Grundläggning till växthus - Classicum
Råd inför plattläggning och stenläggning
RÅD INFÖR

Grundläggning till växthus eller orangeri

Ladda ned som PDF ↠

Att tänka på vid grundläggning och plattläggning:

När man ska bygga växthus finns det många aspekter att tänka på. Bland annat grunden och vilka golvmaterial som skall användas. Ska jag ta in hjälp för plattsättning eller ska jag ta in en firma som gör markarbetet? Med planering, noggrannhet och riktiga redskap kan du lägga din stenlagda yta själv. Men det finns självklart även hjälp att få och vi tipsar dig gärna. Läs mer här:

  • Att planera för indragning av vatten och el.
  • Att konstruktionens sockel i sin helhet bör vila på den plattbelagda ytan.
  • Att konstruktionen skall förankras i gjutrören med medföljande förankringsprofiler först då hela konstruktionen är uppmonterad och färdigglasad. Detta gör det lättare för eventuella justeringar under hela uppmonteringen.
  • Att måtten i katalogen enbart är vägledande. Kontakta oss för exakta yttermått.
  • Att plattläggningen skall vara helt i våg.
  • Att lägga dräneringsrör runt plattbeläggningen om marken är vattenhållande.
  • Att om ni väljer marksten av tunnare sort, observera att det då kan finnas risk att de spricker när ni kommer behöva borra i dessa. Tex vid infästning av vinklar. Osäker på ditt val av marksten? Du är alltid välkommen att kontakta Classicum för rådgivning.

PLANERING

Med planering, noggrannhet och riktiga redskap kan du lägga din stenlagda yta själv. Men det finns hjälp att få och vi tipsar dig gärna. Vi har redan flera duktiga samarbetspartners i Sverige, men söker fler duktiga markläggare för att kunna tipsa våra kunder runt om i vårt avlånga land.

I våra utomhusutställningar visar vi både olika typer av grunder, plattläggning och mur. Kika gärna runt här på vår hemsida för inspiration på hur du vill ha det, eller besök våra utställningar!

GJUTRÖR

Antalet gjutpunkter beror på husets storlek och längd. En grundritning erhålls av Classicum vid order av ditt växthus eller orangeri. I grundritningen instruerar vi er om vart dessa gjutrör kan placeras då det skiljer sig mellan de olika växthusen.

Gjutrören ska placeras på samma djup som bärlagret (se vänstra bilden intill klicka här för att se hela bilden) och EJ i överkant med plattorna, då kan du inte dölja gjutningen efteråt. Förankring sker i gjutpapprör (papp, plast eller betongrör), diameter ca 200 mm. Först när växthuset är färdigställt och glasat fylls de utplacerade gjutrören med betong för att förankra huset. När betongen brunnit klart läggs täckande plattor på för att dölja gjutningen.

Konstruktionens sockel ska stå på plattbeläggningen.

GRÄVA

Mät upp ytan som du ska stenbelägga. Sätt därefter pinnar i alla hörnen och spänn ett tunt snöre mellan pinnarna. Du får nu en tydlig bild över vilken yta du ska gräva ut. Det är dessutom många fördelar om den plattbelagda ytan går minst ca 30-50 cm utanför huset för att bl a minska vattenstänk och att lättare kunna klippa gräset.
Dessutom är det mycket trevligt att ha krukor utanför växthuset – antingen alltid eller om du behöver plocka ut lite växter för en större social tillställning. Om du funderar på tex singel utanför växthuset, kan du ändå behöva ha en hårdlagd yta utanför växthuset, för förankring av skenan till skjutdörren, beroende på växthusmodell.

Gräv ur ca 40-60 cm beroende på hur mycket matjord det finns samt hur tjälskjutande marken är (40 cm vid sandjord och 60 cm vid lerjord, vid murmodell gräv ner till frostfritt djup). Rådfråga lokalt där du köper ditt markmaterial. All matjord skall bort så att du kommer ner till en hård yta. När hela ytan är utgrävd, ska du se till att den är jämn och plan.

MARKDUK

För att inte bärlagret ska blanda sig med jorden/leran lägger du ut en markduk/fiberduk över hela ytan samt delvis upp på gropens sidor.

BÄRLAGRET

Fyll upp med bärlager (bär en tyngd) av väggrus som har en fraktion (storlek) på 0-30 mm. Det är också nu som du skall placera ut gjutrören (se bild ovan) som senare skall användas för fastgjutning av konstruktionen. Gjutrören kan placeras på följande sätt:

  1. Gjutrören kan du lägga i nivå med stenens underkant. På så sätt kan du efter montering och därefter gjutning, lägga på de sista stenarna för att dölja gjutröret.
  2. Gjutrören kan placeras i marknivå, vilket ger bäst stabilitet och rekommenderas på extremt vindutsatta lägen.

