Jennie Strinnhed, Trädgårdsarkitekt

Driver det egna företaget Aster Trädgårdsdesign – Resarö Vaxholm

”Det bästa med växthus är att det är härligt även när det blåser och att man kan ha det 15 grader varmt därinne tidigt i mars.”

Serralux Classic Mur, 16,7 m², 371×450 cm

I Er trädgård står ett Serralux på mur, hur känns det?
– Växthuset känns som ett stabilt och bra växthus. Muren älskar vi för den ger insynsskydd, lagrar värme och ger skugga åt rötterna på känsliga växter. Den gör också att glaset håller sig rent längre. Vi har en dörr på kortsidan mot härbret och skjutdörrar på långsidan.

Vad tycker du är viktigt att tänka på vid planeringen?
– När man planerar sitt växthus ska man fundera på sina behov. Vårt behov var odlingsrum först och främst. Vi har även en glasveranda där vi äter middag så det gör vi inte så ofta i växthuset. Sol är viktigt förstås men inte så viktigt som man tror, vi har skugga från en oxel och tallar och det är jättebra. På våren står solen lågt och kommer in ändå och på högsommaren skuggar träden delar av dagen vilket ger bra temperatur i växthuset. Att köpa ett stort växthus är bra, som alla säger – man kan aldrig ha för stort. Många ventilationsluckor på automatik måste man ha, vi har sex luckor inkl dörrarna som vi kan öppna korsdrag i. Vi har marktegel på golvet utom en ruta där en vinranka leds ut i ett rör under den gjutna sockeln. Att inte ha jordbäddar tyckte vi var bättre och mer flexibelt. Nu kan jag så, plantera, fika etc på våren med plats för bord och korgstolar. På sommaren är golvytan helt täckt med tomater, gurka etc och då åker korgstolarna och ibland även bordet ut. Kvällssol är ljuvlig i växthus, om man har möjlighet till det. Och gärna en skyddande häck eller plank intill.

Vad brukar ni odla i och utanför växthuset?
– I vårt växthus har vi en vinranka som ger massor av druvor och utöver det försår/förkultiverar jag i princip allt som ska ut i köksträdgården sen (utom morötter och några andra rotfrukter) inne i växthuset. Jag vintersår spenat, persilja, kål med mera i den kalla delen. Växthuset är uppvärmt till en tredjedel (vi isolerar golv, tak, väggar och håller några plusgrader där inne, resten av växthuset är kallt). Annars är det basilika, tomater, aubergine, gurka och chili som är bulkvaran under sommar och höst. Det äter vi i mängder. Jag brukar ha 20-25 sorters tomater och kanske 4-5 olika gurksorter. Vi har drygt 100kvm köksträdgård och ca 10kvm kryddträdgård utöver vårt växthus så vi odlar mycket! Sommarblommor sår jag mycket också samt dahlior så det står i krukor utanför växthuset. Jag har även två mindre kallbänkar i muren i växthuset, där klänger det pumpor under sommaren och spenat spirar på våren. Det bästa med växthus är att det är härligt även när det blåser och att man ofta har 15 grader varmt därinne tidigt i mars. Jag förvånas varje år att jag måste vattna så tidigt på säsongen för det blir varmt!

Bilder från Jennie