Bevattning för trädgård, växthus och kruka - Classicum

10-30% på ALLA växthus, orangerier, uterum & pergolas | Till kampanjen »

Bevattning för trädgård, växthus och kruka

6 tips för bevattning

Funderar du på att börja odla i ditt växthus? Eller är du kanske redan en professionell hemmaodlare? Plantorna mår bäst av mindre vattendoser lite oftare. Vattna gärna på morgonen så att växterna kan ta till sig vattnet under dagen – dessutom hinner bladverken att torka om eventuellt vattenstänk hamnat på bladen under bevattningen. Mitt på dagen har växterna svårt att suga upp vattnet på bladverken. Undvik helt att vattna dina växter i växthuset under kvällstid, då den fuktiga miljön ökar risk för svamp.

Oavsett så har dina växter ett stort behov av vatten och näring för en så rik tillväxt och skörd som möjligt. Det finns lite olika metoder beroende på hur stor odlingen är och vilka förutsättningar du har hos dig. Här listar vi några olika olika bevattningssätt.

Helautomatiskt droppbevattningssystem

Låt vattningen sköta sig själv och dessutom kan du lägga tid på annat än just bevattning. Du slipper bära tunga vattenkannor flertalet gånger om dagen och dina plantor mår bäst av det regelbundna vattnandet. Med automatisk bevattning kopplar du det valda bevattningssystemet till en kran.
Du kan reglera hur mycket vatten du vill ha till varje kruka, metoderna skiljer sig lite från system till system och dina förhållanden. På så vis behöver du enbart kontrollera ibland att du har rätt inställning, samt att det inte bildas luftbubblor, annars sköter vattningen sig själv och du behöver endast skörda! I vissa system kan du tillföra näring direkt i vattnet. Vilket lämpar sig utmärkt till dig som vill kunna lämna dina odlingar en lite längre period.

Automatisk bevattning

Halvautomatiskt droppbevattningssystem

Med halvautomatisk bevattning menas att du själv fyller på en behållare med vatten. Vilket är en bra metod om du inte har möjlighet att dra vatten till växthuset eller uteplatsen. Därefter sköts bevattningen automatiskt. Perfekt om du inte har så många plantor eller ska vara borta ett par dagar. Detta varierar med antalet soltimmar och temperatur.

Halvautomatisk bevattning

Underbevattningsmatta

Ställ krukorna i tråg eller på ett hyllplan och lägg en underbevattningsmatta i botten. Växterna suger själva upp vattnet genom botten av krukan. Det underlättar bevattningen av dina småkrukor eller sådden. Ger dig även möjlighet att vara borta några dagar. Hos oss finns det bevattningsmattor i två olika storlekar.
Dessutom samlar det upp om man vattnat lite för mycket. Det blir inte lika många dalar och toppar.

Underbevattningsmatta

Vattenkanna

Sedan får vi ju såklart inte glömma att vi vid bevattning förstås också kan använda en klassisk vattenkanna. Och varför inte göra vattenkanna till ett smycke vid ditt växthus med till exempel en vattenkanna i koppar?

Vattenkannor

Samla upp regnvatten

Samla upp regnvattnet i en tunna. Regnvattentunnan ställer du intill växthuset under stuprören och samlar upp det vatten som hamnar på taket. Gratis vatten – men samtidigt föredrar växter kalkfattigt regnvatten över kranvatten. Vattnet i tunnan hjälper dessutom till att hålla jämn temperatur i växthuset.

Tråg med vatten

Ett billigare alternativ till underbevattningsmattan är att ställa krukorna i tråg med vatten. Lägg torv i botten på krukorna, detta för att för att jorden inte ska bli alltför fuktig. Är växterna känsliga mot för mycket vatten, bör en annan bevattningsmetod användas.

Odlingslåda Etagebord 41x44cm Svart

VÄXTHUSHJÄLPEN

Enkelglas eller isolerad konstruktion? Orangeri, växthus,
uterum eller vinterträdgård? Ska jag bygga själv eller ta
hjälp av montörer? Behöver jag ansöka om bygglov?

Vi har samlat alla tänkbara frågor här!

Växhusguiden
Helios Victorian Kampanj

CLASSICUMS NYHETSBREV

ANMÄL DIG OCH TA DEL AV ERBJUDANDEN, TÄVLINGAR & MASSOR AV INSPIRATION

I samband med dina kontakter med Classicum kommer vi att ta del av och behandla dina personuppgifter. För mer information, se vår personuppgiftspolicy. Genom att kryssa i rutan bekräftar jag att jag har tagit del av Classicums personuppgiftspolicy.

0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.