Antal gjutpapprör beror på husets storlek. En grundritning erhålls av Classicum vid beställning av huset. På mycket skyddade lägen går det också bra att förankra huset med vinklar rakt ner i stenläggningen. Antalet förankringspunkter måste i detta fall dubbleras i förhållande till hur många fästpunkter som rekommenderas för ditt hus. Även vid användning av förankringsrör används vinklar mellan gjutpunkterna och vid dörröppningar.

Bärlagret bör vara minst 10-20 cm tjockt och ska komprimeras med en vibratorplatta. Fukta gärna materialet om det är för torrt för att få bästa möjliga packning. Se till att ytan är jämn och plan. Efter det att bärlagret är på plats ska du ha en plattas tjocklek plus ca 3-5 cm stenmjöl kvar upp till färdig markyta. Du kan nu lägga ytterligare ett lager fiberduk, detta för att sättsanden inte ska sjunka in för mycket i bärlagret.

SÄTTMATERIAL

Stenmjölet är till för att fixera plattorna. Du bör lägga ca 3-5 cm sättmaterial över hela ytan. Komprimera ytan lätt som tidigare och lägg ut avdragslisterna. Avdragslisterna kan t.ex. vara rör eller stålprofiler.

Avdragslisternas översida ska nu ligga i nivå med markstenens eller plattornas tänkta undersida. Använd dig av en rätbräda som du för längs banorna i en Z-rörelse mot dig. Överflödig sand försvinner på så sätt och ytan blir jämn och slät. Ta bort avdragslisterna och fyll igen spåren.

PLATTLÄGGNING

Markstenen eller plattorna ska ha en fog på ca 3 mm. Fogen har till uppgift att göra plattorna elastiska så de inte skjuts i någon riktning. Att gräva ut 10 cm mer än planerat kan visa sig vara riktigt användbart i detta skede då du alltid ska försöka ha hela plattor längst kanterna.

 

Väljer ni marksten av tunnare sort, observera att det då kan finnas risk att de spricker när ni kommer behöva borra i dessa. Tex vid infästning av vinklar. Osäker på ditt val av marksten? Du är alltid välkommen att kontakta Classicum för rådgivning.

FOGNING

Arbetet avslutas med att noggrant fylla alla fogar med t.ex. fogsand. Borsta ner materialet i flera omgångar. Se till att du har lite extra fogmaterial kvar, så du den första tiden kan fylla på om materialet sjunker undan.

ISOLERING

Isolera gärna din grund för ett varmare golv om du vill vinterförvara dina växter eller använda det som ett uterum. Tänk på att beräkna ett extra djup för isoleringsmaterialet. Som isoleringsmaterial används Pordrän eller Isodrän. Dessa släpper igenom vatten och ger en bra dränering vilket inte frigolit gör. Isolerskivorna läggs på bärlagret.

Ovanpå isoleringen läggs en fiberduk för att förhindra att sättmaterialet stoppar vattengenomsläppligheten. På fiberduken läggs där- efter ca 3-5 cm sättmaterial.

Tips på olika läggningsmönster av marktegel

Blockförband

Ett lite känsligare mönster då det är genomgående fogar i två riktningar.

Parkett

Ett tydligt mönster som kan som blir extra framträdande med två olika färger.

Fiskben

Det tåligaste läggningsmönstret för körbara ytor.

Löpförband

Löpförband kan förskjutas med en halv- eller tredjedelssten per skift.

CLASSICUMS NYHETSBREV

ANMÄL DIG OCH TA DEL AV ERBJUDANDEN, TÄVLINGAR & MASSOR AV INSPIRATION

I samband med dina kontakter med Classicum kommer vi att ta del av och behandla dina personuppgifter. För mer information, se vår personuppgiftspolicy. Genom att kryssa i rutan bekräftar jag att jag har tagit del av Classicums personuppgiftspolicy.

VÄXTHUSHJÄLPEN

Enkelglas eller isolerad konstruktion? Orangeri, växthus,
uterum eller vinterträdgård? Ska jag bygga själv eller ta
hjälp av montörer? Behöver jag ansöka om bygglov?

Vi har samlat alla tänkbara frågor här!

Vanliga frågor
Helios Victorian Kampanj

INSPIRATION

Här hittar du inspiration och tips för trädgårdens alla rum.

Ta mig till inspiration Till Lilla Växthusskolan
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
Se mer
1
    Din varukorg
    Juliana odlingsvitrin vertical urban classicum
    Juliana Odlingsvitrin Vertical Urban 
    1 X 6.199,00 kr = 6.199,00 kr