Samarbetpartners
Utvalda samarbetspartners som kan hjälpa dig med bygget
Du kan behöva bygglov för ditt växthus, orangeri, isolerade uterum och vinterträdgård. Det är alltid bra att involvera byggnadsnämnden i kommunen i tidigt skede, genom telefonkontakt eller träffas på ett kort möte och berätta / visa upp hur ni tänkt er. Du behöver också godkännande från grannar om det är närmre än 4.5 m till tomtgränsen.
Vi har sammanställt information nedan, men läs ordentligt på Boverkets hemsida och dubbelkolla eventuella specialregler med din kommun, tex vid havsnära boenden (strandskydd) och prickad mark. Det finns också regler om hur många procent av ens totala yta man får lov att bygga på – och detta kan variera mellan kommuner och till och med mellan olika områden inom samma kommun.
TIPS – VÄXTER SOM TRIVS I ORANGERIET
PASSIONBLOMMA
Har du gott om plats i ditt orangeri kan du låta passionsblomman klättra uppför en spaljé. Vissa sorter kan få rankor upp till fyra meter.
VINDRUVA
Vissa druvor trivs bra inne i ett orangeri och planterar man den i marken så letar rötterna sig utanför orangeriet. Eller plantera vinrankan utanför orangeriet, för in den genom ett rör och låt den klättra och njut av färgprakten under olika årstider. Tänk på att ta en svagväxande sort för annars kan vinrankan lätt ta över.
BLÅREGN
Prova att stamma upp ett blåregn och låt kronan forma ett parasoll, kanske över matbordet eller din favorithörna. Mycket dekorativt med blommor på bar kvist i april-maj. Men glöm inte gödningen om du planterar den i en kruka.
KLEMATIS
Vissa sorter av klematis trivs också i orangeriet året runt. För att dina växter ska trivas inne i orangeriet även på sommaren krävs att du har en god ventilation och riktigt varma dagar kan man ge växterna en lätt dusch med vattenslangen. Beroende på var du bor i vårt avlånga land kan det krävas att du klär in ditt orangeri med bubbelfolie vintertid och använder dig av en frostvakt.
TIPS – SÅ LYCKAS DU MED ODLING I VÄXTHUS
Tidig vår och kalla nätter måste extra värme tillföras i växthuset för att uppnå den temperatur din odling önskar. Fläkten hjälper även till att torka ut luften så att det inte blir för fuktigt.
Skuggväven är ett av de viktigaste tillbehöret i växthuset. Den skyddar dina växter och dig från det starka solljuset, hjälper till att sänka temperaturen varma dagar och ger en extra isolering under natten. Classicum har skuggväv till de allra flesta av våra växthusmodeller. Den är vit, brandklassad, har 5 års garanti och kan även tvättas i tvättmaskin. Skuggväven kommer färdigkrokar med infästningsdetaljer och linor.
Många takluckor ger snabbare ventilation, temperaturen sjunker, det blir inte så varmt för dina växter och du får ett jämnare klimat. Man kan inte ventilera bort värmen om det finns för lite takluckor, se hur yrkesodlarväxthusen ser ut. Har du frågor om takluckor till ditt växthus?
Öppnar takluckorna utan ström. En kolv känner av värme, expanderar och trycker upp takluckan. När det blir kallt i växthuset krymper innehållet i kolven och luckan går sakta tillbaka och stängs. Automatiska takluckor öppnar då du inte är hemma och det tillsammans med skuggväven, hindrar att det blir för hög temperatur i växthuset. Classicum har olika alternativ beroende på takluckans utsatthet.