutom otroligt viktigt för att vissa växter ska växa och må bra och direkt solljus kan bränna växterna. Vår skuggväv har en energibesparing på cirka 40% och skuggeffekt på cirka 50%. Väven beställs måttanpassad efter det aktuella växthusets och då ingår det fästen och linor, färdig att sätta upp!

Läs fler tips för bra skuggning och ventilering här

 

Vi hjälper dig gärna och ställer ofta många frågor för att du skall känna att det beslut du landar i, uppfyller precis din dröm om ett glasat rum. Oavsett vad du landar i är vi säker på att det blir Ett Rum att Älska, där du kan odla dig själv, dina vänner och dina favoritväxter. En varmare plats helt enkelt.

VISNINGSTRÄDGÅRDAR

Det bästa sättet att ta del av alla möjligheter vi erbjuder är att besöka någon av våra två stora utställningsträdgårdar.
Här visar vi våra konstruktioner av växthus, orangerier, helisolerade uterum och vinterträdgårdar i en naturlig miljö som ger dig det rätta perspektivet och en äkta känsla av hur det kan se ut hemma i din egen trädgård.

Se våra visningsträdgårdar >>
Classicum Helios Victorian

Växthus – en plats att älska året om

Växthus ger ett unikt utrymme i din trädgård som kan användas både som ett traditionellt växthus och en plats för avkoppling där du kan njuta av att vara utomhus, året om. Bygga ett växthus innebär en investering i såväl ökad livskvalitet, men det kommer dessutom att öka din fastighets värde. Vi har samlat våra bästa tips på saker som kan vara bra att tänka på när man planerar ett växthus.

Växthus – en plats att älska året om
Helios Victorian Kampanj

CLASSICUMS NYHETSBREV

ANMÄL DIG OCH TA DEL AV ERBJUDANDEN, TÄVLINGAR & MASSOR AV INSPIRATION

I samband med dina kontakter med Classicum kommer vi att ta del av och behandla dina personuppgifter. För mer information, se vår personuppgiftspolicy. Genom att kryssa i rutan bekräftar jag att jag har tagit del av Classicums personuppgiftspolicy.

0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.