Planerar du inför växthus? Vi hjälper dig på traven! - Classicum

10-30% på ALLA växthus, orangerier, uterum & pergolas | Till kampanjen »

Råd inför planering av växthus

Planering av växthus och orangeri - Så kommer du igång

Egentligen räcker det med att titta på ett glasat rum; växthus eller orangeri för att väcka drömmarna till liv; gröna drömmar om en tillvaro för både avkoppling och sociala tillställningar. Tanken på bygga växthus är något som lockar många. Men innan drömmarna blir verklighet finns det saker ni bör fundera över. Classicum har lång erfarenhet av planering av växthus och vi finns här för dig – från idé till första trädgårdsfesten. Även om det tar lite extra tid så kommer det löna sig i slutänden med god förberedelse. För är det något vi vet med vår långa erfarenhet här på Classicum, så är det att en välplanerad dröm lättare går i uppfyllelse av noggrann planering. För att du ska få svar på några av dina frågor har vi på satt ihop en guide till dig för att du ska kunna komma igång så enkelt som möjligt.

För att bli mer inspirerad, prata med vår kunniga personal och sätta planerna i verket – Besök en av våra visningsträdgårdar. För det glasade rummet bör upplevas och i våra visningsträdgårdar visar vi olika varianter och modeller av både växthus och orangerier. Här kan du läsa mer om hur du hittar till din närmsta visningsträdgård. Oavsett hur era drömmar ser ut förverkligar vi dem tillsammans.

 

Växthusets funktion och placering

Börja med att fundera på vad växthuset ska fylla för funktion, vart i trädgården det kan placeras, vad det ska användas till och hur det ska nyttjas. Kanske är det för glädje och sociala tillställningar, exklusivt för odling och gröna projekt eller både ock? 

Växthuset funktion

Att dela upp växthuset i en del för odling och en del för umgänge är en bra idé. Planera också redan nu vad som ska odlas. Till exempel behöver en vinranka planteras direkt i marken och dess rotsystem får därför gärna ligga utanför växthuset eftersom den vill ha mycket vatten vid produktion av druvor. Ta del av vår växthusskola för att lära dig lite mer om vilka växter som trivs bäst i växthus. Ett odlingsväxthus kan dessutom med fördel ha kanalplast (Polykarbonat) i stället för glas. Detta för att kanalplasten isolerar värmen bättre än vad glas gör. 

Läs mer här.

Växthusets placering

Det är viktigt att tänka på helheten i trädgården; På ytorna runt omkring, samt om växthuset ska placeras i förbindelse med boningshuset. Ska det till exempel placeras tillsammans med planteringar, stenplattor, grus och gångar eller ska det placeras ute i trädgården där utsikten är som bäst?

Kanske ska det anordnas en köksträdgård eller annan odling i närheten? Glöm då inte bort att förbereda för sittplatser i anslutning till växthuset, både i solläge och i skugga.

Här gäller det också att ta hänsyn till trädgården, hur den ser ut och hur mycket plats som finns att ta i anspråk. Många växter mår bäst av vandrande skugga, så dra nytta av boningshus eller träd som ger skugga genom lövverken. Undvik dock att placera växthuset direkt under ett träd då det finns risk för att grenar rasar ner på taket.

Behöver du hjälp med att rita upp din trädgård och vart växthuset ska placeras? Kontakta oss för att få hjälp och rådgivning av kunniga trädgårdsarkitekter.

Läs mer om placering här.

Markarbete 

Att förbereda marken innan växthuset ställs på plats är väldigt viktigt för att huset ska kunna stå stabilt och länge. Har man en planlagd yta sedan tidigare, behöver man säkerställa att den klarar av det glasade rummets vikt.

Läs mer här

Om det finns en stenbelagd yta med bärlager behöver stenarna vara minst 5 cm tjocka för att huset ska kunna monteras/skruvas fast ned i detta.

Classicum rekommenderar ett plattbelagt område utanför växthuset på minst 30-50 cm. Detta ramar in växthuset och lyfter fram hela konstruktionen på ett positivt och tilltalande sätt. Det underlättar vid gräsklippning och minimerar vattenstänk, vilket gör så att glaset inte blir nedstänkt och lika smutsigt.

