Testimonial från Jennie - Classicum

10-30% på ALLA växthus, orangerier, uterum & pergolas | Till kampanjen »

Serralux Classic växthus på mur

Testimonial från Jennie

Jennie Strinnhed, Trädgårdsarkitekt

Driver det egna företaget Aster Trädgårdsdesign – Resarö Vaxholm

”Det bästa med växthus är att det är härligt även när det blåser och att man kan ha det 15 grader varmt därinne tidigt i mars.”

 

Serralux Classic Mur, 16,7 m², 371×450 cm

I Er trädgård står ett Serralux på mur, hur känns det?
– Växthuset känns som ett stabilt och bra växthus. Muren älskar vi för den ger insynsskydd, lagrar värme och ger skugga åt rötterna på känsliga växter. Den gör också att glaset håller sig rent längre. Vi har en dörr på kortsidan mot härbret och skjutdörrar på långsidan.

Vad tycker du är viktigt att tänka på vid planeringen?
– När man planerar sitt växthus ska man fundera på sina behov. Vårt behov var odlingsrum först och främst. Vi har även en glasveranda där vi äter middag så det gör vi inte så ofta i växthuset. Sol är viktigt förstås men inte så viktigt som man tror, vi har skugga från en oxel och tallar och det är jättebra. På våren står solen lågt och kommer in ändå och på högsommaren skuggar träden delar av dagen vilket ger bra temperatur i växthuset. Att köpa ett stort växthus är bra, som alla säger – man kan aldrig ha för stort. Många ventilationsluckor på automatik måste man ha, vi har sex luckor inkl dörrarna som vi kan öppna korsdrag i. Vi har marktegel på golvet utom en ruta där en vinranka leds ut i ett rör under den gjutna sockeln. Att inte ha jordbäddar tyckte vi var bättre och mer flexibelt. Nu kan jag så, plantera, fika etc på våren med plats för bord och korgstolar. På sommaren är golvytan helt täckt med tomater, gurka etc och då åker korgstolarna och ibland även bordet ut. Kvällssol är ljuvlig i växthus, om man har möjlighet till det. Och gärna en skyddande häck eller plank intill.

Vad brukar ni odla i och utanför växthuset?
– I vårt växthus har vi en vinranka som ger massor av druvor och utöver det försår/förkultiverar jag i princip allt som ska ut i köksträdgården sen (utom morötter och några andra rotfrukter) inne i växthuset. Jag vintersår spenat, persilja, kål med mera i den kalla delen. Växthuset är uppvärmt till en tredjedel (vi isolerar golv, tak, väggar och håller några plusgrader där inne, resten av växthuset är kallt). Annars är det basilika, tomater, aubergine, gurka och chili som är bulkvaran under sommar och höst. Det äter vi i mängder. Jag brukar ha 20-25 sorters tomater och kanske 4-5 olika gurksorter. Vi har drygt 100kvm köksträdgård och ca 10kvm kryddträdgård utöver vårt växthus så vi odlar mycket! Sommarblommor sår jag mycket också samt dahlior så det står i krukor utanför växthuset. Jag har även två mindre kallbänkar i muren i växthuset, där klänger det pumpor under sommaren och spenat spirar på våren. Det bästa med växthus är att det är härligt även när det blåser och att man ofta har 15 grader varmt därinne tidigt i mars. Jag förvånas varje år att jag måste vattna så tidigt på säsongen för det blir varmt!

Inspirerande miljö kring växthuset

Vi har pratat med Jennie Strinnhed, nominerad till årets uterum, om miljön i och utanför växthuset.

 

Serralux Classic Mur, 16,7 m², 371×450 cm

För åttonde året i rad delas den prestigefyllda utmärkelsen ”Årets uterum” ut på Swedish Design Awards by RUM 2021. Det är med stolthet som vi på Classicum kan presentera att en av våra kunder finns med bland de tre nominerade. Det är trädgårdsarkitekt Jennie Strinnhed, som driver företaget ASTER Trädgårdsdesign AB.

Juryns nominering lyder: En maximalt utnyttjad trädgård – relativt liten men fullt och smakfullt möblerad. Den framstår nästan som en paradvåning, dock familjär och hemtrevlig. En strikt rumsindelning som aldrig blir vass eller kantig och som utöver häckar och rumsavdelare i bok, innehåller en rejäl dos romantik. Här finns öppna rum, slutna rum, förbindelserum och ätbara rum. Infrastruktur i form av mjukt vindlande gångar, lagda med marktegel, skiffer, grus eller trä. Samt växthus och pool. Allt skapat utifrån omtanken att alla ska trivas – vuxna, barn, träd, växter, hundar, fåglar och insekter.

Vi kan inget annat än att hålla med! Jennies växthus – ett Serralux Classic mur, knappt 17 kvm stoltserar i hennes fantastiskt uppväxta, lummiga och personliga trädgård. Vem skulle inte vilja besöka Jennies trädgård och inspireras av detta! Vi tog en kort pratstund med Jennie för att se vad som händer härnäst i hennes trädgård.

Grattis till nomineringen Jennie! Du har en fantastiskt fin miljö kring ditt växthus. Hur ser framtidsplanerna för din trädgård ut?
– Lite för många framtidsplaner här… Vi är i full gång med att bygga pool på vår baksida. Runt den ska det vara organiska planteringar och ett trädäck. Sedan planerar jag också en större surjordsplantering med japanska lönnar, azalea och rhododendron. Jag ska dessutom ha trädgårdsbutik och öppen trädgård i juni!

Vad odlar du i år?
– Vi odlar mycket – vitlök, morot och palsternacka är redan på plats. Sparris och jordgubbar återkommer snällt från år till år. Sedan ska vi så spenat, broccoli, sallad, koriander, purjolök, bönor, sockerärter och såklart – sätta flera sorters lök och potatis. Och så sommarblommor förstås. Och en massa mer!

I din trädgård står ett Serralux Classic mur, vad tycker du om det?
– Växthuset känns som ett stabilt och bra växthus. Muren älskar vi för den ger insynsskydd, lagrar värme och ger skugga åt rötterna på känsliga växter. Den gör också att glaset håller sig rent längre. Vi har en dörr på kortsidan mot härbret och skjutdörrar på långsidan.

Vilka tips skulle du vilja ge till dem som håller på att planera sin trädgård och hur miljön runt omkring växthuset ska se ut? 

  1. Man måste inte odla nära växthuset, det kan till och med var en fördel att ha odling och växthus åtskilt med tanke på att tomater och potatis ska hållas ifrån varandra. Planera gärna ett förråd nära växthuset för krukor, spadar, jord och likande, så slipper du ta plats i själva växthuset till sådant. Jag har turen att ha ett helt härbre intill vårt växthus, det är lyxigt och vackert!
  2. Planera för vattenposter. Gärna flera och även vattentunnor vid närliggande tak för att ta vara på regnvatten att vattna med.
  3. Sätt staket runt köksodlingen! Det är mysigt att kliva in, det skyddar från hungriga djur, man kan låta bönor och ärter klättra på det. Dessutom så ger det struktur och rumslighet under vinterhalvåret.
  4. Gör gärna en stenläggning runt växthuset. Då undviker du att jord och smuts stänker ner glasrutorna och lägg en kompost nära växthuset! Det måste jag fixa själv också.

 

Ta del av Jennies fantastiskt inspirerande trädgård på hennes Instagram @aster_trädgårdsdesign.

0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.