Bubbelfolie används i första hand för att isolera väggar, gavlar och tak i växthus. Bubbelfolie togs fram som tilläggsisolering för yrkesodlarna under oljekrisen då priset för olja steg kraftigt under 1970-talet.
Isoleringen motsvarar en 16 mm tjock polykarbonatskiva i hela huset, en så kallad tvåskikts kanalplast. Det bildas en luftspalt mellan bubbelfolien och växthusets täckmaterial. Det är stillastående luft (som dubbelkopplade fönster) som ger den goda isoleringseffekten. Ljusgenomsläppligheten på den UV-stabiliserade folien är ca 80%.
Vår bubbelfolie är 3-skiktig och har 30 mm vida och 8 mm höga bubblor, det ger ett U-värde på 2,44 vid glaset och du isolerar hela växthuset inklusive stommen. Med bubbelfolie kan du också sänka taket så att uppvärmningsvolymen blir ännu mindre. Den UV-stabiliserade bubbelfolien används för isolering och energibesparing i växthuset.
TIPS! Passar också bra för att isolera krukor med känsliga växter som ska förvaras utomhus.
________________________________
Hur mycket bubbelfolie behöver jag och hur delar jag upp den för ökad livslängd?
Bredd 2 meter passar de flesta av dagens höga växthussidor vilket gör att isoleringen blir bättre, eftersom du får färre skarvar. Bubbelfolien håller i flera år. För att förlänga livslängden, tänk på hur du tejpar ihop rullen under sommarförvaringen, så att inga bubblor skadas.
Hur monterar jag bubbelplasten?
Bubbelfolien monteras med anpassade foliehållare vilka fästets i växthusets profil, likt ett dubbelkopplat fönster (luftspalt). Det är viktigt att isolera växthusets aluminiumkonstruktion eftersom denna annars leder in kylan. Om ni vill sänka taket för att spara uppvärmingsvolym kan ni även behöva UV-lina. Tänk även på att ni då behöver trapetsskruv och öglebult för att kunna fästa linan.
Montering, steg för steg:
1. Veckla ut folien och börja gärna vid dörren antingen på långsidan eller gaveln. Sätt fast foliehållarna provisoriskt då det mest troligt behöver justeras innan allt är färdigt. Clipset sticks igenom plasten och in i aluminiumprofilen. Vrid sedan om clipset ett kvarts varv så håller foliehållaren folien på plats. Tänk på att ha en bra spänning på folien så att det bildas en luftspringa mellan glaset och folien. Detta för bättre isolering. Fortsätt med att montera folien runt hela huset. Där folien måste klippas (till exempel i hörn eller liknande) då måste nästa del av folien överlappa ca 15 cm för att det in skall bli läckage av värmen.
2. För montering av folien i taket spänn ut linor från gavel till gavel. Montera linorna först utmed insidan av takrännorna samt i mitten av taket. Linan i mitten kan gärna sänkas då det blir mindre volym att värma. Det är tänkt att folien läggs från långsida till långsida. Låt folien gå ned ca 10-15 cm på långsidorna och folien skall sättas bakom den stående folien. Detta för att eventuellt kondensvatten skall kunna rinna ut. Fäst gärna folien med foliehållare i nederkanten på takprofilerna nere vid takrännan. Vid skarvning i taket ha gärna en överlappning på ca 15 cm. Detta för att slippa värmeläckage.
3. Se till att folien är väl sträckt dels för att det blir snyggare men framför allt för att värmen inte skall kunna läcka ut om folien är veckad.
Kom också ihåg: Fläkt för uppvärmning
Bubbelfolie 20 m²
1.499,00 kr
Perfekt för isolering och energibesparing i växthus under vintern. Med Bubbelfolie kan du på ett smart och kostnadseffektivt sätt att vinterisolera ditt växthus. Hur stor del av ditt växthus eller orangeri du väljer att isolera avgör du själv. Om du inte fyller ditt växthus med övervintrande växter, kan du med fördel dela av rummet med bubbelplast. Då behöver inte hela ytan användas för övervintrande växter. Du kan också sänka taket så att uppvärmningsvolymen blir ännu mindre om växterna är låga.
Bubbelfolien säljes i förpackningar om 20 m²/ förpackning. 2 m x 10 m.
I lager