Dränering och bearbetning av marken är nödvändig. Här är det noggrannhet och riktiga redskap som gäller.

Fundera på vad för golv som önskas i växthuset; marktegel, stenplattor, gjuten betongplatta, singel eller om huset ska förankras på ett trädäck. Vi har flera erfarna samarbetspartners som vi kan tipsa om ifall du behöver hjälp med ditt markarbete.

Vill du lära dig mer om markarbete och grundläggning för mur? Ta del av våra guider här:

Grundläggning för mur

Råd för grundläggning

Olika former och typer av växthus

Hos Classicum kan du botanisera i marknadens bredaste sortiment av kvalitetsväxthus och i olika prisklasser. Vi har växthusbredder från 150 till 606 cm. Det finns växthus som fristående modeller, på mur, för väggmontage, med breda eller smala glas, många dörralternativ och i många olika kulörer. Vi hjälper dig gärna att finna ditt drömväxthus!

Fristående växthus

Vad passar dig och din trädgård allra bäst? Utöver funktion och utrymmet i din trädgård så är det framförallt tycke och smak som gäller när du väljer ditt växthus. Vilket passar dig bäst?

Ta en titt på vårt utbud här.

Växthus mot befintlig vägg

Arcadia Orangeri mot vägg

Vi har två typer av växthus med pulpettak som är anpassade för att monteras mot befintlig vägg på till exempel boningshus, förråd, altan och terrass, samt garage, bod eller lada. Möjligheterna är många!

Några av våra växthusmodeller, kan vi även montera i ett hörn. Dessa växthus kan anpassas både i bredd, längd och även i höjd med varierande takvinklar. Höjden på växthusen är dock fasta och kan inte justeras, men de finns i många olika höjder, utformningar och storlekar för att kunna passa de flesta placeringar. Många av våra fristående växthus kan också monteras med ena gaveln mot en befintlig vägg.

Växthus på mur

Antique på Mur

Mur eller inte, det är frågan. Här är det mest tycke och smak som får avgöra.
Ett växthus på mur ger ett klassiskt uttryck och en ombonad känsla! Ett hus med glas hela vägen ner till mark ger å andra sidan en mer påtaglig känsla av att befinna sig mitt i trädgården.

Fördelen med ett växthus på mur är att det ger en stabil grund som tål mer än glas, och eftersom själva huskonstruktionen blir lägre på murmodellen klarar konstruktionen av än mer vindbelastning. Var medveten om att muren tar en del av golvytan då det i de flesta fall krävs en murbredd på 15-25 centimeter. En del av muren hamnar därför inne i växthuset eftersom själva växthuskonstruktionen placeras på murens ytterkant. Denna lilla ”hylla” kan breddas en aning och med fördel användas som sittplats eller för att ställa krukor och dekorativa föremål på. För att avleda vatten och undvika frostsprängningar rekommenderar vi att man lägger en täckplåt med droppnäsa på muren. Beroende på murmaterial kan man ibland montera växthuset utan plåt. Rådfråga i så fall alltid hantverkaren och företaget som sålt murmaterialet.

Passa även på att mura fasta odlingslådor inne i växthuset om så önskas, men kom ihåg att fylla på eller byta ut jorden emellanåt.

Mura upp en eller flera sektioner för att kunna installera en kamin.

En mur är slutligen en bra grund om man har för avsikt att installera en kamin i växthuset, då är det bara att fortsätta mura en vägg bakom eldstaden. Muren håller även värme, vilket ger en jämnare temperatur i växthuset. Muren skyddar även rötter och krukor från starka solstrålar.

De flesta av våra modeller kan placeras på mur och de angivna murhöjderna varierar beroende på vilken modell som väljs. Muren kan byggas av olika material som till exempel putsade Lecablock, sten eller helgjutet handslaget tegel som ger en bra värmeåtervinning. Dessa material ingår ej utan införskaffas och muras på egen hand.

Läs om grundläggning för mur här

Anpassa växthuset efter dina behov

Hos Classicum kan du botanisera i marknadens bredaste sortiment av kvalitetsväxthus och i olika prisklasser. Vi har växthusbredder från 150 till 606 cm. Det finns växthus som fristående modeller, på mur, för väggmontage, med breda eller smala glas, många dörralternativ och i många olika kulörer. Vi hjälper dig gärna att finna ditt drömväxthus!

