Plattläggning - Classicum
plattlägning

Plattläggning

RÅD INFÖR DIN PLATTLÄGGNING

Med planering, noggrannhet och riktiga redskap kan du lägga din stenlagda yta själv. Men det finns hjälp att få och vi tipsar dig gärna. Vi har redan flera duktiga samarbetspartners i Sverige, men söker fler duktiga markläggare för att kunna tipsa våra kunder runt om i vårt avlånga land.

I våra utomhusutställningar visar vi både olika typer av plattläggning och mur. Kika gärna runt här på vår hemsida för inspiration på hur du vill ha det, eller besök våra utställningar!

Se våra utställningsträdgårdar

Att tänka på vid plattläggning:

  • Att planera för indragning av vatten och el.
  • Att konstruktionens sockel i sin helhet bör vila på den plattbelagda ytan.
  • Att konstruktionen skall för- ankras i gjutrören med medföljande förankringsprofiler först då hela konstruktionen är uppmonterad och färdigglasad. Detta gör det lättare för eventuella justeringar under hela uppmonteringen.
  • Att måtten i katalogen enbart är vägledande. Kontakta oss för exakta yttermått.
  • Att plattläggningen skall vara helt i våg.
  • Att lägga dräneringsrör runt plattbeläggningen om marken är vattenhållande.

1. PLANERING

Mät upp ytan som du ska stenbelägga och lägg till minst 10 cm extra runt om.

På så sätt blir risken mindre att du behöver göra onödiga kapningar på den yttersta plattan. Sätt därefter pinnar i alla hörnen och spänn ett tunt snöre mellan pinnarna. Du får nu en tydlig bild över vilken yta du ska gräva ut. Det är dessutom många fördelar om den plattbelagda ytan går ca 20-50 cm utanför huset för att bl a minska vattenstänk och att lättare kunna klippa gräset. Det är också mycket trevligt att ha krukor utanför växthuset!

2. GRÄVA

Gräv ur ca 20-40 cm beroende på hur mycket matjord det finns samt hur tjälskjutande marken är. Rådfråga lokalt där du köper ditt markmaterial. All matjord skall bort så att du kommer ner till en hård yta. När hela ytan är utgrävd, ska du se till att den är jämn och plan.

3. FIBERDUK

För att inte bärlagret ska blanda sig med jorden/leran lägger du ut en fiberduk över hela ytan samt delvis upp på gropens sidor.

4. BÄRLAGRET

Fyll upp med bärlager (bär en tyngd) av väggrus som har en fraktion (storlek) på 0-30 mm. Det är också nu som du skall placera ut gjutrören (se bild 8) som senare skall användas för fastgjutning av konstruktionen. Gjutrören kan du lägga i marknivå (mest stabilt) eller lite under – det senare för att du skall kunna lägga över sten, så att gjutrören inte syns.

Antal gjutpapprör beror på husets storlek. På mycket skyddade lägen går det också bra att förankra huset med vinklar rakt ner i stenläggningen.

Bärlagret bör vara minst 10-20 cm tjockt och ska komprimeras med en vibratorplatta. Fukta gärna materialet om det är för torrt för att få bästa möjliga packning. Se till att ytan är jämn och plan. Efter det att bärlagret är på plats ska du ha en plattas tjocklek plus ca 3-5 cm stenmjöl kvar upp till färdig markyta. Du kan nu lägga ytterligare ett lager fiberduk, detta för att sättsanden inte ska sjunka in för mycket i bärlagret.

5. SÄTTMATERIAL

Stenmjölet är till för att fixera plattorna. Du bör lägga ca 3-5 cm sättmaterial över hela ytan. Komprimera ytan lätt som tidigare och lägg ut avdragslisterna. Avdragslisterna kan t.ex. vara rör eller stålprofiler.

Avdragslisternas översida ska nu ligga i nivå med markstenens eller plattornas tänkta undersida. Använd dig av en rätbräda som du för längs banorna i en Z-rörelse mot dig. Överflödig sand försvinner på så sätt och ytan blir jämn och slät. Ta bort avdragslisterna och fyll igen spåren.

PLATTLÄGGNING

Markstenen eller plattorna ska ha en fog på ca 3 mm. Fogen har till uppgift att göra plattorna elastiska så de inte skjuts i någon riktning. Att gräva ut 10 cm mer än planerat kan visa sig vara riktigt användbart i detta skede då du alltid ska försöka ha hela plattor längst kanterna.

7. FOGNING

Arbetet avslutas med att noggrant fylla alla fogar med t.ex. stenmjöl eller fogsand. Borsta ner materialet i flera omgångar. Se till att du har lite extra fogmaterial kvar, så du den första tiden kan fylla på om materialet sjunker undan.

8. ISOLERING

Isolera gärna din grund för ett varmare golv om du vill vinterförvara dina växter eller använda det som ett uterum. Tänk på att beräkna ett extra djup för isoleringsmaterialet. Som isoleringsmaterial används Pordrän eller Isodrän. Dessa släpper igenom vatten och ger en bra dränering vilket inte frigolit gör. Isolerskivorna läggs på bärlagret.

Ovanpå isoleringen läggs en fiberduk för att förhindra att sättmaterialet stoppar vattengenomsläppligheten. På fiberduken läggs där- efter ca 3-5 cm sättmaterial. Plattsättningen och isoleringen skall gå ca 50 cm utanför konstruktionens yttermått.

CLASSICUMS NYHETSBREV

ANMÄL DIG OCH TA DEL AV ERBJUDANDEN, TÄVLINGAR & MASSOR AV INSPIRATION

I samband med dina kontakter med Classicum kommer vi att ta del av och behandla dina personuppgifter. För mer information, se vår personuppgiftspolicy. Genom att kryssa i rutan bekräftar jag att jag har tagit del av Classicums personuppgiftspolicy.

VÄXTHUSHJÄLPEN

Enkelglas eller isolerad konstruktion? Orangeri, växthus,
uterum eller vinterträdgård? Ska jag bygga själv eller ta
hjälp av montörer? Behöver jag ansöka om bygglov?

Vi har samlat alla tänkbara frågor här!

FAQ
0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.