Lilla vinskolan

Marie Secher Av Trädgårdstekniker Marie Åberg Secher.

 “Jag har alltid fascinerats av vinets växtkraft, den underbara vårfärgen, dess vackra druvklasar och smaken. För 15 år sedan planterade jag vin i vår Classica glaspaviljong.”

I samband med markarbetet placerades ett stort plaströr ca 150 mm i diameter vågrätt under husets ram.

Vinet kunde på så sätt planteras med roten på utsidan och plantan ledas genom röret in i huset. Vinets rotsystem kan suga vatten utomhus, samtidigt hindras att rotsystemet lyfter plattbeläggningen inomhus. Vin behöver mycket vatten, därför är det svårt att odla vin i kruka då det blir för liten jordvolym.

När du köper din vinplanta rekommenderar jag en kärnfri sort. Det är viktigt att bestämma vart vinet skall växa och att beskära det därefter. Vi valde att  göra tre linrader av transparent lina som gick runt hela huset. Den första började vid takfoten och ytterligare två linrader ovanför så att det vackert följde husets stomme.

Vinplantan hade flera grenar, två av de kraftigaste sparades. De andra grenarna klipptes tillbaka över 3-4 knoppar. Vinet började växa och styrdes upp till första linraden. I takt med att vinet växte snurrades vinrankan runt linan tills den gått hela varvet runt. Då styrdes vinet till linrad nummer två osv.

Det är en otrolig växtkraft i vin och det måste beskäras. Det finns säkert många sätt men så här har jag gjort.

Sommarbeskärning

I den ouppvärmda glaspaviljongen värmer vårsolen snabbt. Vinets ljusgröna bladverk spricker ut och det känns underbart i hela kroppen, det är vår! Kontrasten mellan in och utsidan är stor. Inne börjar vinknopparna spricka och ute är allting för kallt!

För att förhindra ett virrvarr av sidoskott, beskär jag alla sidoskotten in till huvudrankan (den som leds runt linan). Det är viktigt att inte göra det för tidigt, vinet kan då börja blöda (det rinner vätska). Jag brukar beskära när jag tycker att det ser alldeles för risigt ut. Först klipps alla skott av, så att det finns ett till två blad efter varje druvklase. Övriga sidoskott beskärs över två bladpar räknat ifrån huvudstammen.

För att inte få för många druvklasar klipper jag bort en del så att vinplantan inte skall försörja för många klasar. Då behöver jag inte gallra i klasarna. Det blir på så sätt större druvor.

Under sommaren klipper jag av de grenar som växer för mycket över ett bladpar.

ClassicumNär vinet blommar fylls huset med en underbar citronlikande doft. Det kan fortfarande vara ganska kyligt ute men under glaset i mitt Classica frodas vinplantan och jag njuter i fulla drag.

Under blomningen och strax efter kan blommorna drösa, men det städar man lätt bort.

Nu börjar de små klasarna utvecklas och fyllas. De växer till, och först blir de små ljusgröna druvor. De är otroligt vackra när de möts av solstrålarna. Jag ligger ofta i min solstol och tittar upp mot vinet, detta är mitt Italien i miniförpackning.

Om det är en torr sommar, ger jag extra vatten där druvan är planterad. Då blir druvorna större.

Min vinplanta har blå druvor och är söta. Vill man imponera på någon så är ett hus fyllt av daggblå druvor som hänger ned ifrån taket imponerande.

Barnen, hundarna, min man och jag njuter medan vi plockar de solvarma druvorna. Våra hundar älskar vindruvor! I år fyllde vi en 90 liters skottkärra!

När vinterkylan har tagit grepp om vinet tappar det sina blad. Under November – December beskär jag. Alla sidogrenar från huvudstammen klippes av över ett bladpar. Gör man ingen vinterbeskärning börjar alla sidoskott växa under våren och det blir en väldig oreda.

Tips!

– Plantera helst kärnfira druvor.

– Fråga din plantskolan så att vinplantan tål klimatet där du bor.

– I växthuset kan vinet skugga ner för mycket för den övriga odlingen.

Isad Vindruvsläsk

4 portioner
300g kärnfria druvor
1 lime
5 dl +3 dl mineralvatten, kolsyrat 1⁄2 kruka mynta
2 msk socker

Plocka av vindruvorna från stjälken, frys dem i minst 4 timmar. Pressa saften ur limen. Spara några frysta vindruvor att ha som isbitar.

Mixa ca hälften av druvorna fint tillsammans (ta några åt gången) med 5 dl mineralvatten och plockade myntablad. Tillför ytter- ligare 3 dl och mixa resterande druvor. Smaka av med limesaft och socker. Servera i glas. Lägg i frysta vindruvor. Njut!