Storlek på växthuset

Växthusets storlek styr ofta dess funktion och ett större växthus fyller givetvis fler användningsområden. Vårt råd är att ta till lite extra om det finns möjlighet, detta för att skapa plats för både odling av växter och vänskap. Vad vi vet är det hittills ingen som ångrat att de valt ett för stort växthus, däremot för litet.

Junior, litet växthus

Ett litet växthus är vanligast på en mindre tomt, där ytan är begränsad eller där markförhållandena endast tillåter ett mindre alternativ.

En god idé är att märka ut måtten, både för längd och bredd, där växthuset ska placeras i trädgården för att få en bättre uppfattning om dess form och storlek. Detta gör du enklast genom att märka ut med ett rep eller med t.ex. bambupinnar för att markera ut hörnen.

De flesta av våra modeller kan naturligtvis också anpassas i storlek efter egna önskemål och behov.

Ta del av vår växthusguide för att läsa mer om de olika modellerna och storlekarna på växthusen.

Dörrar

Serralux vägg med dubbla skjutdörrar

Vad för typ av dörr som ingår i de olika modellerna varierar, men det går naturligtvis bra att byta ut eller lägga till en eller flera dörrar. Vi erbjuder flera olika modeller; Enkla, dubbla, skjut- eller slagdörr med gångjärn. Dessa kan placeras både på gavel och långsidan av växthuset, men kan variera lite från modell till modell.

Tänk på att god ventilation är mycket viktigt så ju fler dörrar desto bättre. En dubbeldörr öppnar upp och ger en härlig luftighet och dessutom är det betydligt smidigare att ta sig in i växthuset via en sådan. En skjutdörr är lätt och smidig att öppna, tar ingen plats utanför huset samt minskar risken att blåsa upp. Observera att på våra Serralux-modeller jobbar vi endast med skjutdörrar.

Vid val av dörrplacering är det bra att tänka på hur möbleringen kommer att se ut i växthuset. I vissa fall kan det vara en god idé att förskjuta dörren en eller flera sektioner åt höger eller vänster i stället för att placera den mitt på långsidan. Detta för att skapa större yta för matplats eller soffhörna.

Tips på tillbehör och tillval från oss:

  • Lås – är bra för stängning inför vintern.
  • Låg tröskel och förhöjd dörr – för att slippa tröskel.
  • Dörrstopp – för att undvika att slagdörrarna blåser upp.

Alla våra tillbehör hittar du här.

Tips för ett bra klimat i växthuset eller orangeriet hittar du här.

Tak- och sidofönster

Sidofönster är ett bra alternativ till extra dörrar och kan alltid stå öppet för vädring även när takluckorna och dörrarna är stängda. Under hösten är sidofönstret bra att använda sig av för att kunna vädra ut kondens i växthuset. Dessa fönster går både att öppnas manuellt, vilket innebär att man själv kan bestämma när och hur mycket man vill öppna, eller att automatisera.

Serralux kampanj med gavelplacerad nätdörr

Nätdörrar finns till vissa av våra modeller och är också en god idé att installera för att på så sätt hålla bort både mygg och att förhindra att lite större djur tar sig in i växthuset.

Vi har även jalusifönster till några av våra modeller. Dessa ingår som standard i vissa av våra växthuspaket. Till dessa fönster finns det automatisk lucköppning. Läs mer om detta här.

Takluckor och automatiska lucköppnare.

God ventilation är mycket viktigt i ett växthus, oavsett om det ska användas för odling eller som ett rum att vistas och umgås i.

megavent alu
Automatiska lucköppnare känner av temperaturskiftningar och en cylinder av expanderande vax sköter automatiken så i detta fall behövs ingen el.

Vi rekommenderar att välja maximalt antal takluckor och även automatiska lucköppnare som öppnar sig vid cirka 18 grader och stängs när det blir svalare. En cylinder av expanderande vax sköter det hela och i detta fall behövs ingen el.

Vi har tre olika automatiska lucköppnare att välja mellan:

Univent som är en bra basmodell.

