Kom igång med bygget - så söker du bygglov! - Classicum

Kom igång med bygget – så söker du bygglov!

I bygget av ett växthus, orangeri eller uterum kan det mycket väl ställas krav på bygglov. Huruvida du behöver ett bygglov beror på storleken på växthuset, din tomt och hur bebyggd tomten redan är. Därför rekommenderar vi på Classicum att alltid kolla upp om krav på bygglov finns. Vi har sammanfattat alla de steg som du behöver ta, från ansökan till slutbeskedet. På så vis hoppas vi få processen att bli så smidig som möjligt för dig, och att du snabbare kan komma igång med att planera och bygga ditt glasade rum!

När behöver man söka bygglov?

Odling i växthus är en värld full av möjligheter! Tänk dig att ha en grön oas i din egen trädgård, där du kan väcka till liv dina odlingsdrömmar och få möjlighet att odla grönsaker, blommor och frukt året runt. Men varför nöja sig med bara ett litet växthus? Ta din odling till nästa nivå genom att bygga en komplementbyggnad! Friggebod och attefallshus är de perfekta alternativen för att utöka dina odlingsytor och förvaring.

I Classicums sortiment finns flertalet växthus & orangerier som  klarar friggebodskraven.

Dröm dig bort till en egen friggebod där du har möjlighet att förvara allt du behöver för dina växter eller tänk dig ett attefallshus som blir en naturlig fortsättning på ditt befintliga hus. Och det bästa av allt, som ägare av en- eller tvåbostadshus har du möjligheten att bygga en friggebod på högst 15 kvm och ett attefallshus utan bygglov. Så gör din anmälan till byggnadsnämnden och låt din odlingsdröm bli verklighet! En värld full av växter, färg och liv är bara en anmälan bort!

Friggebodar och attefallshus ger en utmärkt möjlighet att utöka din odlingsyta och förvaring – och så länge som det är mer än 4,5 meter från din granne, så krävs inget annat än en bygganmälan till byggnadsnämnden. Friggebodar har en nockhöjd på upp till tre meter och en yta på högst 15 kvm, medan attefallshus har en höjd på upp till 4 meter och en yta på upp till 30 kvm – och medan en bygganmälan oftast räcker för attefallshus, så krävs ibland ett fullskaligt bygglov.

Men se till att alltid dubbelkolla med kommunen för att veta vad som gäller för din specifika byggnad, och tänk på att bygglovskraven skiljer sig från fristående byggnader till tillbyggnader till huset.

Så söker du bygglov

Bygglov söker du via den kommun som tomten du planerar att bygga på är placerad. För att ta reda på om du behöver ett bygglov så kontaktar du bygglovsnämnden via kommunens hemsida. Om de kommer fram till att du behöver bygglov så går du vidare till ansökan.

På kommunens hemsida finns en flik med benämningen “Bygga”, “Bygga, Bo” eller liknande, där du kan ansöka om att få bygglov. Där hittar du all information och material som du behöver skicka in med din ansökan. Det kan till exempel vara ritningar och tomtuppgifter, så se till att ha sådana dokument tillgängliga. Vi på Classicum kan i viss mån hjälpa till i processen att ta fram ritningar för ditt växthus. Kontakta oss så ser vi hur vi kan underlätta för dig!

När du har sökt bygglov:

Granskning av ansökan

När din ansökan är inlämnad genomgår den en första granskning av byggnadsnämnden. Med andra ord, de kontrollerar att ansökan är relevant och korrekt, vilket också betyder att du kan behöva komplettera den. Kort efter att du skickat in din ansökan ska du även få ett mottagningsbevis med information om till exempel avgifter och tidsspann för beslut om bygglov.

Beslut och kungörande

Byggnadsnämnd kontrollerar din ansökan gentemot områdesbestämmelser och detaljplaner, för att sedan kunna fatta ett beslut. Om bygglovet beviljas, ska byggnadsnämnden även kungöra beslutet i Post- och Inrikes Tidningar, vilket betyder att de informerar allmänheten om beslutet.

