Johannas växthus i Jäla - Classicum

Johannas växthus i Jäla

Johanna, egenföretagare - Jäla

Våra glasade rum finns i hela landet. På en prästgård hemma hos Johanna står ett ståtligt Classica. Detta hus är ett av våra tidigare utställningshus som har fått ett nytt hem och står nu i rogivande prästgårdsmiljö i Falköpings kommun, Västra Götalands Län. Vi ställde några frågor till Johanna om livet med hennes runda växthus.

 

Classica, 22 m², 20-hörnigt, 540 cm i diameter (storleken har utgått ut sortimentet, men finns i två andra dimentioner)

Hur använder du växthuset under årets 12 månader?
– Jag använder växthuset till allt möjligt! Bland annat frösådd, avhärdning, snittblomsodling utanför paviljongen, umgänge och julmarknad – allt man kan göra med hjärtat. Tidigare har vi enbart haft ett tunnelväxthus för odling, Classica är inte bara för odling utan dessutom en otrolig paviljong som blir ett smycke i vår trädgård. Nu i vinter kommer jag vinterså en del perenner som får stå i växthuset, likaså mina tulpanplanteringar – Classica är ett perfekt skydd mot för mycket regn. Nu i höstas hade vi en marknad, “Konstnatta” kallar vi det, med över 10.000 besökare. Det var helt otroligt och växthuset lyste fantastiskt vackert. Om några veckor, den 3:e advent, kommer vi ha julmarknad och jag ser redan fram emot att dekorera växthuset inför detta. Jag tror man växer ihop med ett växthus, hittar rätt växter som trivs och liksom boar in sig precis som med ett hus. Vi hoppas vårt silverpäron som står i ett ekfat i mitten av växthuset ska breda ut sig, men vi kommer även plantera någon klängväxt i vår, ev vinranka. Till våren kommer jag ha stor nytta av växthuset för frösådder, då kommer en frostvakt stå på för att skydda mot de kallaste nätterna – det kommer bli perfekt att odla här. Både vi och våra gäster, som kommit till prästgården, har njutit av det året om.

Hur är det att ha ett runt växthus /paviljong?
– Att ha ett runt växthus i vår trädgård skapar en fantastiskt dynamik mot alla kantiga och lite slitna byggnader, det är som jag tidigare nämnde ett smycke och en ögonfångare. Däremot var det en utmaning att inreda, eller är fortfarande, men vem gillar inte en utmaning? Jag tycker många växthus blir lite tråkiga för de ser ut på precis samma sätt. Så är inte fallet här. Eftersom ett runt växthus har tendens att eka mer än ett rektangulärt var första uppgiften att försöka minska det. Vi valde då att sätta linnegardiner som fick falla ner längs 3 av sidorna, även perfekt för att skapa skuggor. Trädet som vi placerade i mitten skapar ett intressant ögonfång och kommer även det hjälpa till med ekot när det breder ut sig. Sedan har vi ställt ut bord och stolar i grupper, samt växter i paviljongen.

Hur var det att köpa ett växthus i andra hand?
– Jag älskar det! De zinkfärgade listerna har redan skapat en lite mattare patina och känsla, glaset ser som nytt ut så jag ser enbart fördelar. Perfekt i hållbarhetsaspekter men också för plånboken. Vårt växthus var redan 30 år men kommer få stå här i många år till! Välkomna att komma och kika på det under våra öppettider.

 

För mer inspiration till trädgårdsliv eller för att besöka Prästgården, kika in på Johannas två Instagramkonton: Snickarglädjen och Prästgården i Jäla.

0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.