Megavent som är lite kraftigare än Univent.

Megavent Storm som klarar kraftiga vindar om växthuset är placerat på ett utsatt läge till exempel vid havet eller på en högre höjd.

Växthusen levereras med manuella lucköppnare, vilket innebär att man själv kan bestämma när och hur mycket man vill öppna och ventilera. Observera att om man väljer att inte köpa till automatiska fönsteröppnare så måste den nödvändiga ventilationen genom takluckorna skötas helt på egen hand.

Om de manuella takluckorna sitter högt i växthuset kan det vara en aning komplicerat att nå upp till dessa för att hålla en jämn temperatur i växthuset, och i detta fall rekommenderas en speciell skruv och en lång manuell vev som underlättar proceduren.

Inför vintern och innan en storm behöver man se till att stormsäkra sina fönsteröppnare. Läs vår guide för stormsäkring av växthuset här.

Se mer av vårt utbud av lucköppnare här.

Glasbredd – Smala eller breda glas

Aluminiumfärgat Serralux med bred glasindelning

Valet av glasbredd är i stort sett bara en estetisk fråga. De flesta av våra växthus har 74 centimeter breda glas som standard, men det går även att välja 37 centimeter breda glas. Väljer man de lite mindre glasmodellerna så kan det dock bli något krångligare med fönstertvätt än när man väljer de lite större varianterna.

Den smalare bredden är vanlig när man väljer någon av våra murmodeller, då kombinationen smala glas och mur ger en klassisk känsla och ett traditionellt uttryck.

Serralux med smal glasindelning

Väljer man smala glas medför det fler profiler, vilket resulterar i ett ännu stabilare hus. Våra glas är alltid tillverkade av 4 millimeter härdat säkerhetsglas och är betydligt tåligare än vanligt glas. Det 4 mm härdade säkerhetsglaset är personsäkert. Det är ett krav att man använder sig av den typen av glas i offentliga miljöer, såsom caféer, rehabträdgårdar, trädgårdsbutiker eller andra offentliga miljöer. Det kan även vara tryggt att ha om olyckan är framme hemma i din privata trädgård.

För att få lite mer inspiration kring valet av både glas och växthus, läs mer om hur några av våra kunder har tänkt när de har köpt sina växthus.

Gummilister

Gummilisterna är alltid svarta som standard, men här finns det även möjlighet att välja annan kulör om önskemål finns. Vi rekommenderar vita gummilister till vita hus eftersom svarta gummilister ger ett randigt intryck.

Nockdekoration

Nockdekoration som utsmyckning är främst ett val där estetiken får tala. På vissa modeller ingår den och i annat fall finns den som tillval. Dekorationen ger ett romantiskt uttryck, får växthuset att se välarbetat ut samt bidrar till att större fåglar hellre landar på andra ställen än på just växthuset.

Bygganmälan och bygglov

Det finns en del byggregler att förhålla sig till när man ska bygga växthus och ett tips är att prata med kommunen om vad som gäller innan projektet sätts igång. För att underlätta processen har vi satt ihop en bygglovsguide.

Du hittar vår bygglovsguide här.

Generella tips - innan, under och efter montering

När du väl kommit så långt att du har beställt ditt hus finns några saker som du bör tänka på innan, under och efter det har monterats. Även om det tar lite extra tid så kommer det löna sig i slutänden med god förberedelse. För att du ska få svar på några av dina frågor som kan dyka upp längst vägen, har vi satt ihop en guide till dig för att du ska kunna komma i gång så enkelt som möjligt här.  

Läs våra tips om vad du kan tänka på innan, under och efter montage av ditt växthus & orangeri här

Isolerat uterum & Vinterträdgård

Om man är nyfiken på isolerade system så har vi på Classicum många olika modeller. Vi har både standardpaviljonger eller så ritar vi upp ett helt kundanpassat hus efter mått och behov. I en isolerad konstruktion finns det möjlighet att bygga ljuvliga oaser, vinterträdgårdar, orangerier och uterum för åretruntanvändning. Läs mer om detta under Victoriasystemet.

