Placering av växthus och orangeri i trädgården - Classicum

10-30% på ALLA växthus, orangerier, uterum & pergolas | Till kampanjen »

Placering av växthus och orangeri i trädgården

Oavsett vilken typ av växthus du väljer, är det viktigt att lägga lite extra tid på planering. Framförallt är det viktigt att fundera på placeringen av ditt växthus, och där spelar många olika faktorer in. För att ge dig några goda råd på vägen har vi pratat med en av Classicums kunniga rådgivare, Pernilla, för att du ska få de bästa tipsen vad det gäller placeringen av ditt glasade rum. Med hennes hjälp kommer du slippa de fallgroparna som så många andra trillat ner för tidigare, i sin iver att bygga växthus. Med andra ord, vi ber dig nu att ta ett steg tillbaka, lyssna, fundera och planera ordentligt!

Var ska ska jag placera mitt växthus?

Antique på mur placerat fristående i trädgården.

Vi får ofta den frågan från kunden. Oavsett hur man ska använda växthuset, vare sig det gäller odling eller för sociala tillställningar, så ska man gärna placera det nära huset. Det här kanske är förvånande för många, eftersom man ofta ser vackra växthus och orangerier mitt i trädgårds grönskan. Men faktum är att många kunder väljer att montera sitt växthus eller orangeri i direkt anslutning till sitt hus. Fördelarna med en sådan placering är att det är funktionellt och praktiskt, på grund av att;

  1. Det underlättar rent tekniskt om du ska dra el och vatten till växthuset. 
  2. Om du planerar att anordna festliga tillställningar i ditt orangeri, behöver du som värd eller värdinna gå fram och tillbaka med till exempel mat, dryck eller porslin. För att underlätta vid sådana tillfällen, är det praktiskt att ha orangeriet så nära huset som möjligt!  
  3. Placering mot en husvägg ger dig möjlighet att utnyttja ROT-avdraget. Du kan läsa mer om ROT-avdrag på skatteverkets hemsida här.
Arcadia vägg monterat mot en stuga

Har du möjlighet att montera växthuset på ditt boningshus bör du överväga det alternativet. Fördelarna att du även får en vägg att använda, som också hjälper till att bevara värmen, vilket ger en jämnare temperatur i växthuset dygnet runt. Ett icke isolerat växthus temperatur kan nämligen skifta från minusgrader till flera plusgrader under en dag, vilket inte är bra för växtligheten. Om du placerar växthuset intill en husvägg håller det ett jämnare klimat. Det är väldigt trevligt att kunna se växthuset inifrån ditt hus, för att kunna njuta av dina av dina gröna växter året runt. Spana in våra vinterträdgårdar och uterum, om du är intresserad av ett isolerat rum som kan användas året om!

Hur bör man tänka kring väderstrecken? 

Serralux elegans på mur med skuggväv i taket.

Att placera växthuset i ett soligt läger det bästa, för att utnyttja uppvärmningen som solen kan bidra med – helt gratis! Ett soligt läge främjar inte bara växtligheten i ditt växthus, utan gör också att du kan njuta av det glasade rummet senare på kvällen, och längre in på året. Däremot, är det många som oroa sig över att det ska bli för varmt i växthuset, vid en allt för solig placering. Men det finns flera lösningar;

Försöka placera växthuset på en solig plats och sedan skärma av med skuggväv och växtlighet för att det inte ska bli för varmt. Skugga och ventilation är det allra viktigaste i växthuset.

Var inte för snabb med att hugga ner träd runt omkring växthusen. Utnyttja istället den vandrande skuggan.

För att få bra ventilation i ditt växthus kan du placera två dörrar i vardera ände för att utnyttja korsdraget. Dessutom, finns det automatiska lucköppnare för takfönster, som underlättar ventilationen. Skuggväv är också ett bra alternativ. Det är en skuggardin som går att placera både i tak och på väggar och som hjälper till att hålla temperaturen nere och skyddar dina växter från allt för stark sol. Slutligen bör du inte vara för snabb med att hugga ner träd runt omkring växthusen. Utnyttja istället den vandrande skuggan, där ett träd kan hjälpa till att skugga växthuset vissa stunder på dagen! Undvik dock att placera växthuset under trädet, ifall någon gren skulle falla ned på ditt glasade rum. 

Pernilla tipsar:

Vilka är dina 3 bästa tips för när man ska bygga växthus?

  1. Ta i med storleken! Många ångrar att de bygger ett för litet växthus, i tron om att det ska kännas för stort i trädgården. Men eftersom växthuset till 90 procent består av glas och inte skymmer sikten så blir det inte dominerande i trädgården.
  2. Placera växthuset nära huset och prioritera ventilation! Här har vi skrivit lite mer om hur du kan skapa ett bra klimat i växthuset. 
  3. Bygg växthuset på en mur och välj någon marksten så får du ett jämnare klimat över dygnet eftersom sten alstrar värme under dagens soliga timmar som sedan sipprat ut på kvällen. Med ett tegelstensgolv så isoleras värmen bättre. Dessutom, förbättrar det akustiken!

Hoppas vi har gett dig lite mer klarhet och inspiration var du ska placera ditt växthus. Har du fler frågor och funderingar kan du spana in vår sida för vanliga frågor och svar. Annars, tveka inte på att kontakta oss och boka in en kostnadsfri rådgivning så hjälper vi dig i planeringen av ditt glasade rum!

VÄXTHUSHJÄLPEN

Enkelglas eller isolerad konstruktion? Orangeri, växthus,
uterum eller vinterträdgård? Ska jag bygga själv eller ta
hjälp av montörer? Behöver jag ansöka om bygglov?

Vi har samlat alla tänkbara frågor här!

Växhusguiden
Helios Victorian Kampanj
0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.