Lilla växthusskolan

Idag används växthuset både för odling och som ett enklare uterum. Det är ju en underbar plats att vistas i, skyddad för vind och regn. Solen ger snabbt ett ljumt klimat, både tidig vår och sen höst.
Växthus är oftast av enkelglas och det är viktigt att känna till att det kan förekomma kondens på glaset, vilket kan ge kondensdropp då fukt följer glaset. Växthuset är inte ett isolerat uterum och inte lika tätt som ett isolerat uterum, vilket det inte heller ska vara.
          Tänkvärt då man inreder sitt växthus som ett uterum;
Välj möbler som kan stå i detta klimat. Välj golv där fukt kan dräneras bort t.ex. genom fogarna mellan stenar.
Om du bygger ditt växthus på mur, gör alltid en golvbrunn så att det går att få bort vatten t.ex. vid kondensdropp, läckage (speciellt då växthuset är nymonterat), bevattning eller städning. Extra viktigt om du gör ett helgjutet golv.

Takluckor

Många takluckor ger snabbare ventilation, temperaturen sjunker, det blir inte så varmt för dina växter och du får ett jämnare klimat. Man kan inte ventilera bort värmen om det finns för lite takluckor, se hur yrkesodlarväxthusen ser ut.

Värmefläkt

Tidig vår och kalla nätter måste extra värme tillföras i växthuset för att uppnå den temperatur din odling önskar. Fläkten hjälper även till att torka ut luften så att det inte blir för fuktigt.
Classicum har använt samma fläktmodell i 25 år. Den är tyst och har mycket lång livsstil.

Fläkten har två inställningar;
1. Ge värme enligt önskad inställning. När temperaturen är uppnådd stannar även fläktens rotorblad.
2. Ge värme enligt önskad inställning. När temperaturen är uppnådd fortsätter fläktens rotorblad att cirkulera luften. Värmen sprids då jämnt i hela växthuset, vilket skiljer fläkten från övriga på marknaden.

 

Automatiska lucköppnare

Öppnar takluckorna utan ström. En kolv känner av värme, expanderar och trycker upp takluckan. När det blir kallt i växthuset krymper innehållet i kolven och luckan går sakta tillbaka och stängs. Automatiska takluckor öppnar då du inte är hemma och det tillsammans med skuggväven, hindrar att det blir för hög temperatur i växthuset. Classicum har olika alternativ beroende på takluckans utsatthet, se mer här.

Skuggväv

Skuggväven är ett av de viktigaste tillbehöret i växthuset. Den skyddar dina växter och dig från det starka solljuset, hjälper till att sänka temperaturen varma dagar och ger en extra isolering under natten.
Classicum har skuggväv till de allra flesta av våra växthusmodeller. Den är vit, brandklassad, har 5 års garanti och kan även tvättas i tvättmaskin. Skuggväven kommer färdigkrokar med infästningsdetaljer och linor.