Standardsortiment av isolerade uterum

Melbourne

Vi har ett brett standardsortiment av fristående uterum, vinterträdgårdar och paviljonger. Victoriasystemet är ett fantastiskt glasat rum som du kan använda året runt. För fullständig användning under vintermånaderna rekommenderar vi en isolerad platta och någon form av värmetillförsel.

Läs mer här.

Victoria kundanpassade uterum

Kundanpassat isolerat uterum

Med ett kundanpassat uterumssystem får du fantastiska möjligheter att öka ytan på ditt hus och samtidigt komma närmre naturen. Det helisolerade uterumssystemet Victoria har ett stort utbud av uterum i standardutförande. Edwardian, Georgian, Tudor och Victorian Style – alla med olika takform.

Läs mer här.

Bevattningssystem - Vad passar bäst?

Om vatten ska dras in i växthuset är det en god idé att planera detta redan vid markanläggningen. Gör också upp en plan för hur bevattningen ska skötas – automatiskt eller manuellt.

Automatisk bevattning är en fördel för den som både vill odla mycket och samtidigt kunna lämna växthuset utan att behöva tänka på om växterna får tillräckligt med vatten om det är varmt i växthuset. Genom att samla upp regnvatten i anslutning till växthuset sparar man många onödiga sträckor med vattenkannan samtidigt som man är snäll mot miljön.

Classicum erbjuder en rad olika typer av bevattningssystem, både automatiska och manuella.

Behöver du bevattningstips? Läs mer här.

Eller botanisera i vårt breda bevattningssortiment här.

Bygga kamin i växthuset

Vill du möjligtvis förlänga säsongen i ditt växthus? Då är en sprakande kamin som ger både värme och en härlig atmosfär ett bra komplement. Även om det kan krävas tillstånd och en del förarbete är det sannerligen värt det när kaminen väl är på plats.

Man kan installera en kamin i ett växthus eller orangeri. Det är en specialanpassning våra kunder gör på egen hand. Vill man göra denna anpassning så hjälper vi er med råd. Det är viktigt att man som kund kontrollerar med kommunen vad som gäller för att få installera en kamin. Läs gärna mer på boverket.

För fler tips och råd för att bygga kamin i växthus läs här.

Vi finns här för dig

Som ni märker radar frågorna upp sig likt svalor på försommarhimmeln och ibland kan det kännas övermäktigt med alla beslut. Men vi lovar er – det kommer löna sig i slutändan. För är det något vi vet av våra långa erfarenhet är att en välplanerad dröm lättare kommer i uppfyllelse.

Känner du dig redo att göra verklighet av dina växthusplaner? Behöver du rådgivning kring dina val? För att hitta svar på några av de vanligaste frågorna som vi får så kan du ta del av vår FAQ här.

Kontakta eller besök oss gärna på någon av våra visningsträdgårdar. Du hittar alla våra kontakt- och adressuppgifter här. 

Vi på Classicum hjälper mer än gärna till med planeringen – Vi har mycket samlad expertis och erfarenhet av allt som har med trädgård och växthus att göra!

Välkommen!

BLI INSPIRERAD

Orangeri, växthus, isolerat uterum eller vinterträdgård?
Vad är skillnaden, vad skall jag tänka på och hur väljer jag? I vår växthusguide kan du både inspireras och få information om vad du bör tänka på inför ditt uterums- eller växthusköp.

Växhusguiden

Serralux växthus mot vägg Classicum Växthus

CLASSICUMS NYHETSBREV

ANMÄL DIG OCH TA DEL AV ERBJUDANDEN, TÄVLINGAR & MASSOR AV INSPIRATION

I samband med dina kontakter med Classicum kommer vi att ta del av och behandla dina personuppgifter. För mer information, se vår personuppgiftspolicy. Genom att kryssa i rutan bekräftar jag att jag har tagit del av Classicums personuppgiftspolicy.

VÄXTHUSHJÄLPEN

Enkelglas eller isolerad konstruktion? Orangeri, växthus,
uterum eller vinterträdgård? Ska jag bygga själv eller ta
hjälp av montörer? Behöver jag ansöka om bygglov?

Vi har samlat alla tänkbara frågor här!

Vanliga frågor
Helios Victorian Kampanj
0
    Din varukorg
    Din vagn är tom.