Dessutom måste de meddela och invänta eventuella motsättningar från dina grannar gällande byggnationen. Men var lugn, av våra erfarenheter brukar växthus inte vara något som grannarna protesterar mot!

Startbesked och väntetid

Om allt går vägen ska du sedan få ett startbesked. Däremot måste du vänta fyra hela veckor efter kungörandet av bygglovet i Post- och Inrikes Tidningar, innan du kan påbörja bygget. Annars riskerar du sanktionsavgifter!

Under väntetiden kan du spana in Växthusguiden med massa tips och inspiration för byggandet av ditt glasade rum. Eller varför inte kika in på Lilla växthusskolan, som finns till för att hjälpa både nybörjare och erfarna odlare att utveckla sina gröna fingrar.

När du har fått bygglov

Bygga & Planera växthuset

När de fyra veckorna har passerat är det dags att sätta igång med den roliga biten, nämligen att börja planera och bygga ditt växthus! Visserligen är de stora besluten tagna, men ännu finns det detaljer kvar att säkerställa. Självklart har vi samlat våra bästa tips till dig vad det gäller planering av växthus och orangeri, så att du inte missar något viktigt steg på vägen!

Granskning & Slutbesked

Byggnadsnämnden kommer att besöka byggarbetsplatsen minst en gång under byggprocessen, för att säkerställa att allt utförs korrekt. Likaså när bygget är färdigställt kommer det att granskas av byggnadsnämnden, så att de kan hålla ett slutsamråd. Under den här tiden får du inte lov att använda den nya byggnationen. Till sist, kommer Byggnadsnämnden att ge dig ett slutbesked. Om allt är korrekt och godkänt, kan du äntligen börja använda ditt glasade rum!

Vill du ha en mer detaljerad beskrivning av processen att söka bygglov kan du besöka Boverkets hemsida. Eller är det så att du nu känner dig redo för att bygga växthus? Tveka inte på att kontakta oss eller boka en kostnadsfri rådgivning, vi svarar mer än gärna på dina frågor och funderingar!

Vad är ett bygglov?

Ett bygglov är ett tillstånd som du söker när det finns planer på att renovera, bygga till eller bygga nytt på din tomt. Anledningen till att du måste söka bygglov är för att kommunen ska säkerställa att alla lokala regelverk för byggen följs. Det är kommunen som ansvarar för hur alla mark- och vattenområden används och det finns långsiktiga planer för hur de ytorna får, kan och ska bebyggas. Fyra parter är involverade i processen att söka bygglov:

Du som söker bygglov: Du som planerar att renovera, bygga ut eller bygga nytt har skyldighet att söka upp information samt följa de regler och krav som ställs.

Boverket: Boverket ger dig allmän information gällande regelverk kring byggnation och bygglov men är inte medverkande i några beslutfattanden om din ansökan.

Kommunen: Din kommun, mer bestämt byggnadsnämnden, är de som fattar beslutet gällande din ansökan om bygglov.

Länsstyrelsen: Om du får avslag på ditt bygglovsansökan och vill överklaga, ska du vända dig till länsstyrelsen.

Reglerna kan skilja sig åt mellan olika kommuner och därför är det viktigt att alltid kontakta just din kommun för att få korrekt information. Börjar du bygga innan du har fått ditt bygglovstillstånd eller låter bli att söka ett över huvud taget, blir det konsekvenser. Krav på sanktionsavgift kan ställas och i värsta fall rivning av bygget som påbörjats eller färdigställts.

Vill du veta mer om bygglov kan du besöka vår kika på vår bygglovsguide!

VÄXTHUSHJÄLPEN

Enkelglas eller isolerad konstruktion? Orangeri, växthus,
uterum eller vinterträdgård? Ska jag bygga själv eller ta
hjälp av montörer? Behöver jag ansöka om bygglov?

Vi har samlat alla tänkbara frågor här!

BOKA RÅDGIVNING

Välkommen att boka ett möte med oss för att gå igenom dina frågor och funderingar. Vi träffas i våra inspirerande visningsträdgårdar eller över telefon eller i ett personligt möte. Vi tar även emot bokningsförfrågningar utanför våra ordinarie öppettider.

 

0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.