Testimonial från Emily - Classicum

10-30% på ALLA växthus, orangerier, uterum & pergolas | Till kampanjen »

Emilys växthus

Emily, Bloggare och Content creator – Norrtälje

”Det absolut bästa med vårt växthus är att säsongen i trädgården förlängs med flera månader!”

 

Helios Victorian Mur, 16,5 m², 310×532 cm

I Er mysiga trädgård står ett vitlackerat Helios växthus; har Du några tips som är bra att tänka på vid planeringen?
– När vi började planera för ett växthus så vände och vred jag länge på var vi skulle placera det. Jag hade en helt annan plan från början men efter att ha övervägt solläget, närhet till boningshuset, mysfaktorn och möjligheten till att ha planteringar i direkt anslutning så tänkte jag om. Vi har placerat vårt växthus i hörnet av trädgården där solens strålar når nästintill hela dagen och ett stort fläderträd ramar in. Växthuset står placerat på baksidan av boningshuset där vi tillbringar all vår tid utomhus. På framsidan av växthuset, runt fläderträdet, har vi en grusad yta med utemöbler och egenbyggda odlingslådor. Det blev en naturlig förlängning av växthuset som blev precis sådär härlig som jag hoppats på! Ett tips när du funderar på växthusets placering är verkligen att tänka på vad som finns omkring. Hur ytan runtom ska användas för att förstärka växthuset och göra det till den där oasen man länge drömt om! En annan sak att ta i beaktning är hur stora träd och buskar är placerad runt platsen för växthuset. Du vill inte skada eventuella rötter vid grävningen. Fundera över om du har vatten och el i nära anslutning till växthuset för att underlätta bevattning och belysning.

Ofta ser man dig eller barnen stå bland odlingsbäddar fyllda av dahlior. Det ser så härligt ut, hur använder ni växthuset och har du några odlingstips?
– Tidigt under året börjar jag med att kallså bland annat vallmo, rosenskära, zinnia och sommarslöja i växthuset. Det är alltid ett litet experiment och de plantor som klarar sig under kalla nätter i kombination med varmare dagar blir härdiga och knubbiga! Under mars månad börjar jag att så allt från tomater, gurka, chili, olika varianter av kål, kronärtskocka m.m. Dessa flyttar jag ut i växthuset under dagtid för att maxa ljuset och tar in när kvällen börjar bli kall. På så vis härdar jag långsamt plantorna och när nätterna går mot plusgrader kan jag ställa ut allt för vår- och sommarsäsongen i växthuset. Dahliaknölarna gör jag samma sak med men då de är extra känsliga för frost får
jag ta in dem under lite längre tid för att det inte ska ta stryk av kylan. När vi kommer in i slutet av april och början av maj har alla växter fått flytta ut. Då trängs allt från persilja, basilika, lök, squash och gurka till zinnior, dahlia, rosenskära, tagetes, blomstermorot och sömntuta på bänkarna och längst fönstren. Nu är längtan stor att få plantera ut och på riktigt börja sommarlivet med växthus och trädgård! Det som kommer få stanna i växthuset är gurka, tomater, chili och vinrankan som jag planterat ner i marken genom att lyfta på några plattor i golvet. Drömmen är att den ska ta fart och slingra sig upp längst växthusets väggar och tak som en grön gardin. Resterande sommarblommor och grönsaker placeras ut i pallkragar och i vår nya snittblomsodling. Kålen får en egen plats i en rabatt jag grävt ut mitt i gräsmattan. Den kommer få samsas med ringblommor som jag strör ut för att motverka angrepp på kålen. Det absolut bästa med vårt växthus är att säsongen i trädgården förlängs med flera månader! Redan i mars värmer vi upp med gasolvärmare, sitter med filtar och tända ljus och smider sommarplaner för trädgården. Likaså in i oktober när trädgården är på väg i ide så är växthuset en plats att stanna kvar i och njuta av hur trädgården går från grönt till gult och rött.

0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.